Σπονδυλική Στένωση - Σπονδυλοδεσία - Β. Σακελλαρίου

Σπονδυλική Στένωση

σπονδυλικη στενωση

Σπονδυλική Στένωση

Μια πάθηση αρκετά συχνή στους ηλικιωμένους είναι η σπονδυλική στένωση. Εκδηλώνεται με συμπτώματα πόνου στην περιοχή των γλουτών, στους μηρούς και στις γάμπες, στο ένα ή και τα δύο κάτω άκρα. Ο πόνος επιδεινώνεται με την ορθοστασία, το περπάτημα και την φυσική άσκηση. Κάποιες φορές ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται με μούδιασμα στις ίδιες περιοχές καθώς και μυϊκή αδυναμία κατά την ορθοστασία ή το περπάτημα. Η πάθηση διαγιγνώσκεται με μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης.

Η εξέλιξη της στένωσης σταματάει με τη χειρουργική επέμβαση. Προσφέρεται έτσι πλήρης και μόνιμη ανακούφιση του ασθενούς από όλα τα συμπτώματα. Είναι εξαιρετικά ασφαλής σε όλες τις ηλικίες. Κλινικές μελέτες καθώς και η καθημερινή μας κλινική εμπειρία έχουν δείξει ότι η σωστή χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των ασθενών και την επιστροφή τους στην καθημερινότητά τους.

Σπονδυλοδεσία

Η σπονδυλοδεσία είναι η χειρουργική μέθοδος που στοχεύει στη σταθεροποίηση τμημάτων της σπονδυλικής στήλης με μεταλλικά υλικά και οστικά μοσχεύματα. Η διαδερμική οπίσθια σπονδυλοδεσία αποτελεί την πιο μοντέρνα τεχνική της σπονδυλοδεσίας. Ανήκει στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (M.I.S.) της σπονδυλικής στήλης. Πραγματοποιείται με πολύ μικρές τομές και τη βοήθεια ενός μικρού ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm). Όπως σε κάθε τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, η απώλεια αίματος είναι πολύ μικρή, ο πόνος είναι ελάχιστος και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες άμεση.

Ως επέμβαση είναι ασφαλής, με ελάχιστο πόνο και υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Εφόσον πραγματοποιείται από έμπειρο και εξειδικευμένο ορθοπαιδικό, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ικανοποιητικά και ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του ζωή.