Αρθροπλαστική Ισχίου

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική όπου οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητές αρθρώσεις (προθέσεις) και η οποία μπορεί να προσφέρει ξανά στους ασθενείς έναν ομαλό και ανώδυνο τρόπο βάδισης, χωρίς χωλότητα και χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Σήμερα, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται μια από τις κλινικά αποτελεσματικότερες επεμβάσεις στον χώρο της χειρουργικής.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με τις τεχνικές AMISASI

Η μέθοδος AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) και η μέθοδος ASI (Anterior Supine Intramuscular) αποτελούν δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του ισχίου. Και οι δύο τεχνικές είναι ιδιαίτερα ατραυματικές, όχι μόνο λόγω της μικρής τομής που πραγματοποιείται στο δέρμα, αλλά κυρίως διότι δεν απαιτείται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης. Στην πραγματικότητα, η πρόσθια προσπέλαση (που είναι κοινή για τις τεχνικές AMIS και ASI) είναι η μόνη τεχνική που περνά ανάμεσα και όχι δια των μυϊκών ιστών, με συνέπεια να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων. H βασική διαφορά των δύο μεθόδων έγκειται στο ότι για τη μέθοδο AMIS απαιτείται η χρήση ειδικού χειρουργικού τραπεζιού, ενώ με τη μέθοδο ASI ο ασθενής τοποθετείται σε κανονικό/τυπικό χειρουργικό τραπέζι και οι χειρισμοί γίνονται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων.

Άλλες Μέθοδοι Ελάχιστης Επεμβατικότητας

Πέρα των δύο βασικών χειρουργικών τεχνικών πρόσθιας προσπέλασης AMIS και ASI, άλλες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του ισχίου είναι:

  • Η τεχνική Makoplasty, η οποία ανήκει στις μεθόδους ρομποτικής χειρουργικής.
  • Η τεχνική Mini Posterior Approach, η οποία αποτελεί μία ακόμη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας του ισχίου, με προστασία όλων των μυϊκών ομάδων του ισχίου.
  • Η τεχνική SuperPath, η οποία πραγματοποιείται δια του αρθρικού θυλάκου, χωρίς εξαρθρήματα του ισχίου.

 

Ταυτόχρονη Αρθροπλαστική & στα Δύο Ισχία: Μία νέα διάσταση!

Μία ακόμη δυνατότητα της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική ισχίου και στα δύο μέλη. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται, έπειτα από σειρά ελέγχων και μόνο εφόσον ο ορθοπαιδικός κρίνει ότι οι ασθενείς πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Προτείνεται, κυρίως, σε ασθενείς κάτω των 70 ετών, με καλή φυσική κατάσταση και χωρίς καρδιαγγειακές ή πνευμονικές παθήσεις.

Το βασικό πλεονέκτημα της ταυτόχρονης αρθροπλαστικής και των δύο ισχίων, είναι ότι απαιτείται μόνο ένα χειρουργείο, για να αποκατασταθούν οι βλάβες και των δυο αρθρώσεων. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής αποφεύγει την ταλαιπωρία που συνεπάγονται τα διαδοχικά χειρουργεία, ενώ παράλληλα απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τεχνικών της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

Βασικά Πλεονεκτήματα Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου

Η ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες, η  ελαχιστοποίηση του πόνου μετεγχειρητικά, όπως και η μείωση της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής. Επίσης, η μείωση του συνολικού χρόνου νοσηλείας και η μείωση του κινδύνου εξαρθρήματος, με συνέπεια να μην υπάρχει ανάγκη ειδικών προφυλάξεων (μαξιλάρι απαγωγής, ανυψωτικό λεκάνης τουαλέτας) στις κινήσεις ή στο κάθισμα, την καθιστούν την πλέον ενδεδειγμένη τεχνική αντιμετώπισης της αρθρίτιδας του ισχίου.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου παρακολούθησε τα απαραίτητα εκπαιδευτικά courses και εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του ισχίου AMIS και ASI, διενεργώντας εκατοντάδες τέτοιων επεμβάσεων στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).

Ο Δρ. Σακελλαρίου, σε συνεργασία με την έμπειρη ομάδα του, θα εξετάσουν ολιστικά την περίπτωση σας και θα προτείνουν την καλύτερη λύση για εσάς.

Δείτε Περισσότερα