Ελάχιστα Επεμβατική Λύση - Αστάθεια Επιγονατίδας - Β. Σακελλαρίου

Ελάχιστα Επεμβατική Λύση για την Αστάθεια Επιγονατίδας

Αστάθεια Επιγονατίδας

Οριστική λύση, δίχως ταλαιπωρία έρχονται να δώσουν στην αστάθεια επιγονατίδας οι σύγχρονες τεχνικές ανακατασκευής των συνδέσμων και των μαλακών μορίων του γόνατος. Οι ασθενείς ανακουφίζονται άμεσα και επανέρχονται σύντομα στη φυσιολογική τους ζωή.

Η επιγονατίδα είναι το μικρό οστό μπροστά από το γόνατο, το οποίο κινείται κατά μήκος της ειδικής αύλακας – υποδοχής του μηριαίου, επιτρέποντάς μας να περπατάμε, να τρέχουμε, να στεκόμαστε και γενικά να κινούμαστε με ευκολία.

Όταν η επιγονατίδα μετακινείται από τη θέση της, η άρθρωση του γόνατος παύει να λειτουργεί σωστά και μιλάμε για εξάρθρημα. Θεωρείται «αθλητικός και νεανικός τραυματισμός», με ιδιαίτερη συχνότητα εμφάνισης στην εφηβική ηλικία, μεταξύ των αθλητών, καθώς και των χορευτών που καταπονούν ιδιαίτερα τα γόνατά τους.

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού. Από την άλλη το υπεξάρθρημα, το οποίο είναι συνέπεια ανατομικής προδιάθεσης, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.

Όταν το εξάρθρημα ή υπεξάρθρημα επαναλαμβάνεται, τότε γίνεται λόγος για αστάθεια της επιγονατίδας. Τότε, ο πόνος είναι εντονότερος, οι υποτροπές συχνές κι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα.

Η αστάθεια της επιγονατίδας οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, όπως αδυναμία των μυών και ειδικά του τετρακέφαλου, αδυναμία των γειτονικών συνδέσμων, γενικευμένη χαλάρωση των αρθρώσεων ή οστικές ανωμαλίες στην περιοχή της επιγονατίδας.

Η μετακίνηση της επιγονατίδας προκαλεί τραυματισμό των συνδέσμων που τη συγκρατούν στη θέση της. Αυτό προοδευτικά την καθιστά ολοένα και πιο ασταθή και επιρρεπή στην εξάρθρωση.

Αντιμετώπιση στην Αστάθεια Επιγονατίδας

Στις περιπτώσεις αστάθειας της επιγονατίδας με συχνές υποτροπές εξάρθρωσης προκρίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανάλογα με τη διάγνωση υπάρχει η δυνατότητα αρθροσκοπικής ανακατασκευής των συνδέσμων και των μαλακών μορίων του γόνατος. Αυτό θα γίνει συνδυαστικά με την οστική ανακατασκευή της αρχιτεκτονικής της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης όταν αυτό απαιτείται.

​Μετά τη συνδeσμοπλαστική των έσω καθεκτικών συνδέσμων της επιγονατίδος (medial patellofemoral MPFL ligament reconstruction), ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για 1 ημέρα. Παράλληλα μπορεί να σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει με τη βοήθεια βακτηριών. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει τη σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, την ενδυνάμωση του γόνατος, καθώς και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας.

Ως επέμβαση, η πλαστική συνδέσμων και μαλακών μορίων της επιγονατίδος θεωρείται αρκετά ασφαλής. Η επιτυχία της, βέβαια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του χειρουργού. Απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς, γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση του χειρουργού στη συγκεκριμένη τεχνική. Τέλος, η εμπειρία είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της επέμβασης.