Προβλήματα στην Ποδοκνημική - Β. Σακελλαρίου

Προβλήματα στην Ποδοκνημική

ποδοκνημικη

Η ποδοκνημική άρθρωση ενώνει την κνήμη (γάμπα) με τον άκρο πόδα. Είναι υπεύθυνη για τις κινήσεις του άκρου ποδός (κινήσεις κάμψης και έκτασης) και παίζει βασικό ρόλο στο περπάτημα.

Τα πιο συχνά προβλήματα που προκύπτουν στην ποδοκνημική και προκαλούν πόνο και δυσκολία στο περπάτημα είναι η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, το διάστρεμμα και το σύνδρομο πρόσκρουσης ποδοκνημικής. Καλό είναι μόλις εμφανιστεί ο πόνος να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Φλεγμονώδης Αρθρίτιδα Ποδοκνημικής

Οι πιο συχνές μορφές της φλεγμονώδους αρθρίτιδας, όπως η οροθετική ρευματοειδής νόσος, μπορεί να επηρεάζει τις ποδοκνημικές αρθρώσεις. Οι στόχοι της θεραπείας για την εκφυλιστική αρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης περιλαμβάνει ανακούφιση των συμπτωμάτων, περιορισμό της περαιτέρω εξέλιξης της αρθρίτιδας της άρθρωσης, ελαχιστοποίηση της λειτουργικής βλάβης και εφόσον είναι απαραίτητο, αποκατάσταση της λειτουργίας με χειρουργείο. Ισχυρός πόνος στην ποδοκνημική άρθρωση που ξεκινά με την φόρτιση του σκέλους και προχωρημένο στάδιο καταστροφής της άρθρωσης απαιτεί μείζονα χειρουργική παρέμβαση.

Διάστρεμμα στην Ποδοκνημική

Ποιοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής;

✓ Το αυξημένο σωματικό βάρος

✓ H απουσία σωματικής άσκησης

✓ Αθλήματα όπως για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ παρουσιάζουν συνδέονται με περιστατικά διαστρεμμάτων

✓ Τα ακατάλληλα παπούτσια

✓ Άτομα με αδύναμους μύες ή χαλαρούς συνδέσμους είναι πιο ευάλωτα στα διαστρέμματα του αστραγάλου.

Το πρήξιμο, το αιμάτωμα, η δυσκαμψία και η δυσκολία στη βάδιση συγκαταλέγονται στην τυπική συμπτωματολογία, ενώ ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι της άρθρωσης, οι μύες και τα οστά.

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ποδοκνημικής

Το πρόσθιο σύνδρομο πρόσκρουσης ποδοκνημικής, γνωστό και ως «αστράγαλος του ποδοσφαιριστή/ αθλητή», περιγράφει τον πόνο και την υμενίτιδα στην πρόσθια επιφάνεια της ποδοκνημικής με την ραχιαία κάμψη της άρθρωσης. Ο πόνος οφείλεται στην ανάπτυξη οστεόφυτων από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς της περιοχής. Για την αντιμετώπιση της πάθησης συστήνεται αρχικά συντηρητική μέθοδος με τη χρήση ορθωτικών πελμάτων και φυσικοθεραπείας. Στην περίπτωση όμως που δεν είναι αρκετή, προτείνεται η μέθοδος της αρθροσκόπησης.