Εξάρθρημα Ώμου

Εξάρθρημα Ώμου - Σακελλαρίου Βασίλειος | Ορθοπαιδικός χειρουργός

Τι είναι το εξάρθρημα ώμου;

Το εξάρθρημα ώμου αποτελεί μια τραυματική κάκωση, η οποία ορίζεται ως την έξοδο της κεφαλής του βραχιονίου από  την αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης.

Η σημαντικότερη και συχνότερη συνεπεία του εξαρθρήματος είναι η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου, ο οποίος αποτελεί τον κύριο σταθεροποιητή της κεφαλής του βραχιονίου που βρίσκεται μέσα στη κοιλότητα της ωμογλήνης.

Είδη Εξαρθρήματος

Το τραυματικό εξάρθρημα ώμου μπορεί να είναι τριών ειδών:

  • Πρόσθιο, με κατεύθυνση προς τα εμπρός και κάτω, που είναι το συνηθέστερο (96-98%)
  • Οπίσθιο, με κατεύθυνση πίσω και πάνω, που είναι σπανιότερο (2-4%) και
  • Κατώτερο, που είναι σπανιότατο (<1%)

Συμπτώματα

Το εξάρθρημα ώμου χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, αδυναμία κίνησης του πάσχοντος άνω άκρου, το οποίο βρίσκεται σε θέση μικρής απαγωγής και συγκρατείται από το υγιές άνω άκρο. Τέλος, παρατηρείται απώλεια της φυσιολογικής «στρογγυλότητας» του ώμου.

Πως προκαλείται;

Το τραυματικό εξάρθρημα ώμου είναι συνήθως αποτέλεσμα πτώσης με το άνω άκρο σε έκταση, απαγωγή και έξω στροφή. Το οπίσθιο εξάρθρημα είναι συνήθως απόρροια  μεγάλης βίας σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων, πτώσεων από ποδήλατο ή και επιληπτικών κρίσεων.

Εκτός από το τραυματικής αιτιολογίας εξάρθρημα, υπάρχει και το εξάρθρημα που προκαλείται εξαιτίας χαλαρότητας της άρθρωσης (laxity). Το εξάρθρημα αυτής της μορφής αποτελεί μια ξεχωριστή παθολογική οντότητα, η οποία χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης και θεραπείας.

Διάγνωση Εξαρθρήματος Ώμου

Η διάγνωση του τραυματικού εξαρθρήματος ώμου πραγματοποιείται με κλινική εξέταση και ακτινολογικό έλεγχο. Ο ακτινολογικός έλεγχος περιλαμβάνει απλή ακτινογραφία ώμου σε δύο επίπεδα (προσθιοπίσθια και διαμασχαλιαία).

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν ειδικές ακτινογραφικές προβολές (διαθωρακική προβολή ή προβολή τύπου Velpeau) ή ακόμη σπανιότερα αξονική τομογραφία.

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) διενεργείται συνήθως σε μετέπειτα επίπεδο, με σκοπό την εκτίμηση του βαθμού κάκωσης του επιχείλιου χόνδρου, των οστών, των συνδέσμων και των τενόντων της περιοχής, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Ανάταξη Ώμου

Η ανάταξη ώμου διενεργείται κατά την οξεία φάση του εξαρθρήματος και έχει ως στόχο την άμεση ανακούφιση του πάσχοντος από τον πόνο και ταυτόχρονα την αποφυγή περαιτέρω κακώσεων του αρθρικού χόνδρου, των τενόντων και ενδεχομένως αγγείων και νεύρων της περιοχής.

Πριν την ανάταξη, χορηγούνται παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, ενώ συχνά υπάρχει η ανάγκη βραχείας νάρκωσης, με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αναλγησίας, ώστε να αναταχθεί άμεσα το εξάρθρημα, χωρίς επιπλοκές.

Μέθοδοι ανάταξης

Οι συχνότερες μέθοδοι ανάταξης ώμου είναι:

  • Η μέθοδος του Ιπποκράτη
  • Η μέθοδος του Kocher
  • Η μέθοδος του Milch και
  • Η μέθοδος του Simson.

Μετά τη επιτυχή ανάταξη του εξαρθρήματος, ακολουθεί νέος ακτινολογικός έλεγχος, με ακτινογραφία ώμου σε δύο επίπεδα, ενώ σε δεύτερο χρόνο προτείνεται μαγνητική τομογραφία ώμου, με σκοπό την ακριβή εκτίμηση των κακώσεων που προκλήθηκαν.

Θεραπεία

Η θεραπεία (χειρουργική ή μη χειρουργική) του πρώτου τραυματικού εξαρθρήματος ώμου καθορίζεται από την ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητάς του και τις κακώσεις. Το ποσοστό υποτροπής ενός τραυματικού εξαρθρήματος, σε νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών, ανέρχεται σχεδόν στο 90-95%. Η ομάδα αυτή των ασθενών χρήζει συνήθως χειρουργικής θεραπείας, με σκοπό την αποφυγή υποτροπής.

Μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με μέτριο ή χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας, αντιμετωπίζονται συντηρητικά με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των μυών του στροφικού πετάλου και των σταθεροποιητών της ωμοπλάτης.

Μη χειρουργική θεραπεία

Μετά την επιτυχή ανάταξη ακολουθεί η ακινητοποίηση του άνω άκρου με μια κλασική ανάρτηση. Η ακριβής μέθοδος ακινητοποίησης του άνω άκρου έχει ενδελεχώς μελετηθεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Θέμα συζήτησης αποτελεί η γωνία ακινητοποίησης η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια για την αποφυγή υποτροπής.

Η διάρκεια της ακινητοποίησης ανέρχεται στις  δύο εβδομάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα ξεκινά πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και ενδυνάμωσης του ώμου.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία του τραυματικού εξαρθρήματος του ώμου διενεργείται αρθροσκοπικά  με επανακαθήλωση του επιχείλιου χόνδρου και των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων του ώμου στην ανατομική τους θέση, έτσι ώστε να λειτουργούν σαν “μαξιλάρι” για την αποφυγή νέου εξαρθρήματος.

Σε περιπτώσεις πολλαπλών επαναλαμβανόμενων εξαρθρημάτων, απαιτείται ανοικτή επεμβατική τεχνική, κατά την οποία οστικό μόσχευμα από άλλο σημείο της ωμοπλάτης μεταφέρεται στο σημείο του ελλείμματος για να αποκατασταθεί το οστικό κενό και η αστάθεια του ώμου.

​Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι 1-2 μέρες και ο ασθενής επανέρχεται σταδιακά στις καθημερινές του δραστηριότητες, ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου με πολυετή εξειδίκευση στις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας θα εξετάσεις ολιστικά την περίπτωσή σας και θα σας προτείνει την βέλτιστη λύση.

Δείτε Περισσότερα