Πώς αντιμετωπίζεται ο μυοσκελετικός πόνος κατά την εγκυμοσύνη

Πώς αντιμετωπίζεται ο μυοσκελετικός πόνος κατά την εγκυμοσύνη

Οι πολυάριθμες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αιτία πίσω από πλήθος μυοσκελετικών προβλημάτων. Η παρακολούθηση από ειδικό ορθοπαιδικό, σε συνεργασία πάντα με γυναικολόγο, μπορεί να γλιτώσει την έγκυο γυναίκα από αχρείαστο πόνο και δυσφορία και να διασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή μυοσκελετική υγεία τόσο κατά την κύηση όσο και μετά από αυτήν.

Η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατακράτηση υγρών, το τέντωμα των μυών και η χαλάρωση των αρθρώσεων λόγω ορμονικών αλλαγών στην εγκυμοσύνη αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν σε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, τα πιο συχνά εκ των οποίων είναι:

Οσφυαλγία

Πάνω από το 50% των εγκύων γυναικών παρουσιάζουν οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ μόνο το 25% λαμβάνει επαρκή φροντίδα γι’ αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς, ο οσφυϊκός πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξακολουθεί να θεωρείται φυσιολογικός, μια εσφαλμένη πεποίθηση που έχει ως αποτέλεσμα τη μη θεραπεία αυτού του πόνου. Ωστόσο, νέες μελέτες αναφέρουν πως όταν αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα της μέσης, ο πόνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής της μέλλουσας μητέρας.

Κατά την οσφυαλγία, ο πόνος εστιάζεται στο κέντρο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όμως μπορεί να κατέβει στο πόδι και το πέλμα.  Ο πόνος μπορεί να αρχίσει πριν τις 12 εβδομάδες και να συνεχίσει και για 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Η θεραπεία της οσφυαλγίας προϋποθέτει λεπτομερή κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό, οποίος στη συνέχεια συστήνει ειδικές ασκήσεις σώματος, φυσικοθεραπεία και ενδεχομένως ήπια φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά κι αντιφλεγμονώδη) σε αυστηρές δόσεις.

Πόνοι σε γόνατα – ισχία

Η μεγαλύτερη χαλαρότητα τη άρθρωσης λόγω των ορμονικών αλλαγών σε συνάρτηση με το αυξημένο βάρος, τη διόγκωση και την κατακράτηση νερού που λαμβάνουν χώρα κατά κανόνα στην εγκυμοσύνη έχουν ως συνέπεια πόνους στα γόνατα της εγκύου. Οι πόνοι αυτοί αντιμετωπίζονται με παγοθεραπεία, συγκεκριμένες ασκήσεις και ειδικά «πέλματα» στα υποδήματα.

Στους ίδιους μηχανισμούς οφείλεται και ο πόνος στο ισχίο, ο οποίος γίνεται πιο εμφανής καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά στο δεύτερο τρίμηνο. Οι ασκήσεις προσαγωγής και απαγωγής του ισχίου μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση και ενίσχυση των ισχίων, καθώς και στην ανακούφιση από τον πόνο.

Γλουτοί και πλευρικός πόνος στα πόδια

Αν και οι πόνοι αυτοί συχνά προκαλούνται από πρήξιμο δίσκου και πίεση στο ισχιακό νεύρο, μπορεί εύκολα να είναι αποτέλεσμα της μετατόπισης της πυέλου και αλλαγής στη μηχανική του περπατήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν σφίξιμο στη λαγονοκνημιαια ταινία, η οποία εκτείνεται από το ισχίο στο γόνατο κατά μήκος των πλευρικών επιφανειών του ποδιού, με αποτέλεσμα τον πόνο στην ίδια ακριβώς θέση με το ισχιακό νεύρο. Η απελευθέρωση αυτής της σύσφιγξης από ειδικό με εμπειρία στα μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και συγκεκριμένες μαλάξεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον πόνο.

Τα μυοσκελετικά προβλήματα και οι ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να ενέχουν δυσκολίες, όμως με σωστή γνώση της αιτιολογίας και κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές υπό την καθοδήγηση και παρακολούθηση ενός εξειδικευμένου κι έμπειρου ορθοπαιδικού, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να προστατεύσουν την υγεία τους και να αποφύγουν αχρείαστο πόνο και ταλαιπωρία.