Αρθροσκόπηση Γόνατος – Ώμου – Μηνίσκου

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Σακελλαρίου Ι. Βασίλειος MD, MSc, PhD, επικεφαλής του τμήματος Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος στην Ορθοπαιδική Κλινική OSTEON.

Αρθροσκόπηση Ισχίου – Ώμου – Γόνατος: Βέλτιστο αποτέλεσμα με ταχεία ανάρρωση

Ασφαλής, ανώδυνη κι ελάχιστα τραυματική, η αρθροσκόπηση αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για την οριστική αντιμετώπιση πληθώρας ορθοπαιδικών προβλημάτων στις αρθρώσεις του ισχίου, του γόνατος και του ώμου:

Πότε αναπτύχθηκε η αρθροσκόπηση ισχίου;

Ως μέθοδος, η αρθροσκόπηση του ισχίου αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και προσφέρει στους Ορθοπαιδικούς – Χειρουργούς τη δυνατότητα να διαγνώσουν ένα πρόβλημα εντός της άρθρωσης του ισχίου και να προχωρήσουν στη θεραπεία του επί τόπου, αποφεύγοντας τον έντονο τραυματισμό των ιστών που προκαλούνται σε ανοικτού τύπου χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου ενδείκνυται για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων του ισχίου, όπως:

 • Ρήξη επιχειλίου χόνδρου
 • Μηρο-κοτυλιαία πρόσκρουση
 • Ελεύθερα σώματα
 • Χόνδρινες βλάβες
 • Οστεονέκρωση
 • Ρήξη ή πρόσκρουση του στρογγύλου συνδέσμου
 • Αρθροσκοπικό καθαρισμό σε εκφύλιση της άρθρωσης και
 • Άλλες παθολογικές καταστάσεις

Ποια η κατάλληλη προετοιμασία πριν την επέμβαση;

Ενόψει του χειρουργείου ίσως να χρειαστεί να σταματήσετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τη χειρουργική επέμβαση. Γι ‘αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ισχίου;

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο χειρούργος εισάγει μέσα από μικρές τομές μια λεπτή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, στην άρθρωση του ισχίου του ασθενή. Η κάμερα εμφανίζει εικόνα σε μια οθόνη, την οποία ο χειρουργός χρησιμοποιεί για να κατευθύνει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία, προκειμένου να αξιολογήσει το πρόβλημα και να προχωρήσει επί τόπου στη χειρουργική διόρθωσή του. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 – 2 ώρες.

Ποια η διαδικασία ανάρρωσης – αποκατάστασης;

Η ελάχιστα αυτή επεμβατική φύση της αρθροσκόπησης ισχίου, έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο, λιγότερη δυσκαμψία στις αρθρώσεις και συχνά μειώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής για να ανακάμψει και να επιστρέψει στις καθημερινές κι αγαπημένες του δραστηριότητες.

Το πρήξιμο υποχωρεί εντός περίπου μιας εβδομάδας και τα ράμματα αφαιρούνται σε επτά έως δέκα ημέρες από την επέμβαση. Συνήθως, οι ασθενείς χρησιμοποιούν πατερίτσες για μία ή δύο εβδομάδες, ενώ χρειάζεται να κάνουν φυσικοθεραπεία για περίπου 6 εβδομάδες. Η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες ξεκινά το νωρίτερο 3 μήνες μετά την επέμβαση.

Μετά το χειρουργείο

Στα χέρια ενός έμπειρου κι εξειδικευμένου χειρουργού, η αρθροσκόπηση ισχίου είναι ιδιαίτερα ασφαλής και με υψηλά ποσοστά επιτυχία. Ωστόσο, η τελική επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο ο ασθενής θα τηρήσει μετά το χειρουργείο το πρόγραμμα αποκατάστασης.

 

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Ο ώμος είναι μια άρθρωση που περιλαμβάνει δυο αρθρικές επιφάνειες, την κεφαλή του βραχιονίου και την ωμογλήνη της ωμοπλάτης. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα τραυματική διαδικασία με την οποία αντιμετωπίζονται πλήθος προβλημάτων της άρθρωσης του ώμου με τον πλέον ασφαλή, ανώδυνο κι αποτελεσματικό τρόπο.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι ιδανική επιλογή τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της άρθρωσης και των ανατομικών δομών του ώμου, όπως:

 • αρθρίτιδα
 • φλεγμονές
 • ρήξεις τενόντων
 • κακώσεις συνδέσμων

Ειδικότερα, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου,  η ρήξη του στροφικού πετάλου ή το εξάρθρημα του ώμου.

Ποια τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου φέρει όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, όπως η ελαχιστοποίηση των κινδύνου επιπλοκών, του μετεγχειρητικού πόνου και του χρόνου ανάρρωσης, καθώς και η ταχύτερη επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες, την εργασία και την άθληση.

Επιπλέον, παρέχει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό τη δυνατότητα να κάνει ακριβή διάγνωση του προβλήματος και να δώσει λύση επί τόπου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ολοένα και μεγαλύτερου φάσματος προβλημάτων του ώμου.

Πριν την εγχείρηση

Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει για το αν χρειαστεί να σταματήσετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων αρκετές ημέρες έως μία εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, μπορεί να σας ζητηθεί να πάρετε μερικά από τα φάρμακά σας το πρωί της χειρουργικής επέμβασης, παρόλο που δεν θα σας επιτραπεί να φάτε εκείνο το πρωί.

Πώς γίνεται η επέμβαση αρθροσκόπησης ώμου;

Κατά την επέμβαση, ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός:

 • περνά ένα μικρό άκαμπτο ενδοσκόπιο, το αρθροσκόπιο, μέσα από μικρές τομές, μήκους περίπου μισού εκατοστού, για να εξετάσει με λεπτομέρεια την άρθρωση του ώμου, και στη συνέχεια
 • διορθώνει τυχόν προβλήματα που θα εντοπίσει, με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, τα οποία εισάγει από μια δεύτερη μικρή τομή.

Η επέμβαση απαιτεί γενική νάρκωση και διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ανάρρωση – αποκατάσταση

Μετά από αρθροσκόπηση ώμου, οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα, με μοναδική αγωγή τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά από τη δεύτερη μέρα και μπορεί να διαρκέσει για τις επόμενες 4 ως 8 εβδομάδες.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό των ιστών της άρθρωσης του ώμου ως συνέπεια του χειρουργείου. Έτσι, ο κίνδυνος επιπλοκών από την ίδια την επέμβαση είναι ο μικρότερος δυνατός, ειδικά αν συγκριθεί με άλλες, πιο συμβατικές χειρουργικές προσεγγίσεις.

Ποια είναι η τιμή – κόστος του χειρουργείου;

Η επιτυχία της αρθροσκόπησης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εμπειρία και την εξειδίκευση του Ορθοπαιδικού – Χειρουργού, καθώς είναι μια επέμβαση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς εντός περιορισμένου χώρου. Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από το πρόβλημα του κάθε ασθενή.

 

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια πολύ συχνή χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση κακώσεων της άρθρωσης του γόνατος, η οποία επιτρέπει την ακριβή διάγνωση και διόρθωση μικρών βλαβών της άρθρωσης μέσα από μικρές τομές του δέρματος.

Πότε ενδείκνυται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Οι κυριότερες εφαρμογές της αρθροσκόπησης του γόνατος είναι οι παρακάτω:

 • ρήξη μηνίσκου
 • συνδεσμικές βλάβες του γόνατος (π.χ. ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου)
 • χόνδρινες βλάβες του γόνατος
 • λύση συμφύσεων σε δύσκαμπτα γόνατα μετά από ολική αρθροπλαστική
 • φλεγμονές του γόνατος
 • ενδαρθρικά κατάγματα

Ποια τα πλεονεκτήματα επέμβασης αρθροσκόπησης γόνατος;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια ελάχιστα τραυματική επέμβαση κι ως τέτοια χαρακτηρίζεται από ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και του κινδύνου επιπλοκών, καθώς επίσης ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδο του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πριν την εγχείρηση

Μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, για εβδομάδες ή ημέρες πριν από τη διαδικασία. Πρέπει επίσης να αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε για έξι έως 12 ώρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Πώς γίνεται η επέμβαση αρθροσκόπησης γόνατος;

Ο χειρουργός τοποθετεί στην πρώτη οπή μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο), με την οποία μπορεί να «δει» τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση, ενώ στη δεύτερη οπή τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της ρήξης. Σκοπός της αρθροσκόπησης είναι να αφαιρεθεί το κατεστραμμένο κομμάτι της άρθρωσης και να ομαλοποιηθεί εκείνο το υγιές τμήμα που απομένει.

Σε περιστατικά ρήξης μηνίσκου, υπάρχουν περιπτώσεις που η ρήξη εντοπίζεται στην περιφέρεια του μηνίσκου. Τότε, συνίσταται η συρραφή και διάσωση του μηνίσκου με την ίδια αρθροσκοπική μέθοδο.

Ανάρρωση και αποκατάσταση

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά αρθροσκοπική αποκατάσταση κακώσεων του γόνατος εξαρτάται  από το είδος της κάκωσης. Συνήθως, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια μέρα και ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος.

Ενδεδειγμένες ασκήσεις

Η άσκηση είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των μυών και την αποκατάσταση της κινητικότητας της άρθρωσης. Μερικές από τις ασκήσεις που μπορεί να σας συστήσει ο ιατρός σας μπορεί να είναι οι εξής:

 • Συσπάσεις των δικεφάλων μηριαίων μυών και του τετρακέφαλου
 • Έκταση και ανύψωση του σκέλους σας με τεντωμένο γόνατο
 • Άσκηση γλουτιαίων μυών
 • Άρση τεντωμένων ποδιών
 • Διατάσεις δικέφαλου

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από την αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής επέμβαση. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη
 • Θρομβοφλεβίτιδα
 • Αλλεργική αντίδραση στην αναισθησία
 • Νευρική βλάβη
 • Συνεχής πόνος στη γάμπα

Πόσο κοστίζει η αρθροσκόπηση γόνατος;

Το κόστος της επέμβασης προσαρμόζεται ανάλογα με την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή.