Δισκοκήλη: Όχι στον Πόνο, Ναι στη Φυσιολογική Ζωή - Β. Σακελλαρίου

Δισκοκήλη: Όχι στον Πόνο, Ναι στη Φυσιολογική Ζωή

δισκοκηλη

Τι είναι η δισκοκήλη

Μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου, στα άνω όσο και κάτω άκρα, είναι η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη. Η αποκατάστασή της αποτελεί –στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού- μια από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη. Παράλληλα αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για όσους επιζητούν οριστική ανακούφιση από το πρόβλημά τους κι επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή.

Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια εκφυλιστική νόσος και οφείλεται στη φυσιολογική φθορά των δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Επιταχύνεται από διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης, η καθιστική ζωή και το αυξημένο σωματικό βάρος λόγω κακής διατροφής.

Στους περισσότερους ασθενείς, το πρόβλημα ξεκινά με κάποιον μικροτραυματισμό και συνήθως μια λανθασμένη χρήση μυών κατά την άρση βάρους. Πιο σπάνια προκαλείται από πτώση ή απευθείας κάκωση της σπονδυλικής στήλης.

Η δισκοκήλη είναι μια καλοήθης πάθηση, η οποία στα πιο ήπια στάδιά της μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, με άσκηση, φυσικοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή (λήψη παυσιπόνων). Όταν, όμως, υπάρχουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, τότε συνίσταται χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.

Ειδικότερα, σε ακραίες περιπτώσεις η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρολογική βλάβη με μερική παράλυση, διαταραχές βάδισης, ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων, καθώς επίσης απώλεια του ελέγχου της ούρησης και της αφόδευσης.

Μια σπάνια επιπλοκή της δισκοκήλης είναι η ιππουριδική συνδρομή. Είναι μια νευρολογική κατάσταση που προκαλεί μερική ή ολική απώλεια της κινητικότητας των κάτω άκρων κι απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Πότε συνιστάται χειρουργείο για τη δισκοκήλη

Τα σημάδια που παραπέμπουν σε ανάγκη χειρουργικής αποκατάστασης του προβλήματος και θα πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή είναι η γενικότερη επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως πόνος, μούδιασμα κι αδυναμία, σε βαθμό που να εμποδίζει την ομαλή εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου και η προοδευτική απώλεια αίσθησης στις περιοχές του σώματος που θα ακουμπούσαν μια σέλα, δηλαδή στους εσωτερικούς μηρούς, το πίσω μέρος των ποδιών και την περιοχή γύρω από το ορθό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αφαιρείται χειρουργικά μόνο εκείνο το τμήμα του δίσκου που προεξέχει και προκαλεί το πρόβλημα. Σπανιότερα ενδέχεται να απαιτείται ολική αφαίρεση του δίσκου. Σε αυτή οι σπόνδυλοι χρειάζεται να συντηχθούν με μεταλλικό υλικό προκειμένου να αποκτήσει σταθερότητα η σπονδυλική στήλη.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου γίνονται συνήθως με γενική νάρκωση. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι βαθμιαία ενώ η πρόωρη επιστροφή στην εργασία και η άρση βαρών πρέπει να αποφεύγονται και σε κάθε περίπτωση απαιτείται συνεννόηση του ασθενή με το χειρουργό του.

Μικροδισκεκτομή

Αν παρόλα αυτά σας προβληματίζει η χειρουργική επέμβαση, αξίζει να εξετάσετε την προοπτική της Μικροδισκεκτομής. Είναι μια Τεχνική Ελάχιστης Επεμβατικότητας (M.I.S. Minimally Invasive Surgery), με την οποία μειώνονται οι μέρες νοσηλείας, ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος αποκατάστασης του ασθενούς. Η επέμβαση πραγματοποιείται με χειρουργικό μικροσκόπιο και βασίζεται στην αφαίρεση του μέρους του δίσκου που πιέζει τη ρίζα του νεύρου, χωρίς να τραυματίζονται ιδιαίτερα οι μύες της σπονδυλικής στήλης.