Ρήξη & Κακώσεις - Β. Σακελλαρίου

Ρήξη πρόσθιου χιαστού

Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Μια από τις πλέον σοβαρές και συχνές αθλητικές κακώσεις στο γόνατο είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού. Αντιμετωπίζεται πλέον με εξαιρετικά αποτελέσματα χάρη στις νέες τεχνικές της αρθροσκόπησης. Με αυτές διασφαλίζεται η βέλτιστη αποκατάσταση του συνδέσμου και η φυσιολογική συνέχεια στην επαγγελματική σταδιοδρομία των αθλητών.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος λειτουργεί σταθεροποιητικά στην άρθρωση του γόνατος και η ρήξη προκαλεί απώλεια αυτής της σταθερότητας. Η ρήξη στον πρόσθιο χιαστό μπορεί να συμβεί σε άσκηση έντονης πίεσης κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως το ποδόσφαιρο και η καλαθοσφαίριση, ή ως συνέπεια πτώσης και σύγκρουσης, π.χ. σε τροχαίο ή εργατικό ατύχημα. Συνήθως, συνοδεύεται κι από άλλους τραυματισμούς στο γόνατο, όπως ρήξη του μηνίσκου ή του έσω πλαγίου συνδέσμου.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω ρήξη πρόσθιου χιαστού;

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού έχει πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα. Είναι δε δύσκολο να ξεχάσει κανείς τη στιγμή του τραυματισμού: ακούγεται κάτι σαν σχίσιμο μέσα στο γόνατο, το οποίο συνοδεύεται από οξύ πόνο που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη βάδιση και τη συνέχιση της μέχρι τότε δραστηριότητας. Εμφανίζεται οίδημα και σημειώνεται ταχεία διόγκωση του γόνατος, ενώ ο ασθενής βιώνει απώλεια του εύρους κίνησης της άρθρωσης και ένα αίσθημα αστάθειας, ότι δηλαδή το γόνατο «φεύγει» σε ορισμένες κινήσεις και κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η πλέον σύγχρονη τεχνική περιλαμβάνει την αρθροσκόπηση του γόνατος με ταυτόχρονη πλαστική του συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική).

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία των συνδεσμικών στοιχείων και των μυών του γόνατος.

Η συνδεσμοπλαστική αφορά στη λήψη ενός μοσχεύματος από άλλο μέρος του σώματος (συνήθως επιλέγονται ο επιγονατιδικός τένοντας, καθώς και οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων) και στην ακριβή και προσεκτική τοποθέτησή του στο σημείο όπου έχει προκληθεί η ρήξη του πρόσθιου χιαστού.

Ως επέμβαση, η αρθροσκόπηση του γόνατος με συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χαρακτηρίζεται από πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • σύντομη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
  • ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο
  • περιορισμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • πιο γρήγορα επούλωση κι αποκατάσταση.

Μετά το χειρουργείο, απαιτούνται περίπου 6 έως 9 μήνες για την επιστροφή του ασθενούς σε αθλητικές δραστηριότητες. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται προκειμένου το μόσχευμα να ενσωματωθεί φυσιολογικά στην άρθρωση.

Τεχνική Ligamys

Η τεχνική Ligamys επίσης είναι μια εξαιρετική θεραπευτική επιλογή. Ουσιαστικά είναι ένα χειρουργικό πρόθεμα που σταθεροποιεί το γόνατο στη μετεγχειρητική περίοδο και επιτρέπει στον κομμένο σύνδεσμο να επουλωθεί διατηρώντας τις νευρικές ίνες της ιδιοδεκτικότητας. Σημαντικό του πλεονέκτημα είναι ο μικρός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο. Παράλληλα, στα θετικά ανήκει και η επάνοδος σε δραστηριότητες σε μικρότερο χρονικό διάστημα από την κλασική συνδεσμοπλαστική.