Αρθροπλαστική Γόνατος – Αρθρίτιδα: Θεραπεία

Πώς γίνεται η διάγνωση της αρθρίτιδας του γόνατος;

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού σε συνδυασμό με κλινική εξέταση από έμπειρο Ορθοπαιδικό συνήθως αρκούν για τη διάγνωση της αρθρίτιδας. Ο απεικονιστικός έλεγχος, μέσω ακτινογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας, επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

Ενίοτε χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου αφενός να αποκλειστούν άλλες παθήσεις κι αφετέρου να ταυτοποιηθεί ο τύπος της αρθρίτιδας, ιδιαίτερα της ρευματοειδούς.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα του γόνατος;

Η συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, με ή δίχως ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων, επιδρά ανακουφιστικά χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν τη βλάβη της άρθρωσης, η οποία δεν είναι αναστρέψιμη.

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν αρκεί για να περιορίσει τα συμπτώματα, η χειρουργική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μονόδρομο.

Σήμερα, υπάρχουν εξελιγμένες χειρουργικές μέθοδοι, οι οποίες προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ποια χειρουργική μέθοδο να επιλέξω;

Η πλέον σύγχρονη τάση στη χειρουργική του γόνατος αφορά στις επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας του γόνατος (Minimally Invasive Surgery – MIS), καθώς και στην εφαρμογή των υλικών με την καθοδήγηση ηλεκτρονικού υπολογιστή (Νavigated Surgery) και ειδικού ρομποτικού βραχίονα (Robotic Assisted Surgery).

Μια επιπλέον εξέλιξη στη χειρουργική γόνατος είναι η ελάχιστα επεμβατική τεχνική PSI. Η τεχνική αυτή αφορά στη χρήση ειδικών εξατομικευμένων εργαλείων μιας χρήσεως, τα οποία είναι φτιαγμένα επακριβώς για την άρθρωση του κάθε ασθενούς που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργείο.

Με αλλά λόγια, τα εργαλεία αυτά είναι «κομμένα και ραμμένα» στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Οι εν λόγω μέθοδοι είναι ιδιαίτερα ατραυματικές, όχι μόνο λόγω της μικρής τομής στο δέρμα, αλλά κυρίως διότι δεν απαιτείται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων μεθόδων;

Οι τεχνικές MIS και PSI σε συνδυασμό με νέα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας, φυσικοθεραπείας και ταχείας ανάρρωσης (rapid recovery – fast track) έχουν ως αποτέλεσμα:

 • Μικρότερη χειρουργική τομή.
 • Μειωμένη απώλεια αίματος με συνέπεια, αρκετά συχνά, να αποφεύγεται η μετάγγιση αίματος.
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. Ακόμα και την ίδια ημέρα του χειρουργείου σηκώνεται να βαδίσει, μειώνοντας κατά συνέπεια σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως θρομβώσεις φλεβών των κάτω άκρων λόγω ακινησίας.
 • Σημαντικά μειωμένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.
 • Ταχεία επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητα, έχοντας πλήρη αυτονομία και χωρίς να εξαρτάται από την υποστήριξη του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται μερική αρθροπλαστική γόνατος;

Σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με αρθρίτιδα συμβαίνει να έχει φθαρεί μόνο ένα από τα τρία διαμερίσματα στο γόνατο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να επιλέξει μόνο μερική αντικατάσταση της άρθρωσής του.

Η διαφορά μεταξύ της μερικής αρθροπλαστικής γόνατος (ή μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής) και της ολικής έγκειται στο γεγονός ότι στη μερική αντικαθίσταται μόνο το πληγέν τμήμα του γόνατος. Αντίθετα, η ολική αρθροπλαστική γόνατος συνεπάγεται την αντικατάσταση και των τριών τμημάτων του γόνατος. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος διατηρούνται στη μερική, αλλά αφαιρούνται κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος;

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος προσφέρει καλύτερη λειτουργία του γόνατος και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματά της είναι:

 • Πιο φυσιολογική κίνηση και λειτουργία του γόνατος.
 • Μόνο ένα τμήμα του γόνατος αντικαθίσταται, καθιστώντας τη μέθοδο αυτή προσβάσιμη κι από νεότερους ασθενείς.
 • Ελάχιστα επεμβατική – πραγματοποιείται μόνο μια μικρή τομή.
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
 • Περιορισμένη παραμονή στο νοσοκομείο (μία ή δύο νύχτες).
 • Ταχύτερη ανάρρωση και αποδέσμευση από τις πατερίτσες.

Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνείς κλινικές μελέτες, 15 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση, το 95% των εμφυτευμάτων εξακολουθεί να λειτουργεί εξαιρετικά. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος είναι τόσο επιτυχημένη, ώστε από το 2013 η εταιρεία που κατασκευάζει το σχετικό εμφύτευμα παρέχει εγγύηση εφ’ όρου ζωής!

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για μερική αρθροπλαστική γόνατος;

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για μερική αποκατάσταση του γόνατος. Μόνο ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να πει αν κάποιος είναι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης. Επίσης, καθορίζει και ποιο εμφύτευμα είναι κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες του. Ο κάθε ασθενής πρέπει να συζητά την κατάσταση και τις επιλογές θεραπείας του με τον χειρουργό του.

Η σωστή επιλογή ασθενών από τον θεράποντα ιατρό σε συνδυασμό με την εφαρμογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής και των σωστών υλικών μπορούν να διασφαλίσουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα σε ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος.

Μπορώ να χειρουργήσω ταυτόχρονα και τα δυο μου γόνατα;

Όσοι υποφέρουν από πόνους και δυσκαμψία στα δυο γόνατα έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον πόνο με μια επέμβαση.

Η περιορισμένη επεμβατικότητα και απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών και η άμεση δυνατότητα κινητοποίησης του ασθενούς που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες μεθόδους ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, καθιστούν πλέον δυνατή την ταυτόχρονη αρθροπλαστική και των δυο αρθρώσεων με ένα μόνο χειρουργείο.

Έτσι, ο ασθενής που πάσχει από αρθρίτιδα και στα δυο του γόνατα, μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημά του δίχως την ταλαιπωρία που συνεπάγονται τα διαδοχικά χειρουργεία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα σε αυτές τις περιπτώσεις, και χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής του.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η ταυτόχρονη αρθροπλαστική και των 2 γονάτων;

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται έπειτα από ειδικούς ελέγχους στους ασθενείς. Οι ορθοπαιδικοί κρίνουν στη συνέχεια ότι πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η ταυτόχρονη αρθροπλαστική και στα 2 γόνατα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στην ταυτόχρονη αρθροπλαστική γόνατος;

Το βασικό πλεονέκτημα στην ταυτόχρονη αρθροπλαστική γόνατος και στα δύο μέλη, είναι ότι απαιτείται μόνο ένα επεμβατικό γεγονός και – κατ’ επέκταση – μία αναισθησία, για να αποκατασταθούν οι βλάβες στις αρθρώσεις.

Συνεπώς, μειώνεται πολύ ο χρόνος της συνολικής αποκατάστασης του ασθενούς, ο οποίος ουσιαστικά περιορίζει την ταλαιπωρία δυο χειρουργείων σε ένα.

Με άλλα λόγια, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για όσο διάστημα θα έμενε αν χειρουργούσε μόνο το ένα γόνατο. Μάλιστα, από την επόμενη του χειρουργείου είναι σε θέση να κινηθεί με σχετική άνεση!

Παράλληλα, απολαμβάνει δίχως συμβιβασμούς και εκπτώσεις όλα τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων προσεγγίσεων που έχει η ολική αρθροπλαστική γόνατος, όπως:

 • Η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργού και μετά είναι ελάχιστη.
 • Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα και ο χρόνος νοσηλείας περιορίζεται σημαντικά.
 • Ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι σχεδόν μηδενικός.
 • Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη.

Έχω κάνει αρθροπλαστική γόνατος κι έχει αποτύχει. Πώς μπορώ να επανορθώσω τη ζημιά;

Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες μια αρθροπλαστική γόνατος αποτυγχάνει λόγω της φυσιολογικής χαλάρωση των υλικών της αρχικής επέμβασης μετά την πάροδο πολλών ετών, κάποιας λοίμωξης μετά το χειρουργείο ή ενός κατάγματος στην περιοχή του γόνατος, καθώς επίσης και λόγω λανθασμένου προσανατολισμού των εμφυτευμάτων, όπως τοποθετήθηκαν εξ αρχής.

Όταν συμβαίνει αυτό, το γόνατο μπορεί να είναι μόνιμα πρησμένο, να πονάει αρκετά και ο ασθενής να παραπονείται για δυσκαμψία, αστάθεια και αδυναμία εκτέλεσης των καθημερινών του δραστηριοτήτων.

Σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του γόνατος. Προτείνεται, δηλαδή, μια διορθωτική επέμβαση στην οποία γίνεται αφαίρεση των υλικών που είχαν τοποθετηθεί αρχικά και αντικατάστασή τους με καινούργια.

Πόσο αποτελεσματική είναι η αναθεώρηση αρθροπλαστικής στο γόνατο;

Το πιο βασικό συστατικό για την επιτυχία μιας επέμβασης αναθεώρησης αρθροπλαστικής γόνατος είναι η σωστή διάγνωση του προβλήματος και η διερεύνηση του αιτίου πίσω από τη χαλάρωση των υλικών του αρχικού χειρουργείου.

Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση μιας σειράς από διαγνωστικές εξετάσεις. Αρχικά γίνεται πλήρης κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξετάσεις αίματος και αρθρικού υγρού που λαμβάνεται με παρακέντηση της άρθρωσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει λοίμωξη που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο. Κατόπιν, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, όπως σπινθηρογράφημα οστών, μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία.

Έχοντας τα δεδομένα των διαγνωστικών εξετάσεων στη διάθεσή του, ο χειρουργός μπορεί πλέον να προχωρήσει με ασφάλεια στην αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του γόνατος και την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων που τοποθετήθηκαν στην αρχική επέμβαση.

Τι ρόλο παίζουν τα εμφυτεύματα που θα τοποθετηθούν;

Στα επανορθωτικά χειρουργεία γίνεται χρήση νέων, υπερσύγχρονων εμφυτευμάτων που διευκολύνουν στην αποκατάσταση μεγάλων οστικών ελλειμμάτων. Αυτό γίνεται γιατί ίσως έχει καταστραφεί οστική μάζα μετά την αρχική επέμβαση ή αφαιρεθεί ένα μέρος αυτής κατά την αποκατάσταση των παλαιών υλικών.

Τα νέα εμφυτεύματα προσφέρουν σταθερότερη συγκράτηση ακόμα και χωρίς τη διαμεσολάβηση οστικού τσιμέντου. Διαθέτουν ιδιαίτερα πορώδεις επιφάνειες από υλικά, όπως ταντάλιο και υπερπορώδες τιτάνιο, που τους επιτρέπουν να συγκρατούν και να υποκαθιστούν μεγάλα τμήματα οστικών ελλειμμάτων.

Πόσο ασφαλής είναι η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος;

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση για την αφαίρεση των υλικών που τοποθετήθηκαν κατά την αρχική επέμβαση, γίνεται με τη χρήση υπερήχων. Η προσέγγιση αυτή παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο τραυματισμό, τόσο στους ιστούς όσο και στα οστά.

Γενικά, η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος διαρκεί περισσότερο από το αρχικό χειρουργείο και απαιτεί μεγαλύτερη χειρουργική εμπειρία. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η επιλογή του κατάλληλου ορθοπαιδικού, ο οποίος να έχει χειρουργήσει με επιτυχία πολλά περιστατικά και να έχει εξειδικευτεί στις τελευταίες επεμβατικές τεχνικές.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Σακελλαρίου;

Ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, όχι μόνο παρακολούθησε τα προαπαιτούμενα εκπαιδευτικά courses, αλλά εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του γόνατος για μεγάλο διάστημα, στις ΗΠΑ, διενεργώντας εκατοντάδες τέτοιων επεμβάσεων στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης έχει βραβευθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ για επτά συναπτά έτη, 2011 ως 2017, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης του US News.

 

Δείτε Περισσότερα