Αρθροπλαστική Γόνατος Τεχνικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας MIS & PSI

Αρθροπλαστική Γόνατος

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι η χειρουργική τεχνική αντικατάστασης των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών του γόνατος (της κνήμης και της επιγονατίδας) από υψηλής αντοχής, μεταλλικές προθέσεις.

Πότε επιλέγεται;

Επιλέγεται, κυρίως, σε ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η οποία είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με συντηρητικές θεραπείες (φαρμακευτική αγωγή, ενδαρθρικές ενέσεις κλπ.).

Με την επέμβαση αυτή επιτυγχάνεται μείωση του πόνου, αποκατάσταση του εύρους κινήσεων του γόνατος και βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Η αρθροπλαστική γόνατος διακρίνεται στη μερική (μονοδιαμερισματική) και την ολική αρθροπλαστική.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει αντικατάσταση του τραυματισμένου ή κατεστραμμένου γόνατος με ειδικά εμφυτεύματα (προθέσεις). Στην συγκεκριμένη επέμβαση, πέρα από την αντικατάσταση των τριών τμημάτων του γόνατος, οι  χιαστοί  και οι  μηνίσκοι αφαιρούνται.

Οι κυριότερες τεχνικές μειωμένης επεμβατικότητας του γόνατος, είναι οι MIS (Minimal Invasive Surgery) και PSI (Patient Specific Instrumentation), σε συνδυασμό με τα νέα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας, φυσικοθεραπείας και ταχείας ανάρρωσης (Fast Track Recovery), οι οποίες εξασφαλίζουν μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, μειωμένη απώλεια αίματος, άμεση κινητοποίηση του ασθενούς (ακόμα και την ίδια μέρα), μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και ταχύτερη επάνοδο του στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στην PSI γίνεται χρήση ειδικών εξατομικευμένων εργαλείων μιας χρήσεως, τα οποία είναι φτιαγμένα επακριβώς για τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς, κάτι που αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας και μειώνει πιθανές περιπτώσεις αποτυχίας.

Η ολική αρθροπλαστική δεν έχει απόλυτους περιορισμούς, όσον αφορά την ηλικία και το βάρος του ασθενούς, αλλά ο ορθοπαιδικός είναι αυτός που αξιολογεί τον ασθενή και κρίνει ανάλογα, βάσει της φυσικής του κατάστασης και του οικογενειακού και ιατρικού του ιστορικού.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα χειρουργεία της σύγχρονης ορθοπαιδικής, με σταθερά αυξανόμενό το ποσοστό επιλογής της.

Μερική Αρθροπλαστική Γόνατος (Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική)

Η μερική ή μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος με τη μέθοδο Oxford (Oxford Unicompartmental Knee Arthroplasty) αποτελεί μια ατραυματική και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πλέον σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Πρόκειται για την αντικατάσταση μόνο της πάσχουσας πλευράς του γόνατος (έσω ή έξω), διατηρώντας ανέπαφο το υπόλοιπο γόνατο και τους χιαστούς. Στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, σε αντίθεση με την ολική, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος εγκάρσιος σύνδεσμος διατηρούνται, ενώ το πληγέν τμήμα του γόνατος αντικαθίσταται με ένα τεχνητό εμφύτευμα από μέταλλο και πλαστικό.

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική, προσφέρει καλύτερη λειτουργία του γόνατος και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο συγκριτικά με την ολική. Η επέμβαση διαρκεί από μία έως δύο ώρες και γίνεται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία.  Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι ταχύτερη (3-4 εβδομάδες), σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική, ενώ η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο περιορίζεται σε μία μόνο μέρα.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, με το 95% των εμφυτευμάτων να είναι πλήρως λειτουργικά, ακόμα και μία δεκαετία μετά την επέμβαση.

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξειδικεύτηκε στις  παραπάνω πρωτοποριακές τεχνικές  χειρουργικής του γόνατος, στο βραβευμένο για τρία συνεχόμενα έτη (2011 -2014) νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέα Υόρκης.

Ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου θα εξετάσει ολιστικά την περίπτωσή σας και θα προτείνει την καλύτερη λύση για εσάς και το πρόβλημα σας.

Δείτε Περισσότερα