Πώς επηρεάζει η αλλαγή του καιρού τις αρθρώσεις;

Πώς επηρεάζει η αλλαγή του καιρού τις αρθρώσεις;

Ακόμη και οι μικρότερες ατμοσφαιρικές μεταβολές ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα μας. Οι αλλαγές στον καιρό μπορούν να πυροδοτήσουν πολλά συμπτώματα, από ένα απλό συνάχι μέχρι πόνο στις αρθρώσεις.

Για το τελευταίο, υπεύθυνη θεωρείται εν γένει η βαρομετρική πίεση. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτήν, μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Ενώ η επιστήμη δεν έχει κατορθώσει ακόμα να βρει την ακριβή σχέση μεταξύ του πόνου των αρθρώσεων και των ατμοσφαιρικών μεταβολών, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ των δύο.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι ιστοί των αρθρώσεων έχουν νευρικές απολήξεις οι οποίες «μεταφράζουν» τις αλλαγές στον καιρό με ένα αίσθημα σφιξίματος και δυσκαμψίας  στην άρθρωση. Εξάλλου, οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να αυξάνουν την πυκνότητα του υγρού μέσα στις αρθρώσεις, συμβάλλοντος στο αίσθημα σφιξίματος και δυσκαμψίας

Η συστολή και διαστολή των οστικών συνδέσμων, των μυών και των τενόντων ανάλογα με τις μεταβολές στην ποιότητα του αέρα ή τα επίπεδα υγρασίας, μπορεί, επίσης, να προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις.

Αρκετές μελέτες έχουν επιχειρήσει να εντοπίσουν τη σχέση ανάμεσα στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και τον πόνο στις αρθρώσεις, αλλά τα ευρήματά τους είναι μικτά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από μερικά χρόνια στο έγκυρο περιοδικό Pain, τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ζουν με χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις σε διάφορες περιοχές της πολιτείας Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, πίστευαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πόνου και των καιρικών αλλαγών.

Σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 200 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε πτώση 10 βαθμών θερμοκρασίας – καθώς και η χαμηλή βαρομετρική πίεση – αντιστοιχούσαν σε ανάλογη αύξηση του πόνου της αρθρίτιδας.

Παράλληλα, μια έρευνα στην Ολλανδία μεταξύ 222 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου διαπίστωσε ότι ο πόνος και η ακαμψία στο ισχίο τους επιδεινώνονταν με την αύξηση της βαρομετρικής πίεσης και των επιπέδων υγρασίας.

Ωστόσο, μια άλλη ομάδα ερευνητών αντιπαρέβαλε τα ιατρικά αρχεία των περισσότερων από 11 εκατομμύρια ιατρικών επισκέψεων στις ΗΠΑ με τις ημερομηνίες των τοπικών μετεωρολογικών εκθέσεων και δεν κατέληξε σε κάποια σύνδεση μεταξύ των καιρικών αλλαγών και του πόνου  στις αρθρώσεις.

Δύο πρόσφατες μελέτες στην Αυστραλία – μία για τον πόνο στο γόνατο και μία την οσφυαλγία – απέτυχαν εξίσου να τεκμηριώσουν επιστημονικά κάποια σχέση με την αλλαγή του καιρού.

Για την ώρα, λοιπόν, η επιστήμη παραμένει μη ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τούτου λεχθέντος, όταν ο καιρός αλλάζει πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις, υποδεικνύοντας ότι ο οργανισμός ορισμένων μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στις ατμοσφαιρικές μεταβολές. Όταν λοιπόν η μεγάλη θεία ισχυρίζεται ότι «νιώθει» μια καταιγίδα που έρχεται στις αρθρώσεις της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει δίκιο.