Ρήξη Μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Σακελλαρίου Ι. Βασίλειος MD, MSc, PhD, επικεφαλής του τμήματος Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος στην Ορθοπαιδική Κλινική OSTEON.

Ρήξη Μηνίσκου: Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Η ρήξη μηνίσκου συγκαταλέγεται στις πιο συνηθισμένες κακώσεις του γόνατος και η χειρουργική αποκατάστασή τους αποτελεί ίσως τη συχνότερη επέμβαση στη σύγχρονη Ορθοπαιδική.

Τα χειρουργεία δεν περιλαμβάνουν πλέον ανοικτές τομές, αλλά εκτελούνται αρθροσκοπικά. Γίνονται, δηλαδή, με τη χρήση ειδικών εργαλείων διαμέσου δυο μικρών οπών, μήκους ενός περίπου εκατοστού η καθεμιά.

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι για την άρθρωση του γόνατος, ότι η ανάρτηση για το αυτοκίνητο! Η βασική του λειτουργία είναι να απορροφά τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση και να μοιράζει ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος.

Γι’ αυτό, η λειτουργία του μηνίσκου παίζει καταλυτικό ρόλο στο να διατηρείται η άρθρωση υγιής.

Σε κάθε γόνατο, υπάρχουν ο έσω κι ο έξω μηνίσκος. Αμφότεροι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου (σχήμα C) και είναι αρκετά ελαστικοί.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη του μηνίσκου, ειδικά σε νεαρά άτομα, αποτελεί τον πιο συνηθισμένη μορφή αθλητικής κάκωσης.

Η ρήξη μηνίσκου προκαλείται όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.

Ο τραυματισμός σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι η πιο συχνή αιτία ρήξης του μηνίσκου. Ωστόσο, αυτή μπορεί να προκληθεί, επίσης, και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.

Ένας από τους πιο συνήθεις τραυματισμούς στο γόνατο είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αν έχετε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανακτήσετε την πλήρη λειτουργία του γόνατος σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Συμπτώματα & Αντιμετώπιση για Ρήξη Μηνίσκου

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη μηνίσκου είναι συγκεκριμένα και αφορούν κυρίως σε πόνο και οίδημα.

Ειδικότερα, οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για οξύ πόνο κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνο μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση.

Μερικές φορές, μπορεί να «κλειδώνει» το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση της άρθρωσης, κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Πως γίνεται η διάγνωση για την ρήξη μηνίσκου;

Επειδή οι μηνίσκοι δεν αποτελούν οστό αλλά μαλακό ιστό, δεν απεικονίζονται στις απλές ακτινογραφίες. Γι’ αυτό, ο ασθενής υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία.

Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη μηνίσκου;

Η αντιμετώπιση της τραυματικής ρήξης μηνίσκου γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο μόνο κομμάτι του μηνίσκου (μηνισκεκτομή), και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος, είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.

Η τελευταία κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των ασθενών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς με τη διατήρηση του μηνίσκου μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας με την πάροδο του χρόνου.

Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου

Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από δυο τομές του δέρματος, μήκους ενός περίπου εκατοστού έκαστη. Από τη μια τομή, ο χειρουργός τοποθετεί μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο), με την οποία μπορεί να εξετάσει τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση. Από τη δεύτερη τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης.

Συρραφή Μηνίσκου

Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου (στη ζώνη όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης – red zone) γίνεται προσπάθεια συρραφής και «διάσωσης» του μηνίσκου αρθροσκοπικά. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και ξεκινά να περπατάει άμεσα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος.

Γιατι να επιλέξω τον Δρ. Σακελλαρίου;

Ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του γόνατος για μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί πλειστάκις ως το κορυφαίο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις για αποκατάσταση ρήξης μηνίσκου χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές.
ρηξη μηνισκου

Συχνές Ερωτήσεις για τη ρήξη μηνίσκου

Σε ποιες περιπτώσεις χειρουργείται η ρήξη μηνίσκου;

Σε κάθε ρήξη μηνίσκου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις μεγάλης ρήξης που συνίσταται απευθείας χειρουργείο, συστήνεται ένα μικρό διάστημα συντηρητικής αποκατάστασης με ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής ολοκληρώνει τη συντηρητική θεραπεία χωρίς βελτίωση. Τότε συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η συρραφή του μηνίσκου προτιμάται από τη μερική αφαίρεση (μηνισκεκτομή), στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, καθώς η παρουσία και η λειτουργία των μηνίσκων είναι πολύ μεγάλης σημασίας για το γόνατο.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν αν πρέπει να κάνω χειρουργείο για ρήξη μηνίσκου;

Κυρίως τέσσερις είναι οι παράγοντες κρίνουν αν κάποιος ασθενής θα υποβληθεί σε χειρουργείο για αποκατάσταση ρήξης μηνίσκου: η έκταση, η θέση, το είδος και η αιτία της ρήξης. Ειδικότερα:

  • Έκταση της ρήξης. Ρήξεις μηνίσκου με έκταση μικρότερη των 5 χιλιοστών έχουν καλή πιθανότητα να ιαθούν μόνες τους, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Συστήνεται ελαστική περίδεση για μερικές εβδομάδες, παγοθεραπεία, ξεκούραση, καθώς και φυσικοθεραπεία.
  • Θέση της ρήξης. Ενδεικτικά, οι ρήξεις στο εξωτερικό τμήμα του μηνίσκου, αν είναι μικρές μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά.
  • Σχήμα της ρήξης. Μια επιμήκης είναι ευκολότερο να αποκατασταθεί από μια ακτινωτή ρήξη.
  • Αιτία της ρήξης. Πιο εύκολα αποκαθίσταται μια ρήξη μηνίσκου που οφείλεται σε τραυματισμό, παρά σε εκφυλισμό λόγω γήρατος.

Τι πλεονεκτήματα έχει η συρραφή του μηνίσκου έναντι της αφαίρεσης;

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, γόνατα τα οποία στο παρελθόν υποβλήθηκαν –κυρίως- σε ολική αφαίρεση των μηνίσκων ανέπτυξαν οστεοαρθρίτιδα.

Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, ο ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία και ξεκινά να βαδίζει, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος.

Επομένως, η συρραφή του μηνίσκου επιτρέπει την επιστροφή του ασθενούς σε ένα ενεργητικό τρόπο ζωής, με περιορισμένο κίνδυνο στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή του.

Πόσο ασφαλής είναι η συρραφή στη ρήξη μηνίσκου;

Ως επέμβαση, η συρραφή του μηνίσκου θεωρείται αρκετά ασφαλής. Ωστόσο, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού. Η συρραφή του μηνίσκου απαιτεί εξαιρετική γνώση της ανατομίας της περιοχής και μεγάλη εξοικείωση με την αρθροσκοπική χειρουργική και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει ο χειρουργός να έχει υψηλή εξειδίκευση και σημαντική εμπειρία.

Ποιος ο κίνδυνος αν αμελήσω τη ρήξη μηνίσκου;

Αν έχετε υποστεί ρήξη μηνίσκου, όσο καθυστερείτε την αντιμετώπισή της τόσο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα. Ο πόνος στο γόνατο θα εντείνεται και θα σας εμποδίζει στην εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα κινδυνεύετε να προκαλέσετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο μηνίσκο σας.

Ποιο το κόστος – τιμή της επέμβασης;

Το κόστος της επέμβασης προσαρμόζεται ανάλογα με την περιπλοκότητα της κατάστασης. Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ιατρό και κλείστε ραντεβού.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις για άμεση αποκατάσταση;

Η ρήξη μηνίσκου είναι η πιο συχνή κάκωση. Στις ασκήσεις αποκατάστασης του γονάτου, συμπεριλαμβάνονται οι ισομετρικές ασκήσεις τετρακέφαλου, οι κάμψεις και εκτάσεις γονάτου, οι διατάσεις καμπτήρων του γονάτου, τα βαθιά καθίσματα κ.α.. Πάντα σε συνεννόηση με τον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή θα προχωρήσετε σε αυτές τις οδηγίες.