Τι σημαίνει όταν έχω Οίδημα στο Γόνατο; - Β. Σακελλαρίου

Τι σημαίνει όταν έχω Οίδημα στο Γόνατο;

Τι σημαίνει όταν έχω Οίδημα στο Γόνατο;

Το οίδημα στο γόνατο αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που αντανακλά την ευαισθησία της εν λόγω άρθρωσης τόσο σε τραυματισμούς όσο και σε συστηματικές νόσους. Επειδή η εκδήλωση του οιδήματος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, η εξέταση από έμπειρο ορθοπαιδικό κρίνεται απαραίτητη προκειμένου αφενός να εξακριβωθεί η αιτία κι αφετέρου να γίνει η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Οίδημα στο Γόνατο: Αιτίες και Συμπτώματα

Το οίδημα στο γόνατο μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα ή να περιορίζει την ελαστικότητα και τη λειτουργία της άρθρωσης. Μπορεί, επίσης, να συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή της άρθρωσης κι ερυθρότητα.

Τα συμπτώματα συνδέονται με την αιτιολογία πίσω από το οίδημα. Οι αιτίες μπορούν να οφείλονται σε κάποιον πρόσφατο, χρόνιο ή κακώς επουλωμένο τραυματισμό, π.χ. κατά τη διάρκεια άθλησης, ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι πιο συχνές αιτίες για την εμφάνιση οιδήματος στο γόνατο είναι οι παρακάτω:

  • Τραυματισμός στα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες, το θύλακα, το μηνίσκο ή τον αρθρικό χόνδρο του γονάτου. Προκαλεί πόνο, οίδημα και εσωτερική αιμορραγία στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
  • Οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή εκφυλισμός του χόνδρου της άρθρωσης του γονάτου. Ο εκφυλισμός συνοδεύεται από έντονο πόνο, ειδικά με τις αλλαγές του καιρού, και ακαμψία.
  • Σηπτική αρθρίτιδα, δηλαδή μόλυνση της άρθρωσης από βακτήρια. Προκαλεί έντονο πόνο και ενίοτε πυρετό. Η σηπτική αρθρίτιδα εγκυμονεί κινδύνους και γι’ αυτό συστήνεται η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.
  • Θυλακίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στους θύλακες του γόνατος. Προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα και αίσθηση ότι η περιοχή «καίει», ενώ μπορεί να συνοδεύεται κι από πόνο. Η θυλακίτιδα μπορεί να είναι σηπτική και γι’αυτό συστήνεται η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.
  • Ουρική αρθρίτιδα, η οποία οφείλεται στη συσσώρευση ουρικών κρυστάλλων στην άρθρωση και συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα. Προκαλεί έντονο πόνο κι ερυθρότητα.
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια που, εκτός από οίδημα, προκαλεί δυσκαμψία, πόνο και ερυθρότητα, συνήθως και στα δυο γόνατα.
  • Κύστη Baker, η οποία συνδέεται με οίδημα στο πίσω μέρος της άρθρωσης. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να συνοδεύεται από πόνο και ακαμψία.

Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι η ενδεδειγμένη οδός για να προσδιοριστεί το αίτιο του οιδήματος. Ο ορθοπαιδικός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς, πραγματοποιεί κλινική εξέταση και πιθανότατα ζητά επιπλέον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, όπως εξετάσεις αίματος, ουρικού οξέος, ουρίας και κρεατινίνης, ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία.

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του οιδήματος στο γόνατο. Ανάλογα με το αίτιο ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει συντηρητική αγωγή, όπως παγοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και άλλες, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση.