Αρθρίτιδα του ισχίου: Τι είναι & πως αντιμετωπίζεται | Β. Σακελλαρίου

Αρθρίτιδα του ισχίου: Τι είναι & πως αντιμετωπίζεται

Αρθροπλαστική Ισχίου - Αρθρίτιδα: Αίτια και Συμπτώματα

Η αρθρίτιδα αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στο ισχίο. Είναι μια προοδευτική διαταραχή, που σημαίνει ότι ξεκινά συνήθως σταδιακά και επιδεινώνεται με το χρόνο, προκαλώντας συχνά σημαντικό βαθμό αναπηρίας και επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Χάρη στην πρόοδο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, η εκφυλιστική αυτή νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με οριστικά επιτρέποντας στους ασθενείς να απολαμβάνουν ξανά όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει όλες τις αρθρώσεις, ωστόσο το ισχίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι κομβική για την κινητικότητα ενός ατόμου. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση της αρθρίτιδας επηρεάζει προοδευτικά την κίνηση και τη δυνατότητα του ασθενή να είναι λειτουργικός στη ζωή του.

Πόσοι τύποι αρθρίτιδας του ισχίου υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας που μπορούν να προσβάλουν το ισχίο, ανάλογα με τον οποίο καθορίζεται και το είδος της αντιμετώπισης.

Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι αρθρίτιδας του ισχίου:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Αγκυλωτική (αγκυλοποιητική) σπονδυλαρθρίτιδα
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • Ψωριασική αρθρίτιδα

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Συχνά περιγράφεται ως αποτέλεσμα φθοράς στις αρθρώσεις, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από το σφαιρικό άκρο του οστού του μηρού (μηριαία κεφαλή) που έρχεται και ταιριάζει στην υποδοχή του ισχίου (η κοτύλη της πυέλου). Το εσωτερικό αυτού του σφαιρικού συνδέσμου είναι επενδυμένο με λείο χόνδρο για να βοηθά την άρθρωση να κινείται εύκολα. Εάν αυτός ο λείος χόνδρος φθαρεί, οι υπόλοιπες τραχιές επιφάνειες της κεφαλής και της υποδοχής της κοτύλης τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο. Με την πάροδο του χρόνου, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό εκφυλισμό της  άρθρωσης του ισχίου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου της Οστεοαρθρίτιδας;

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι πολύ πιο κοινή στις γυναίκες και η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο των ετών. Ειδικότερα έχει συνδεθεί έχει με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

 • φύλο
 • ηλικία
 • παχυσαρκία
 • έντονη αθλητική δραστηριότητα
 • χρόνια επιβάρυνση κατά την επαγγελματική δραστηριότητα
 • κληρονομικοί παράγοντες, όπως δυσπλασία του ισχίου
 • χρόνιες νόσοι, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • προγενέστερος τραυματισμός (π.χ. κάταγμα)

Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και εν τη απουσία αυτών των παραγόντων κινδύνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Αρθρίτιδας;

Ανεξάρτητα από τον τύπο της αρθρίτιδας του ισχίου, τα συμπτώματα της νόσου του ισχίου περιλαμβάνουν:

 • πόνο στην άρθρωση του ισχίου και ειδικότερα στη βουβωνική χώρα, στον εξωτερικό μηρό και στους γλουτούς
 • έντονη δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης
 • χωλότητα κατά τη βάδιση

Η αρθρίτιδα εμφανίζεται ενίοτε με εξάρσεις που  ακολουθούνται από κάποια ύφεση, όμως αρκετοί ασθενείς βιώνουν ένα σχετικά σταθερό επίπεδο πόνου χωρίς εξάρσεις.

Οποιοσδήποτε τύπος αρθρίτιδας μπορεί να προσβάλει περισσότερες από μία αρθρώσεις στο σώμα, έτσι ένα άτομο με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια μπορεί, επίσης, να την αναπτύξει και στο ισχίο.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η Οστεοαρθρίτιδα;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αρθρίτιδα του ισχίου, το πιο σημαντικό πρώτο βήμα είναι να αποταθείτε σε έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό – Χειρουργό για να λάβετε, κατ’ αρχάς μια  ακριβή και έγκαιρη διάγνωση. Αυτή ενδέχεται να περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 • λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού
 • φυσική εξέταση, για να διαπιστώσει ο γιατρός πόσο καλά μπορείτε να μετακινηθείτε
 • ακτινογραφία του ισχίου (σε ειδικές περιπτώσεις αξονική ή μαγνητική τομογραφία)

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η Οστεοαρθρίτιδα;

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να είναι συντηρητική, δηλαδή με φυσικά μέσα ή φαρμακευτική αγωγή, ή χειρουργική. Τα φυσικά μέσα περιλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία, την απώλεια βάρους και την χρησιμοποίηση ειδικών βοηθημάτων κατά τη βάδιση.

Η φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει κυρίως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορούν να έχουν ανακουφιστικό αποτέλεσμα στην ήπια, πρώιμη φάση της νόσου.

Όταν παρουσιάζονται εξάρσεις της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να γίνει ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης ή υαλουρονικών, που όμως δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση Οστεοαρθρίτιδας;

Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι σε προχωρημένο στάδιο ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής και οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με νέα, τεχνητή.

Η επέμβαση για την αντικατάσταση της άρθρωσης ονομάζεται ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Χάρη στην εντυπωσιακή πρόοδο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής έχουν αναπτυχθεί, σήμερα, διάφορες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής, για να υποστηρίξουν τις ανατομικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή, με ασφάλεια και θεαματικά αποτελέσματα.

Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι οι εξής:​

 • Ολική αρθροπλαστική τύπου AMIS και ASI
 • Ολική Αρθροπλαστική τύπου SuperPath
 • Ρομποτική Αρθροπλαστική τύπου ΜΑΚΟ

Τι είναι η Ολική αρθροπλαστική AMIS;

Οι AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) και ASI (Anterior Supine Intramuscular) αποτελούν δυο εξαιρετικά επιτυχημένες κι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Περιλαμβάνουν πρόσθια προσπέλαση, με μικρή τομή στο δέρμα, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό να περνά ανάμεσα από τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση κι όχι μέσα από αυτούς, χωρίς να τραυματίζει μύες, τένοντες, αγγεία και νεύρα.

Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική SuperPath;

Η πιο σύγχρονη μέθοδος αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η SuperPATH, η οποία έχει ως πλεονέκτημα ότι το ισχίο δεν εξαρθρώνεται σε κανένα στάδιο της επέμβασης και ο αρθρικός θύλακος του ισχίου παραμένει ούτε τέμνεται ούτε αφαιρείται. Έτσι, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σταθερότητα της άρθρωσης.

Τι είναι η Ρομποτική Αρθροπλαστική ΜΑΚΟ;

Η χρήση χειρουργικού ρομπότ στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου συνοδεύεται από ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η προσαρμογή της επέμβασης στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Αυτό επιτυγχάνεται σε βέλτιστο βαθμό με το σύστημα ΜΑΚΟ, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου της άρθρωσης του ασθενή και επιτρέπει στο χειρουργό να διαμορφώσει ένα άριστο κι εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο για κάθε ασθενή για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με απόλυτη ακρίβεια και βέλτιστη λειτουργικότητα μετεγχειρητικά.