Αναθεώρηση Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου

Η αποτυχία μιας ολικής αρθροπλαστικής στο ισχίο είναι ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο. Απαντάται λιγότερο από 1% στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας και 3-5% στη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας μετά την επέμβαση. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει η λύση με αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής. Είναι μια διορθωτική επέμβαση που επιτυγχάνει να ανακουφίσει από τον πόνο και να αποκαταστήσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Στα πιο συχνά αίτια αποτυχίας της πρωτογενούς αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η χαλάρωση ή φθορά των υλικών που έχουν τοποθετηθεί, με την πάροδο των ετών. Επίσης αιτία μπορεί να αποτελέσει μια λοίμωξη ή ένα κάταγμα στην περιοχή του ισχίου.

Οι παραπάνω επιπλοκές προκαλούν πόνο στη βουβωνική χώρα του ασθενή και δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Όσο πιο σύντομα ο ασθενής απευθυνθεί σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό – χειρουργό, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να αποφευχθεί μεγάλη φθορά στα οστά γύρω από την πρόθεση που έχει τοποθετηθεί κατά την αρχική επέμβαση κι επομένως να στεφθεί με επιτυχία η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

Σωστή διάγνωση, σύγχρονα εμφυτεύματα

Όλα ξεκινούν από μια σωστή διάγνωση. Εκεί καθορίζεται η αιτία πίσω από τη χαλάρωση των υλικών που τοποθετήθηκαν κατά την αρχική επέμβαση. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να είναι σηπτική, δηλαδή να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, ή άσηπτη και να είναι συνέπεια της φθοράς του χρόνου ή κάποιου τεχνικού λάθους που έγινε στο πρώτο χειρουργείο.

Πραγματοποιείται πρώτα πλήρης κλινικός κι εργαστηριακός έλεγχος. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξετάσεις αίματος και παρακέντηση της άρθρωσης για λήψη αρθρικού υγρού. Κατόπιν ακολουθεί σπινθηρογράφημα των οστώνμαγνητική και αξονική τομογραφία.

Η σωστή διάγνωση επιτρέπει στον ορθοπαιδικό – χειρουργό να προχωρήσει με ασφάλεια κι ακρίβεια στην αναθεώρηση της αρθροπλαστικής στο ισχίο. Αφαιρούνται τα αρχικά υλικά και αντικαθίστανται με νέα, υπερσύγχρονα εμφυτεύματα που αντέχουν στο χρόνο και προσφέρουν σταθερότερη συγκράτηση.

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα υλικά κατασκευής τους, όπως ταντάλιο και υπερπορώδες τιτάνιο. Είναι υλικά που διευκολύνουν στην αποκατάσταση μεγάλων ελλειμμάτων στην οστική μάζα δίχως να απαιτούν τη χρήση οστικού τσιμέντου.

 «Κλειδί» ο χειρουργός στην αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής

Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής είναι ένα απαιτητικό χειρουργείο και αποτελεί πρόκληση για το χειρουργό ορθοπαιδικό, αλλά και τον ασθενή. Η εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η επιλογή των σωστών υλικών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία μιας τόσο απαιτητικής επέμβασης.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στις πλέον πρωτοποριακές ορθοπαιδικές τεχνικές. Ιδιαίτερα η ειδίκευση στην αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, διασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών για τον ασθενή.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην αναθεώρηση αρθροπλαστικής του ισχίου. Έχει εξειδικευθεί στις παραπάνω πρωτοποριακές τεχνικές στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery, στη Νέα Υόρκη, το οποίο έχει επανειλημμένα βραβευθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις.

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως το ισχίο, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).