Αθλητικές Κακώσεις & Αποθεραπεία Μετά Τις Διακοπές - Β. Σακελλαρίου

Αθλητικές Κακώσεις και Αποθεραπεία μετά τις Θερινές Διακοπές

Αθλητικές κακώσεις και αποθεραπεία μετά τις θερινές διακοπές

Από την κολύμβηση και τις ρακέτες στην παραλία μέχρι τα πιο απαιτητικά θαλάσσια σπορ, όπως το σκι και το σέρφινγκ, οι θερινές διακοπές προσφέρονται για άκρως απολαυστικές δραστηριότητες που μπορεί μεν να φορτίζουν τις μπαταρίες ενόψει του χειμώνα, αλλά παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και αθλητικές κακώσεις, η αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται προσοχή.

Περίπου το 10% όσων συμμετέχουν σε θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών εκτιμάται ότι υφίστανται κάποιον τραυματισμό. Στο 1% των περιπτώσεων ο τραυματισμός αποδεικνύεται σοβαρός.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί αφορούν σε μυϊκές θλάσεις, ρήξεις συνδέσμων, διαστρέμματα, κατάγματα και τενοντίτιδες.

Οι αθλητικές κακώσεις του καλοκαιριού δεν πρέπει να υποτιμώνται και ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά τους, ο τραυματίας πρέπει να απευθύνεται σε ορθοπαιδικό χειρουργό προκειμένου να διαγνώσει το πρόβλημα και να εισηγηθεί το σωστό τρόπο αντιμετώπισης κι αποθεραπείας.

Όπως σε όλες τις αθλητικές κακώσεις, έτσι και σε αυτές που προκύπτουν κατά τις θερινές αθλητικές δραστηριότητες, η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ένταση του τραυματισμού και την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται.

Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πόνος, το οίδημα, το αιμάτωμα, η δυσκολία ή αδυναμία κίνησης και μετακίνησης (αν η κάκωση αφορά στα κάτω άκρα), ακόμα και η παραμόρφωση ενός άκρου.

Ως συνέπεια, προκύπτει αδυναμία άθλησης, ενώ μπορεί να δυσχεραίνονται σε σημαντικό βαθμό και οι καθημερινές δραστηριότητες του τραυματία.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αθλητικές κακώσεις του καλοκαιριού;

Η θεραπεία των κακώσεων που προκύπτουν από θερινές αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η επιλογή της θεραπείας γίνεται ανάλογα με τη βαρύτητα του τραυματισμού και την ηλικία του τραυματία.

Με τη συντηρητική αγωγή, ο στόχος είναι η αποκατάσταση του τραυματισμού από τον ίδιο τον οργανισμό. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση, ακινητοποίηση, παγοθεραπεία, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσικοθεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχουν κακώσεις, στις οποίες η συντηρητική αγωγή δεν αποδίδει και ο τραυματισμός μπορεί να αποκατασταθεί μόνο χειρουργικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ένα ευρύτατο οπλοστάσιο στη διάθεση των ορθοπαιδικών χειρουργών που επιτρέπει την αποκατάσταση κάθε βλάβης:

Αρθροσκόπηση

Η πιο συνηθισμένη παρέμβαση είναι η αρθροσκόπηση, η οποία αποτελεί την πλέον καθιερωμένη μέθοδο διάγνωσης και χειρουργικής αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει τη διάνοιξη μικρών τομών στις τραυματισμένες αρθρώσεις και επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του τραυματία.

Ως μέθοδος, η αρθροσκόπηση εξελίσσεται διαρκώς και πλέον συνδυάζεται με άλλες τεχνικές για την αντιμετώπιση πιο σύνθετων τραυματισμών. Τέτοια περίπτωση είναι η αποκατάσταση ρήξης πρόσθιου χιαστού με αρθροσκοπική του γόνατος και ταυτόχρονη πλαστική του συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική).

Συρραφή

Μια από τις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις σε αθλητικές κακώσεις, όπως π.χ. οι ρήξεις μηνίσκων, είναι η συρραφή. Η συρραφή καθιστά τη διάσωση του τραυματισμένου ιστού ολοένα και συχνότερη, προστατεύοντας τους τραυματίες έναντι μελλοντικών επιπλοκών, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Η συρραφή και διάσωση των μηνίσκων γίνεται αρθροσκοπικά.

Βλαστοκύτταρα και PRP

Τέλος η αναγέννηση και η φυσική αποκατάσταση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη με τις θεραπείες των Βλαστοκυττάρων και του PRP αποτελούν το νέο, μεγάλο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση των Αθλητικών Κακώσεων και την πλέον σύγχρονη τάση στην Ορθοπαιδική.

Η χορήγηση βλαστοκυττάρων και PRP έχει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και έχει εξάψει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, στο πλαίσιο του μεγάλου κεφαλαίου της Αναγεννητικής Ιατρικής.

Οι παραπάνω θεραπευτικές προσεγγίσεις αποτελούν σημαντικά όπλα στη φαρέτρα ενός έμπειρου και εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού. Αρκεί να επιλέγονται με αυστηρά κλινικά κριτήρια και να συνοδεύονται από άριστη γνώση των τεχνικών εφαρμογής τους.