Αρθροσκόπηση Ισχίου: Ανακούφιση από τον πόνο με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση

Αρθροσκόπηση Ισχίου: Ανακούφιση από τον πόνο με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση

Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνική της αρθροσκόπησης του ισχίου έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη συχνά αναποτελεσματική συντηρητική θεραπεία των παθήσεων του ισχίου και την ολική αρθροπλαστική, προσφέροντας στους ασθενείς μια ασφαλή και ελάχιστα επεμβατική επιλογή θεραπείας κι ανακούφισης από τα δυσάρεστα κι επώδυνα συμπτώματα της πάθησής τους.

Έχοντας ήδη εφαρμοστεί με εξαιρετική επιτυχία σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, όπως το γόνατο, ο ώμος, η ποδοκνημική και ο καρπός, η αρθροσκόπηση έρχεται ως τεχνική να δώσει μια νέα διάσταση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ισχίου.

Αυτό έγινε δυνατό χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας των ιατρικών εργαλείων και τη βελτίωση των τεχνικών εισόδου στην άρθρωση, εξελίξεις που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε εκρηκτική αύξηση της εφαρμογής της αρθροσκόπησης του ισχίου από τους ανά τον κόσμο ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα ης εν λόγω τεχνικής συνδέεται με τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ως ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, όπως:

  • αποφυγή των μεγάλων ανοικτών τομών κι επομένως η ελαχιστοποίηση της βλάβης σε ιστούς,
  • περιορισμός των επιπλοκών,
  • λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος,
  • ελάχιστη ή και καθόλου παραμονή στο νοσοκομείο,
  • ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Η αρθροσκόπηση του ισχίου συστήνεται ως δυνητική επιλογή για ασθενείς που εμφανίζουν πόνο στο ισχίο που επιμένει και δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή και συνδέεται με παθήσεις, όπως:

  • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση,
  • Ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης,
  • Δυσπλασία,
  • Φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου.
Η επέμβαση

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια χειρουργική διαδικασία που επιτρέπει στους γιατρούς να παρέμβουν στην άρθρωση του ισχίου χωρίς να κάνουν μεγάλες τομές στο δέρμα και άλλους μαλακούς ιστούς.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο χειρούργος εισάγει μέσα από μικρές τομές μια λεπτή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, στην άρθρωση του ισχίου του ασθενή. Η κάμερα εμφανίζει εικόνα σε μια οθόνη, την οποία ο χειρουργός χρησιμοποιεί για να κατευθύνει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

Η ελάχιστα αυτή επεμβατική φύση της αρθροσκόπησης ισχίου, έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο, λιγότερη δυσκαμψία στις αρθρώσεις και συχνά μειώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής για να ανακάμψει και να επιστρέψει στις καθημερινές κι αγαπημένες του δραστηριότητες.

Ως επέμβαση, η αρθροσκόπηση ισχίου είναι ιδιαίτερα ασφαλής και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, εφόσον πραγματοποιείται από έμπειρο και εξειδικευμένο στην εν λόγω τεχνική χειρουργό, ενώ αποφασιστικής σημασίας για την τελική επιτυχία είναι η ευλαβική τήρηση του προγράμματος αποκατάστασης από τον ασθενή.