Αθλητικές κακώσεις: Αναγέννηση ιστών με βλαστοκύτταρα και PRP

Αθλητικές κακώσεις

Η θεραπεία με Βλαστοκύτταρα και PRP αποτελούν το νέο, μεγάλο κεφάλαιο για την αναγέννηση και τη φυσική αποκατάσταση των ιστών. Θεωρούνται ο πιο σύγχρονος τρόπος στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και η πλέον σύγχρονη τάση στη σύγχρονη Ορθοπαιδική.

Τα Βλαστοκύτταρα είναι αιμοποιητικά κύτταρα από τα οποία δημιουργούνται όλοι οι ιστοί του σώματος. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να μετατραπούν σε διάφορους τύπους κυττάρων διορθώνοντας έτσι τραυματισμούς και βλάβες των οστών, μυών, τενόντων και αρθρώσεων.

Το PRP (Platelet Rich Plasma) είναι «Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια και Αυξητικούς Παράγοντες». Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν τους αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση προβλημάτων στις αρθρώσεις, τα οστά, τους τένοντες, τους μύες και τους χόνδρους.

Η χρήση Βλαστοκυττάρων και PRP αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης ή συμπληρωματικής αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων, με εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα και PRP: Πλεονεκτήματα

Οι θεραπείες των Βλαστοκυττάρων και του PRP χαρακτηρίζονται από σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Αποτελούν φυσιολογικές θεραπείες, κατά τις οποίες δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα ούτε γίνονται τομές.
  • Δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις
  • Επιτυγχάνουν τη φυσική αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστού
  • Περιορίζουν την αναγκαιότητα μιας χειρουργικής επέμβασης
  • Πραγματοποιούνται τοπική αναισθησία χωρίς ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο
  • Είναι ανώδυνες

Χορήγηση Βλαστοκυττάρων

Ως θεραπεία, η χορήγηση των βλαστοκυττάρων εφαρμόζεται μια φορά σε μια επίσκεψη. Διαρκεί μόλις 20-40 λεπτά και είναι ανώδυνη, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία.

Αρχικά, τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον μυελό των οστών, στο πίσω μέρος της λεκάνης του ασθενή. Στη συνέχεια, γίνεται άμεσα μια ειδική επεξεργασία και συμπύκνωση του μυελού και ακολούθως τα βλαστοκύτταρα εισάγονται με ένεση στην τραυματισμένη περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου συνίσταται ανάπαυση για 1 – 2 ημέρες.

Ενίοτε, η λήψη βλαστοκυττάρων γίνεται κι από το υποδόριο λίπος. Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία ολοκληρώνεται σε δυο επισκέψεις, μια για τη λήψη των βλαστοκυττάρων και μια για τη χορήγησή τους στην περιοχή της κάκωσης.

Χορήγηση PRP

Η θεραπεία με τη χρήση PRP ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη, σε ιατρείο ή νοσοκομείο, και διαρκεί μόλις 20 λεπτά. Είναι εξαιρετικά απλή και θυμίζει μια συνηθισμένη αιμοληψία. Αρχικά, γίνεται λήψη λίγου αίματος από το χέρι του ασθενή, το οποίο στη συνέχεια υφίσταται επί τόπου μια ειδική επεξεργασία, προκειμένου να απομονωθεί το πλάσμα με αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων. Στη συνέχεια, το πλάσμα εγχέεται με ένεση και υπό τοπική αναισθησία στην τραυματισμένη περιοχή.

Μετά τη θεραπεία με PRP συστήνεται ανάπαυση για 1 – 2 ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια θεραπεία αποδεικνύεται αρκετή. Ωστόσο, υπάρχουν κακώσεις που μπορεί να απαιτήσουν δεύτερη ή και τρίτη χορήγηση PRP.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, τα αποτελέσματα των εν λόγω θεραπειών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έχουν εξάψει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, στο πλαίσιο του μεγάλου κεφαλαίου της Αναγεννητικής Ιατρικής.

Τόσο τα Βλαστοκύτταρα όσο και το PRP αποτελούν σημαντικά όπλα στη φαρέτρα ενός έμπειρου και εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού. Αρκεί να επιλέγονται με αυστηρά κλινικά κριτήρια και να συνοδεύονται από άριστη γνώση των τεχνικών εφαρμογής τους.