Ελάχιστα Επεμβατική Λύση για την Αστάθεια Επιγονατίδας

Ελάχιστα Επεμβατική Λύση για την Αστάθεια Επιγονατίδας

Οριστική λύση, δίχως ταλαιπωρία έρχονται να δώσουν στο πρόβλημα στην αστάθεια επιγονατίδας οι σύγχρονες τεχνικές ανακατασκευής των συνδέσμων και των μαλακών μορίων του γόνατος , προσφέροντας στους ασθενείς άμεση ανακούφιση και επάνοδο σε μια φυσιολογική ζωή.

Η επιγονατίδα είναι το μικρό οστό μπροστά από το γόνατο, το οποίο κινείται κατά μήκος της ειδικής αύλακας – υποδοχής του μηριαίου, επιτρέποντάς μας να περπατάμε, να τρέχουμε, να στεκόμαστε και γενικά να κινούμαστε με ευκολία.

Όταν η επιγονατίδα μετακινείται από τη θέση της, τότε η άρθρωση του γόνατος παύει να λειτουργεί σωστά και κάνουμε λόγο εξάρθρημα. Θεωρείται «αθλητικός και νεανικός τραυματισμός», με ιδιαίτερη συχνότητα εμφάνισης στην εφηβική ηλικία, μεταξύ των αθλητών, καθώς και των χορευτών που καταπονούν ιδιαίτερα τα γόνατά τους.

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού, σε αντίθεση με το υπεξάρθρημα, το οποίο είναι συνέπεια ανατομικής προδιάθεσης και αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.

Όταν το εξάρθρημα ή υπεξάρθρημα επαναλαμβάνεται, τότε γίνεται λόγος για αστάθεια της επιγονατίδας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πόνος είναι εντονότερος, οι υποτροπές συχνές κι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα.

Η αστάθεια της επιγονατίδας οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, όπως αδυναμία των μυών και ειδικά του τετρακέφαλου, αδυναμία των γειτονικών συνδέσμων, γενικευμένη χαλάρωση των αρθρώσεων ή οστικές ανωμαλίες στην περιοχή της επιγονατίδας.

Η μετακίνηση της επιγονατίδας προκαλεί τραυματισμό των συνδέσμων που τη συγκρατούν στη θέση της, κάτι που προοδευτικά την καθιστά ολοένα και πιο ασταθή και επιρρεπή στην εξάρθρωση.

Αντιμετώπιση της Αστάθειας της Επιγονατίδας

Στις περιπτώσεις αστάθειας της επιγονατίδας με συχνές υποτροπές εξάρθρωσης προκρίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανάλογα με τη διάγνωση υπάρχει η δυνατότητα αρθροσκοπικής ανακατασκευής των συνδέσμων και των μαλακών μορίων του γόνατος – σε συνδυασμό με την οστική ανακατασκευή της αρχιτεκτονικής της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης όταν αυτό απαιτείται – η οποία αποτελεί και την πλέον σύγχρονη προσέγγιση.

​Μετά τη συνδeσμοπλαστική των έσω καθεκτικών συνδέσμων της επιγονατίδος (medial patellofemoral MPFL ligament reconstruction), ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για 1 ημέρα, ενώ μπορεί να σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει με τη βοήθεια βακτηριών. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει τη σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, την ενδυνάμωση του γόνατος, καθώς και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας.

Ως επέμβαση, η πλαστική συνδέσμων και μαλακών μορίων της επιγονατίδος θεωρείται αρκετά ασφαλής, όμως, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του χειρουργού. Απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς, γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση του χειρουργού στην εν λόγω τεχνική και σημαντική εμπειρία.