Διατηρήστε ένα «φυσιολογικό» γόνατο με Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική

Διατηρήστε ένα «φυσιολογικό» γόνατο με Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική

Τον πλέον σύντομο, ασφαλή και ανώδυνο δρόμο προς μια φυσιολογική ζωή έρχεται να προσφέρει σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος.

Η τελευταία αποτελεί την πλέον σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και επιλέγεται συχνά από τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς, εφόσον πληρούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις.

Συχνά, η οστεοαρθρίτιδα περιορίζεται στο ένα μόνο τμήμα του γόνατος, το έσω ή το έξω διαμέρισμα, δίχως να υπάρχουν σοβαρές αλλοιώσεις στα υπόλοιπα τμήματα της άρθρωσης.

Μέχρι πρότινος στις περιπτώσεις αυτές γινόταν αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης, μέσω της λεγόμενης ολικής αρθροπλαστική του γόνατος, με συνέπεια να θυσιάζονται τα υπόλοιπα τμήματα του γόνατος, οι μηνίσκοι και ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, παρότι καθόλα υγιείς!

Ωστόσο, η πλέον σύγχρονη ορθοπαιδική χειρουργική προσέγγιση είναι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, κατά την οποία αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο διαμέρισμα του γόνατος με ένα τεχνητό εμφύτευμα από μέταλλο και πλαστικό, δίχως να πειραχτεί η υπόλοιπη, υγιής, άρθρωση.

Πλεονεκτήματα

Σε σύγκριση με την ολική αρθροπλαστική, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής:

  • Ταχύτερη περίοδο αποθεραπείας-αποκατάστασης
  • Λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο
  • Μικρότερη απώλεια αίματος κατά την επέμβαση
  • Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης
  • Περιορισμένος χρόνος νοσηλείας
  • Μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης

Γενικότερα, οι ασθενείς που έχουν κάνει μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική αναφέρουν ότι αισθάνονται το γόνατό τους πιο «φυσιολογικό» σε σχέση με όσους έχουν κάνει ολική αρθροπλαστική. Αυτή η διαφορά στην αίσθηση οφείλεται στη διατήρηση των υγειών χόνδρων της άρθρωσης.

Η επέμβαση

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος γίνεται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί από μια έως δυο ώρες.

Ο χειρουργός κάνει μια τομή στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος και αφαιρεί τον κατεστραμμένο χόνδρο. Κατόπιν αυτού, εμφυτεύονται οι μεταλλικές προθέσεις που καλύπτουν τις επιφάνειες των οστών και τοποθετείται ανάμεσά τους ένα ειδικής σύνθεσης πλαστικό που επιτρέπει την απρόσκοπτη και ομαλή ολίσθηση των μεταλλικών αυτών επιφανειών μεταξύ τους.

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Ως συνέπεια, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μικρότερο χρονικό διάστημα και η αποθεραπεία του διαρκεί λιγότερο, σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική του γόνατος.

Μετά το χειρουργείο

Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μία με δύο ημέρες. Για τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί κάποιο βοήθημα για να βαδίζει (περιπατητήρας τύπου «π», πατερίτσες, μπαστούνι). Η πλήρης επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες γίνεται εντός 3-4 εβδομάδων από το χειρουργείο.

Σημαντική συμβολή στην ταχύτητα και την ποιότητα της αποκατάστασης μετεγχειρητικά έχει και η φυσιοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τις κατάλληλες ασκήσεις για τη διατήρηση του εύρους κίνησης του γόνατος και την επαναφορά της μυϊκής δύναμης.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος έχει άριστα αποτελέσματα στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή ορθοπαιδικού χειρουργού με σημαντική εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στη συγκεκριμένη τεχνική, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.