Άρθρα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ

6 Ερωταπαντήσεις Για Την Αρθροσκόπηση Ισχίου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;

Πρόκειται για μια σχετικά νέα αντιμετώπιση σε σύγκριση με την αρθροσκόπηση γόνατος και ώμου. Ωστόσο, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της γίνεται γρήγορα η προτιμώμενη επιλογή θεραπείας για διαφορετικούς τύπους τραυματισμών του ισχίου.

Read More

Υψηλές θερμοκρασίες και κίνδυνος τραυματισμών

Οι υψηλές θερμοκρασίες όπως τις ζήσαμε και πέρυσι το καλοκαίρι και απ’οσο προβλέπουν οι ειδικοί θα τις ζούμε όλο και συχνότερα αλλά και εντονότερα τα επόμενα χρόνια πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα – ανάλογα με την ηλικία και το σωματότυπο του καθενός.
Η θερμοπληξία άλλωστε μπορεί να προκαλέσει -εκτός από καρδιολογικά προβλήματα- και ορθοπεδικά. Συχνά είναι τα φαινόμενα κατά τα οποία ακόμη και άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, έχουν απώλεια αισθήσεων ή απότομη πτώση σακχάρου με αποτέλεσμα να προκαλούνται πτώσεις με συνεπείς βαρύτερους ή ελαφρύτερους τραυματισμούς.

Read More

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Αρθροπλαστική Γόνατος

H Αρθροπλαστική Γόνατος γίνεται ολοένα και πιο κοινή και ευρέως αποδεκτή καθώς ο πληθυσμός της χώρας μας όπως προκύπτει από όλα τα διαθέσιμα στατιστικά, είναι πιο κοντά στο γήρας. Όταν ο πόνος, η δυσκαμψία, το πρήξιμο στο γόνατο και ο περιορισμός της κίνησης στο γόνατο, σας κρατούν μακριά από τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ίσως σημαίνει ότι χρειάζεστε ολική αντικατάσταση γόνατος.

Read More

Ρομποτική Χειρουργική – Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;
Η ρομποτική χειρουργική ή η υποβοηθούμενη από ρομπότ χειρουργική είναι η χρήση εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων που ελέγχονται από εξειδικευμένο χειρουργό για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.

Read More

Διατροχαντήριο Κάταγμα Ισχίου – Συμπτώματα, Αίτια & Θεραπεία

Το Διατροχαντήριο κάταγμα είναι ένας συγκεκριμένος τύπος κατάγματος ισχίου. Διατροχαντήριο σημαίνει «ανάμεσα στους τροχαντήρες, οι οποίοι είναι οστικές προεξοχές στο μηριαίο οστό. Είναι τα σημεία όπου συνδέονται οι μύες του μηρού και του ισχίου.

Read More

Διαβήτης – Ένας αόρατος εχθρός

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία ακόμη «πανδημία» της σύγχρονης κοινωνίας. Το έτος 2030 με βάση έρευνα του NHS εκτιμάται ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Read More

Τραυματισμός Οπίσθιου Μηριαίου

Αισθάνεστε πόνο στον οπίσθιο μηριαίο σας; Είχατε πρόσφατα κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό; Μπορεί να έχετε καταπονήσει σοβαρά, να έχετε τραυματίσει ή προκαλέσετε ρήξη στον οπίσθιο μηριαίο σας.

Read More

Τραυματισμός Πτέρνας

Ο πόνος στην πτέρνα είναι ένα από τις συνηθέστερες ενοχλήσεις ασθενών με παθήσεις του ποδιού και του αστραγάλου.
Τι ακριβώς προκαλεί τον πόνο στην πτέρνα; Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στην πίσω επιφάνεια της πτέρνας και μπορεί να περιορίσει κάθε δραστηριότητα  βάδισης ή τρεξίματος αλλά και στατικής ορθοστασίας.

Read More

Τραυματισμός Γόνατος και χαμηλές θερμοκρασίες

Πως επηρεάζει ο ψυχρός καιρός τον τραυματισμό του γόνατος;

Εάν έχετε τραυματισμό στο γόνατο, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ο πόνος στο γόνατό σας αλλάζει ανάλογα με τον καιρό. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια έξαρση του πόνου στο γόνατο ιδιαίτερα τις περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες.
Φταίει όμως το κρύο και η υγρασία όπως συνηθίζουμε να λέμε;

Read More

Αρθροπλαστική – Υπάρχει (α)κατάλληλη ηλικία;

Είναι η ηλικία εμπόδιο για την αντικατάσταση μιας άρθρωσης;

Υπάρχει ένα «ενδεδειγμένο» στάδιο ζωής για να υποβληθεί ένας ασθενής σε χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση;
Ποια ηλικία είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή για να υποβληθεί σε αντικατάσταση άρθρωσης;

Read More

Ρευματολόγος ή Ορθοπαιδικός;

Είναι μεγάλη η αλληλοκάλυψη μεταξύ ιατρικών κλάδων και ειδικοτήτων, σε σημείο που να είναι συχνά δύσκολο για έναν ασθενή να διακρίνει σε ποια ειδικότητα ιατρού να απευθυνθεί για το πρόβλημά του.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ορθοπεδική και τη ρευματολογία, καθώς και οι δύο αυτές ειδικότητες αντιμετωπίζουν τον πόνο στις αρθρώσεις.

Read More

Αρθροσκόπηση – Πως πραγματοποιείται; Ποιά είναι τα οφέλη;


(c) Can Stock Photo / edwardolive

Τι είναι η Χειρουργική Αρθροσκόπησης;

Η χειρουργική επέμβαση παραμένει μια χρήσιμη τεχνική για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων των αρθρώσεων, ειδικά εκείνων που περιλαμβάνουν μηχανική βλάβη στις αρθρώσεις.

Read More

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Ένα συχνό ερώτημα που λαμβάνουμε αφορά την μετεγχειρητική αποκατάσταση. Ιδιαιτέρως η απορία εκδηλώνεται σε σχέση με τις ελάχιστα επεμβατικά μεθόδους που χρησιμοποιώ στις χειρουργικές επεμβάσεις. Η απλοποίηση των διαδικασιών δεν είναι πάντα αντιληπτή και είναι φυσιολογικό.

Read More

Οστεοαρθρίτιδα σε νεαρές ηλικίες

Έχουμε αναφερθεί σε διάφορα άρθρα για την οστεοαρθρίτιδα. Έχει υπολογιστεί ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτή την εκφυλιστική νόσο που προκαλεί φθορά των αρθρώσεων. Η πλειονότητα αυτών (σε ένα ποσοστό 70%) έχουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κυρίως στο ισχίο.

Read More

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν υποβληθείτε σε επέμβαση στο ισχίο.

Η άρθρωση του ισχίου σας μπορεί να αντέξει πολλές φορές το σωματικό σας βάρος ενώ εκτελείτε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Όμως, παρά τη στιβαρή φύση του, το ισχίο υπόκειται σε επιδείνωση που σχετίζεται με την ηλικία ή οξείς τραυματισμούς που μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική θεραπεία.

Read More

Οστεοπόρωση

Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 55 ετών έχουν οστεοπόρωση του ισχίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028, ένας στους δύο Ευρωπαίους άνω των 55 ετών κινδυνεύει να εμφανίσει οστεοπόρωση του ισχίου ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σκελετού. Ο κύριος λόγος για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης είναι απλός – όλοι χάνουν οστική μάζα καθώς μεγαλώνουν. Και καθώς η οστική μάζα μειώνεται, η πιθανότητα κατάγματος αυξάνεται.

Read More

Ελάχιστα επεμβατικη χειρουργική - τεχνικές σε Γόνατο και Ισχίο

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική: Τεχνικές Σε Ισχίο & Γόνατο

Η μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) και η μέθοδος ASI (Anterior Supine Intramuscular) αποτελούν δυο ιδιαίτερα επιτυχημένες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του ισχίου. Και οι δυο είναι ατραυματικές, όχι μόνο λόγω της μικρής τομής στο δέρμα, αλλά κυρίως διότι δεν απαιτείται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης.

Read More

E-bike

Την περίοδο της πανδημίας – είναι πλέον αποδεδειγμένο και στατιστικά- και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του σκληρού lockdown οι άνθρωποι απέφευγαν συστηματικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (όσοι έπρεπε να μεταβούν στις εργασίες τους ακόμη, τουλάχιστον).

Read More

A.R. σε αρθροπλαστική γόνατου, τι είναι_ Γιατί να επιλέξω αυτή την τεχνική

A.R. σε αρθροπλαστική γόνατος: Γιατί να επιλέξω αυτήν την τεχνική;

Λόγω της τεράστιας προόδου των τεχνολογικών εξελίξεων στη σύγχρονη ιατρική και των αναδυόμενων αριθμών ερευνητικών ομάδων που εργάζονται για την εφαρμογή της AR (επαυξημένη πραγματικότητα) σε κλινικές διαδικασίες ρουτίνας, αναμένουμε ότι η νέα και επαναστατική τεχνολογία AR θα εφαρμοστεί σύντομα ως ένα διεθνές πρότυπο και στην ορθοπεδική χειρουργική.

Read More

Πτώσεις & Τραυματισμοί Στο Σπίτι

Πτώσεις και τραυματισμοί στο σπίτι

Η περίοδος της επιστροφής στην πόλη ανέκαθεν δημιουργούσε ένα πρόσθετο άγχος για όλους. Η εργασία, η επιστροφή στην ρουτίνα της καθημερινότητας και τις υποχρεώσεις οικογενειακές ή μη είναι λίγο πολύ ζητήματα που μας αφορούν όλους.

Read More

Άνοιγμα γυμναστηρίων & τραυματισμοί

Άνοιγμα γυμναστηρίων & τραυματισμοί

Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα επανέφερε σταδιακά και το άνοιγμα κλειστών χώρων και δραστηριοτήτων τις οποίες αντιμετωπίζαμε με έναν ιδιαίτερο φόβο λόγω ενδεχόμενης (υπερ)μετάδοσης του ιού κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Read More

Οι αθλητικοί τραυματισμοί αντιμετωπίζονται πάντα με χειρουργείο;

Όταν αθλούμαστε τακτικά είναι πολύ πιθανόν να προκύψει κάποιος τραυματισμός. Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε κάποιον εξειδικευμένο ιατρό; Οι τραυματισμοί αντιμετωπίζονται πάντα με χειρουργείο; Σε ποιους ναι και σε ποιους όχι;

Read More

Σχολικά Βάρη και Ορθοπαιδικά Προβλήματα: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά;

Μπορεί το βάρος της τσάντας ή η κακή στάση του σώματος στην καρέκλα να προκαλέσει ορθοπαιδικά προβλήματα; Ποια είναι τα λάθη και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών;

Read More