Πώς Επηρεάζει η Αλλαγή του Καιρού τις Αρθρώσεις; - Β. Σακελλαρίου

Πώς Επηρεάζει η Αλλαγή του Καιρού τις Αρθρώσεις;

Πώς επηρεάζει η αλλαγή του καιρού τις αρθρώσεις;

Ακόμη και η μικρότερη αλλαγή του καιρού ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα μας. Οι ατμοσφαιρικές μεταβολές μπορούν να πυροδοτήσουν πολλά συμπτώματα, από ένα απλό συνάχι μέχρι πόνο στις αρθρώσεις.

Για το τελευταίο, υπεύθυνη θεωρείται εν γένει η βαρομετρική πίεση. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτήν, μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Η επιστήμη δεν έχει κατορθώσει ακόμα να βρει την ακριβή σχέση μεταξύ του πόνου των αρθρώσεων και των ατμοσφαιρικών μεταβολών. Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ των δύο.

Αλλαγή του Καιρού και Αρθρώσεις

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι ιστοί των αρθρώσεων έχουν νευρικές απολήξεις οι οποίες «μεταφράζουν» την αλλαγή του καιρού με ένα αίσθημα σφιξίματος και δυσκαμψίας  στην άρθρωση. Εξάλλου, οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να αυξάνουν την πυκνότητα του υγρού μέσα στις αρθρώσεις, συμβάλλοντας στο αίσθημα σφιξίματος και δυσκαμψίας.

Η συστολή και διαστολή των οστικών συνδέσμων, των μυών και των τενόντων μπορεί να προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις. Η κινητικότητα αυτή προκαλείται συνήθως με τις μεταβολές στην ποιότητα του αέρα ή τα επίπεδα υγρασίας.

Αρκετές μελέτες έχουν επιχειρήσει να εντοπίσουν τη σχέση ανάμεσα στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και τον πόνο στις αρθρώσεις. Τα ευρήματα αυτών των ερευνών είναι μικτά και δεν δίνουν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από μερικά χρόνια στο έγκυρο περιοδικό Pain, τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ζουν με χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις σε διάφορες περιοχές της πολιτείας Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, πίστευαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πόνου και των καιρικών αλλαγών.

Σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 200 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε πτώση 10 βαθμών θερμοκρασίας – καθώς και η χαμηλή βαρομετρική πίεση – αντιστοιχούσαν σε ανάλογη αύξηση του πόνου της αρθρίτιδας.

Παράλληλα, μια έρευνα στην Ολλανδία μεταξύ 222 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου διαπίστωσε ότι ο πόνος και η ακαμψία στο ισχίο τους επιδεινώνονταν με την αύξηση της βαρομετρικής πίεσης και των επιπέδων υγρασίας.

Ωστόσο, μια άλλη ομάδα ερευνητών αντιπαρέβαλε τα ιατρικά αρχεία των περισσότερων από 11 εκατομμύρια ιατρικών επισκέψεων στις ΗΠΑ με τις ημερομηνίες των τοπικών μετεωρολογικών εκθέσεων και δεν κατέληξε σε κάποια σύνδεση μεταξύ των καιρικών αλλαγών και του πόνου  στις αρθρώσεις.

Δύο πρόσφατες μελέτες στην Αυστραλία απέτυχαν εξίσου να τεκμηριώσουν επιστημονικά κάποια σχέση με την αλλαγή του καιρού.

Για την ώρα, λοιπόν, η επιστήμη παραμένει μη ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επομένως, όταν ο καιρός αλλάζει πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις. Ο οργανισμός, δηλαδή, ορισμένων μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στις ατμοσφαιρικές μεταβολές. Έτσι, όταν η θεία ισχυρίζεται ότι «νιώθει» μια καταιγίδα που έρχεται στις αρθρώσεις της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει δίκιο.