Αρθροπλαστική Ισχίου – Αρθρίτιδα: Συχνές Ερωτήσεις

Αρθροπλαστική Ισχίου - Αρθρίτιδα: Συχνές Ερωτήσεις

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά από χειρουργείο για ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Ο κάθε ασθενής αναρρώνει μετά τη χειρουργική επέμβαση με διαφορετικό ρυθμό. Στις σύγχρονες, μη επεμβατικές μεθόδους για ολική αρθροπλαστική ισχίου, δεν τραυματίζονται οι μύες και οι τένοντες. Ως εκ τούτου, η κινητοποίηση του ασθενούς μπορεί να είναι άμεση.

Σε ελάχιστες ώρες από το χειρουργείο, ο/η ασθενής μπορεί να βαδίσει με ή και χωρίς τη βοήθεια βακτηρίας. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως θρομβώσεις.

Έτσι, το εξιτήριο λαμβάνεται την επόμενη ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- ακόμα και την ίδια ημέρα της επέμβασης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του/της ασθενούς.

Η πλήρης αποκατάσταση είναι επίσης ταχύτερη και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες αρκετά πιο σύντομα από τις εβδομάδες ή και τους μήνες που απαιτούν οι πιο συμβατικές μέθοδοι ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται μετά την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Μπορείτε να επιστρέψετε στις περισσότερες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η κηπουρική. Ιδιαίτερα ωφέλιμες δραστηριότητες, οι οποίες βοηθούν στην κίνηση και την ενδυνάμωση των μυών είναι η κολύμβηση και η ποδηλασία.

Ποιες δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγω;

Θα πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες με έντονη επιβάρυνση, όπως το τρέξιμο, το σκι και σπορ με ρακέτες, όπως το τένις ή το σκουός. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να θέσει το νέο ισχίο σας σε κίνδυνο εξάρθρωσης.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς κι αποτελεσματικές επεμβάσεις στη χειρουργική με ποσοστά επιτυχίας που προσεγγίζουν το 95%. Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, ωστόσο, εγκυμονεί ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως: κάταγμα οστού ή συνδέσμου, βλάβες σε αγγεία και νεύρα, ανισοσκελία, θρομβώσεις, εν τω βάθει ή επιφανειακή φλεγμονή και άλλες.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επικοινωνήσω με το γιατρό μου μετά την επέμβαση;

Αν νιώσετε ή βιώσετε κάποιο από τα παρακάτω, τότε επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας:

  • Αύξηση της ερυθρότητας, ιδιαίτερα αν εξαπλώνεται από την τομή
  • Πυρετός
  • Συνεχής αποστράγγιση από την πληγή σας
  • Οίδημα ή πόνος στη γάμπα, που σχετίζεται ιδιαίτερα με την κίνηση του αστραγάλου
  • Μια ξαφνική αδυναμία του ισχίου σας με ανικανότητα να φέρει βάρος
  • Οίδημα των αστραγάλων που δεν μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Αιμορραγία ούλων ή αίματος στα ούρα / κόπρανα

Τι υλικά χρησιμοποιούνται για τις προθέσεις;

Οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική ισχίου αποτελούνται από χρώμιο-κοβάλτιο, κράμα τιτανίου και πλαστικό πολυαιθυλενίου. Επίσης, μπορεί να κεραμικές.

Ποιες είναι ο ασφαλείς θέσεις ύπνου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ιδανική θέση ύπνου μετά από αρθροπλαστική είναι ανάσκελα. Τα πόδια πρέπει να μην γυρίζουν προς τα μέσα, προς τη χειρουργημένη πλευρά, και τα δάχτυλα των ποδιών να βλέπουν πάντα προς τα πάνω.

Η πλάγια θέση ύπνου είναι, επίσης, ασφαλής εφόσον κοιμάστε στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που έχετε χειρουργηθεί. Τις έξι πρώτες εβδομάδες συνίσταται να έχετε δυο μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια σας και να αποφεύγεται να σταυρώνεται τα πόδια.

Ο ύπνος μπρούμυτα δε συνιστάται ποτέ μετά από χειρουργική επέμβαση.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε νέες θέσεις ύπνου, μετά την πάροδο 6 εβδομάδων.

 

Διαβάστε Περισσότερα: