Αρθροπλαστική Γόνατος – Αρθρίτιδα: Αίτια και Συμπτώματα

Αρθροπλαστική Γόνατος - Αρθρίτιδα: Αίτια και Συμπτώματα

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα στο γόνατο;

Οι πιο συχνές μορφές είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κάθε μια εκ των οποίων οφείλεται σε διαφορετικά αίτια.

Εκφυλιστική αρθρίτιδα: Η πιο συχνή μορφή. Συνιστά μια νόσο, κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται σταδιακά και σημειώνεται έντονη τριβή μεταξύ των οστών. Ως συνέπεια, προσβάλλει κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας.

Μετατραυματική αρθρίτιδα: Μοιάζει με την αρθρίτιδα, όμως δεν αποτελεί προϊόν φυσιολογικής φθοράς της άρθρωσης αλλά αποτέλεσμα τραυματισμού του γόνατος, όπως ένα κάταγμα ή μια ρήξη συνδέσμου/μηνίσκου.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συνιστά αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό, και αποτελεί ένα φλεγμονώδη τύπο αρθρίτιδας. Προσβάλλει συνήθως και τα δυο γόνατα λόγω αντίδρασης του οργανισμού και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του γόνατος;

Εάν πάσχετε από αρθρίτιδα στο γόνατο, όπως η οστεοαρθρίτιδα που είναι η πιο συχνή, τότε πιθανότατα θα αισθάνεστε ότι το γόνατό σας πονάει και είναι δύσκαμπτο κατά περιόδους.

Τα συμπτώματα μπορεί να εστιάζονται σε ένα μόνο γόνατο ή να εμφανίζονται και στα δυο.

Ο πόνος μπορεί είναι εντονότερος προς το τέλος της ημέρας ή όταν μετακινείτε το γόνατό σας, ενώ ίσως να υποχωρεί όταν αναπαύεστε. Συχνά, το γόνατο έχει μια σχετική ακαμψία το πρωί, αλλά αυτό συνήθως δε διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα.

Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός γύρω από το γόνατο ή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, π.χ. μπροστά ή πλάγια. Μπορεί να πονάτε περισσότερο αν πιέζετε το γόνατό σας με συγκεκριμένο τρόπο, όπως π.χ. ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας σκάλες. Μερικές φορές, ο πόνος είναι τόσο έντονος που μπορεί να ξυπνήσει τον ασθενή μέσα στη νύχτα.

Ένα άλλο σύμπτωμα που δείχνει αρθρίτιδα στο γόνατο είναι το οίδημα (πρήξιμο) και η εξασθένηση των μυών στους μηρούς. Αυτή η μυϊκή αδυναμία μπορεί να καταστήσει την άρθρωση ασταθή, με συνέπεια το γόνατο να υποχωρεί όταν του ασκείται πίεση.

Τα αποτελέσματα της αρθρίτιδας ίσως προκαλέσουν κατάθλιψη ή άγχος, και έχουν αντίκτυπο στις προσωπικές σχέσεις και τον ύπνο των ασθενών.

 

Δείτε Περισσότερα