Άρθρα - Σακελλαρίου Βασίλειος | Athens Ortho Experts

Άρθρα

Πότε ένας αθλητικός τραυματισμός είναι σοβαρός;

Πότε ένας αθλητικός τραυματισμός είναι σοβαρός;

Η ασφαλής και γρήγορη επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα μετά από κάποιο τραυματισμό εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία κι αποκατάσταση. Το να γνωρίζετε πότε χρειάζεται να δείτε το γιατρό σας αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας βήμα σε αυτήν τη διαδικασία.

Δεν έχει σημασία αν είστε φτασμένος αθλητής ή κάποιος που αθλείται περιστασιακά – οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και όταν προκύψουν, μπορεί να δυσκολευτείτε να αποφασίσετε εάν θα επισκεφτείτε έναν Ορθοπαιδικό σχετικά με αυτό τον τραυματισμό ή τον πόνο που σας προκαλεί.

Φυσικά, αν… βγάλετε το γόνατο ή τον ώμο σας, παίζοντας π.χ. ποδόσφαιρο ή μπάσκετ γνωρίζετε ότι πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ωστόσο, αρκετοί αθλητικοί τραυματισμοί είναι πιο… λεπτοί και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν το γόνατό σας πονάει μετά από διαδρομές μεγάλων αποστάσεων; Τι πρέπει να κάνετε αν νιώσετε τράβηγμα σε κάποιον μυ παίζοντας τένις;

Ύποπτα συμπτώματα

Ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, Ορθοπεδικός – Χειρουργός που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων, υπογραμμίζει μερικά προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε:

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα: Σχετίζονται συχνά με συμπίεση νεύρων και είναι από τα πιο σοβαρά σημάδια που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε και πρέπει πάντα να τα βλέπει γιατρός.
  • Πόνος στις αρθρώσεις: Μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε πόνο στις αρθρώσεις στις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως ανεβαίνοντας τις σκάλες ή οκλαδόν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάτι είναι δομικά κατεστραμμένο ή τραυματισμένο μέσα στην άρθρωση που πονά.
  • Οίδημα (πρήξιμο): Πολλοί αθλητικοί τραυματισμοί, όταν είναι αρκετά σοβαροί, μπορούν να προκαλέσουν Οίδημα. Ενίοτε είναι οπτικά προφανές, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί, ιδιαίτερα όταν το οίδημα προκύπτει μέσα σε μια άρθρωση. Συχνά, το πρήξιμο σε μια άρθρωση θα προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, σφίξιμο ή μειωμένο εύρος κίνησης. Εάν ένας τραυματισμός σε μια άρθρωση έχει προκαλέσει κάποια δομική βλάβη, μπορεί να υπάρχει συναφής αίσθηση κλικ ή λείανσης, ή ίσως η αίσθηση ότι η άρθρωση είναι κλειδωμένη ή μπλοκαρισμένη κατά διαστήματα.
  • Ευαισθησία: Εάν προκαλείτε πόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο πιέζοντας απλά με το δάχτυλό σας, μπορεί να έχετε σημαντικό τραυματισμό, ειδικά εάν αυτή η ευαισθησία βρίσκεται στην περιοχή ενός οστού, μυών ή άρθρωσης. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ελέγξετε την ευαισθησία είναι να πιέσετε το ίδιο μέρος και στις δύο πλευρές του σώματός σας – εάν δεν αισθάνεστε πόνο στη μη τραυματισμένη πλευρά, έχετε ένα αρκετά σαφές μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης: Εάν δεν υπάρχει εμφανές πρήξιμο, συνήθως μπορείτε να πείτε πότε τραυματίζεται η άρθρωση ελέγχοντας εάν το εύρος κίνησής σας είναι μειωμένο. Και πάλι, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν έχετε υποστεί τραυματισμό είναι να συγκρίνετε την τραυματισμένη άρθρωση με την άλλη. Εάν μόνο μία πλευρά έχει περιορισμένη κίνηση, μπορεί να υφίσταται σοβαρός τραυματισμός.
  • Αδυναμία: Όταν αισθάνεστε αδύναμοι ενώ μετακινείτε ένα άκρο ή μυ – ειδικά εάν αυτό συμβαίνει μετά από πόνο – θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας μυς ή ένας τένοντας έχει υποστεί ρήξη, με αποτέλεσμα την έλλειψη δύναμης σε αυτήν την περιοχή του σώματός σας. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να προσδιορίσετε την έκταση του τραυματισμού.
  • Αστάθεια: Εάν νιώθετε την άρθρωσή σας ασταθή – και αυτή η αστάθεια επιμένει ή αναπτύσσεται μετά από ένα αρχικό επώδυνο επεισόδιο – αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει σοβαρό τραυματισμό του συνδέσμου. Εάν πιστεύετε ότι η άρθρωση σας, π.χ. το γόνατό σας, είναι ασταθές όταν κάνετε ορισμένες δραστηριότητες, όπως τρέξιμο ή όταν ανεβαίνετε τις σκάλες, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Συνηθισμένες καταστάσεις

Ας υποθέσουμε ότι κάθε φορά που παίζετε μπάσκετ με τους φίλους σας, έχετε πόνο στον αστράγαλο. Ο πόνος αυτός καθίσταται μέρος της ρουτίνας άσκησης σε τακτική βάση. Στην πραγματικότητα, η μόνη φορά που τον αισθάνεστε είναι κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το παιχνίδι. Δεν επηρεάζει την καθημερινότητά σας έξω από αυτό..

«Εφόσον δεν έχετε πρήξιμο, μώλωπες και αποχρωματισμό, περιορισμένο εύρος κίνησης ή κλείδωμα στην άρθρωση σας, πιθανότατα δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε γιατρό», εξηγεί ο Δρ. Σακελλαρίου.

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική όταν φροντίζετε τραυματισμό από υπερβολική χρήση. Βάλετε πάγο στο σημείο του τραυματισμού, στηρίξτε το τραυματισμένο μέλος ενώ ασκείστε, λάβετε – αν χρειαστεί – κάποιο κοινό παυσίπονο και αφήστε το να ξεκουραστεί όταν μπορείτε.

«Αν, όμως, ο τραυματισμός σας από υπερβολική χρήση δεν επουλωθεί φυσιολογικά ή εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε το γιατρό σας» τονίζει ο Δρ. Σακελλαρίου.

Ώρα για ιατρική βοήθεια

Οι αθλητικοί τραυματισμοί, ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά πιο σοβαροί και περίπλοκοι. Σε ένα άλλο παράδειγμα, ενώ τρέχετε ή παίζετε ποδόσφαιρο, τραυματίζεστε. Δεν είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που οφείλεται σε υπερβολική χρήση.

Αυτή τη φορά αισθάνεστε διαφορετικά. Δεν μπορείτε να περπατήσετε κανονικά κι έχετε πρήξιμο, αιμορραγία, αποχρωματισμό, μούδιασμα, πόνο ή ακόμα και κακή ευθυγράμμιση των οστών!

Όταν βιώσετε έναν τραυματισμό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, «είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια», επισημαίνει ο Δρ. Σακελλαρίου.

Μήπως αν περιμένω θα περάσει από μόνο του;

Όταν προκύπτουν αθλητικοί τραυματισμοί, ορισμένοι ασθενείς είναι απρόθυμοι – ή ακόμα και φοβούνται – να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. «Οι αθλητές συχνά ανησυχούν ότι ο Ορθοπαιδικός θα τους πει να αποχωρήσουν από τη δραστηριότητα που αγαπούν», εξηγεί ο Δρ. Σακελλαρίου. «Με το να αγνοείς το πρόβλημα, όμως, δεν εξαφανίζεται, ούτε το λύνεις», συμπληρώνει.

Μερικοί τραυματισμοί, όπως κατάγματα κοπώσεως, μπορεί να επιδεινωθούν αν τα αγνοήσετε πολύ καιρό. «Αν αμελήσετε κάποια κάκωση τότε ετοιμαστείτε για σοβαρότερα προβλήματα στη συνέχεια και μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Ελέγξτε τον τραυματισμό σας ιατρικά και θα μπορέσετε να επιστρέψετε πιο άμεσα στις δραστηριότητες που αγαπάτε», σημειώνει ο Δρ. Σακελλαρίου.

Μπορώ να δω έναν οποιοδήποτε γιατρό;

Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την άθληση, ωστόσο υπάρχουν καλοί λόγοι για να αναζητήσει κανείς έναν Ορθοπαιδικό – Χειρουργό που έχει εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις και τραυματισμούς.

Οι Ορθοπαιδικοί – Χειρουργοί είναι ενημερωμένοι για τις τελευταίες θεραπείες διεθνώς που αντιστοιχούν σε κάθε πρόβλημα. Με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, μπορούν να σας βοηθήσουν αφενός να διαγνώσετε σωστά και έγκαιρα το πρόβλημά σας κι αφετέρου να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για την περίπτωσή σας προκειμένου να επανέλθετε στην ενεργό δράση το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, μπορούν σας να βοηθήσουν να βρείτε τρόπους να ρυθμίσετε και να τροποποιήσετε την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές σας, ώστε να παραμείνετε όσο το δυνατό πιο ενεργοί κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Γυμναστική και κορωνοϊός: Πώς μπορείτε να αποφύγετε τους τραυματισμούς;

Αν και εκτός επιλογών ως δραστηριότητα πριν ξεσπάσει η πανδημία του COVID-19, το τρέξιμο έχει γίνει μια απόδραση για πολλούς από εμάς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απομόνωσης, ειδικά σε μια χώρα με καλό καιρό, όπως η Ελλάδα!

Read More

Πως ο κρύος καιρός επηρεάζει τους τραυματισμούς στο γόνατο;

Ο χειμώνας είναι μια περίοδος που οι Ορθοπαιδικοί έχουν πολλή… δουλειά, καθώς ανάμεσα στη βροχή και το κρύο, τον πάγο και το χιόνι, εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για τραυματισμούς σε διάφορες αρθρώσεις του σώματος, με κύρια τα γόνατα. Πέρα από τον κίνδυνο για κάποιο ατύχημα, όμως, ο κρύος καιρός από μόνος του μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα: 

Read More

Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Η περίοδος των εορτών είναι αρκετά επίφοβη για την πρόκληση διαφόρων τραυματισμών, καθώς αφενός ο υπέρμετρος ενθουσιασμός που μας κάνει συχνά να υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας αλλά και η αυξημένη πίεση για να φιλοξενήσουμε τα τέλεια Χριστούγεννα εγκυμονούν κινδύνους για τα γόνατα, την πλάτη και γενικότερα τις αρθρώσεις μας. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Read More

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι

Ο ζωτικός ρόλος των αρθρώσεων του ισχίου συχνά παραμένει αφανής μέχρι τη στιγμή που θα νιώσουμε κάποιο πόνο. Αυτός ο πόνος και η δυσκαμψία που τον ακολουθεί μπορούν πολύ γρήγορα να καταστούν αφόρητοι και να μας εμποδίζουν να κάνουμε πράγματα που απολαμβάνουμε.

Read More

αρθροπλαστικη ισχιου

Αρθρίτιδα του ισχίου: Τι είναι & πως αντιμετωπίζεται

Η αρθρίτιδα αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στο ισχίο. Είναι μια προοδευτική διαταραχή, που σημαίνει ότι ξεκινά συνήθως σταδιακά και επιδεινώνεται με το χρόνο, προκαλώντας συχνά σημαντικό βαθμό αναπηρίας και επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Read More

Αρθροπλαστική γόνατος με προθέσεις… κομμένες & ραμμένες στο γόνατό σας

Η άρθρωση του γόνατος υφίσταται τεράστια επιβάρυνση, η οποία με τα χρόνια συσσωρεύεται και οδηγεί σε σημαντική φθορά: ο χόνδρος φθείρεται εκθέτοντας τα οστά, τα οποία τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας ενίοτε εξουθενωτικό πόνο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.Read More

ολικη-αρθροπλαστικη-covid

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα!

Κάποτε η αντικατάσταση ενός ισχίου ήταν επώδυνη και αρκετά τραυματική απαιτώντας μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης στο νοσοκομείο. Αυτό δεν ισχύει πλέον: χάρη στην πρόοδο της ορθοπαιδικής χειρουργικής ένας ασθενής μπορεί να κάνει επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου το πρωί και το απόγευμα να βρίσκεται στο σπίτι του, χωρίς να παραμείνει ούτε ένα βράδυ στο νοσοκομείο και δίχως να ανησυχεί για πιθανή έκθεση στον κορωνοϊό COVID-19!

Read More

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου: Μέγιστη ακρίβεια – Ελάχιστες επιπλοκές

Η ιδέα ενός ρομπότ που εκτελεί χειρουργική επέμβαση μπορεί να φαίνεται σαν να έχει ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως η αλήθεια είναι πως τα ρομπότ αποτελούν ένα όλο και πιο κοινό θέαμα στις χειρουργικές αίθουσες. Πλέον, τα ρομπότ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως και στις επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων, όπως η ολική αρθροπλαστική του ισχίου, προσφέροντας απαράμιλλη ασφάλεια και ακρίβεια – δηλαδή καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Read More

Ολική αρθροπλαστική γόνατος – Τι πρέπει να προσέξετε;

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος αφορά στην αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος από μια τεχνητή πρόθεση και έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ως χειρουργική μέθοδος, ώστε να επιφέρει θεαματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και ανακούφιση σε άτομα που προηγουμένως ήταν καταδικασμένα σε πόνο και αναπηρία.

Read More

Χόνδρινες βλάβες του γόνατος: Πώς αντιμετωπίζονται

Ολική αρθροπλαστική ισχίου / γόνατος δίχως νοσηλεία: Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Ευρωκλινική!

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Σακελλαρίου Ι. Βασίλειος MD, MSc, PhD, επικεφαλής του τμήματος Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος στην Ορθοπαιδική Κλινική OSTEON.

Μεταβείτε στην ενότητα

Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα για την αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος: χάρη στην πρόοδο της ιατρικής τεχνολογία και την ανάπτυξη νέων, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών μπορείτε να απαλλαγείτε από τον πόνο και την αναπηρία και να αποκτήσετε ξανά μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να απαιτηθεί ούτε μια ημέρα νοσηλείας!

Read More

Αρθροσκόπηση Ώμου: Βέλτιστο αποτέλεσμα με ταχεία ανάρρωση

Ελάχιστα επεμβατική και συνάμα ιδιαίτερα αποτελεσματική η αρθροσκόπηση είναι η ιδανική μέθοδος τόσο για την ακριβή διάγνωση, όσο και για την επιτυχή αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων της άρθρωσης του ώμου, βοηθώντας τους ασθενείς να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους χωρίς να υποστούν ταλαιπωρία.

Read More

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου προσφέρει τη δυνατότητα για μια φυσιολογική ζωή σε χιλιάδες ασθενείς με κατάγματα, βαριές εκφυλιστικές αρθρίτιδες του ισχίου και ρευματοειδής αρθρίτιδες, βάζοντας τέλος στην αναπηρία και τον πόνο.

Read More