Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα!

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα!

Κάποτε η αντικατάσταση ενός ισχίου ήταν επώδυνη και αρκετά τραυματική απαιτώντας μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης στο νοσοκομείο. Αυτό δεν ισχύει πλέον: χάρη στην πρόοδο της ορθοπαιδικής χειρουργικής ένας ασθενής μπορεί να κάνει επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου το πρωί και το απόγευμα να βρίσκεται στο σπίτι του, χωρίς να παραμείνει ούτε ένα βράδυ στο νοσοκομείο και δίχως να ανησυχεί για πιθανή έκθεση στον κορωνοϊό COVID-19!

Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 κυριαρχεί στην επικαιρότητα και συνιστά υπαρκτό κίνδυνο για όλους μας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για να αμελούμε την υγεία μας, καθώς η αποφυγή ή αναβολή αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας αυτήν την περίοδο μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες κι αχρείαστο πόνο και ταλαιπωρία.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, η σύγχρονη ιατρική και χειρουργική προσφέρει ασφαλείς λύσεις, υπό τη μορφή:
  1. Ελάχιστα τραυματικών χειρουργικών τεχνικών, που διασφαλίζουν ταχύτατη ανάρρωση και ελαχιστοποίηση της νοσηλείας ή και ολοσχερή αποφυγή της, προκειμένου οι ασθενείς να εκτίθενται όσο το δυνατό λιγότερο στον κίνδυνο λήψης του κορωνοϊού COVID-19.
  2. Ειδικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών, που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για να διασφαλίζουν την προστασία των χειρουργικών ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19.

Το πρωί χειρουργείο, το βράδυ σπίτι

Σε αυτό το πλαίσιο, η ολική αρθροπλαστική ισχίου ημερήσιας νοσηλείας μπορεί να δώσει λύση σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Ο σκοπός της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με μια τεχνητή χάρη στην οποία επιτυγχάνεται ανακούφιση από τον αρθριτικό πόνο και αποκατάσταση του εύρους κίνησης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το βασικό πλεονέκτημα για τους ασθενείς που είναι επιλέξιμοι για ολική αρθροπλαστική ημερήσιας νοσηλείας είναι η δυνατότητα να αποφύγουν τη διαμονή στο νοσοκομείο και να αναλάβουν τον έλεγχο της ανάρρωσής τους στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους.

«Στόχος μου είναι βοηθώ τους ασθενείς μου να επιστρέφουν στη δουλειά και το καθημερινό επίπεδο λειτουργίας τους το συντομότερο δυνατό, ξεχνώντας το χειρουργείο και την τεχνητή τους άρθρωση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, ο οποίος ειδικεύεται στην ολική αρθροπλαστική ημερήσιας νοσηλείας.

Ποιοι ασθενείς είναι επιλέξιμοι;

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις συνοδεύονται από τον κίνδυνο επιπλοκών και η ολική αρθροπλαστική ισχίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Η παραμονή στο νοσοκομείο διασφαλίζει ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και παρακολούθησης των ασθενών μετεγχειρητικά.

Πώς, όμως, αντισταθμίζονται οι κίνδυνοι επιπλοκών, όπως η δημιουργία θρόμβων ή οι πνευμονικές εμβολές, για τους ασθενείς που επιστρέφουν σπίτι τους την ίδια ημέρα;

«Υπάρχουν αυστηρά κριτήρια επιλογής για το ποιος μπορεί να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ημερήσιας νοσηλείας», επισημαίνει ότι κ. Σακελλαρίου.

«Αν ένας ασθενής διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών, λόγω υποκείμενων καταστάσεων, τότε δεν προκρίνεται για επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα, αλλά παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί περιστατικό επανεισαγωγής στο νοσοκομείο ασθενών που είχαν προηγουμένως επιστρέψει στο σπίτι τους την ίδια ημέρα», προσθέτει.

Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις υγείας, οι οποίες αποκλείουν το εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

«Ασθενείς με καρδιακή νόσο, χρόνια ηπατική νόσο, ανεξέλεγκτο διαβήτη, παχυσαρκία ή άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική αιμορραγία και αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, δεν είναι επιλέξιμοι για ολική αρθροπλαστική ημερήσιας νοσηλείας», εξηγεί ο κ. Σακελαρίου.

Ωστόσο, η αυθημερόν έξοδος από το νοσοκομείο δεν εξαντλείται στην προσεκτική επιλογή του ασθενούς. Αντίθετα, περιλαμβάνει μια διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία συνίσταται στις εξής παραμέτρους:

  • προηγμένες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές που περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατό τον τραυματισμό των ιστών (μύες, νεύρα, αγγεία, τένοντες, χόνδροι) και την απώλεια αίματος,
  • βελτιωμένη αναισθησία και αναλγησία, ώστε ο ασθενής να μπορεί αφενός να κινητοποιηθεί άμεσα μετά το χειρουργείο αλλά και να μην αισθάνεται έντονο πόνο αφότου επιστρέψει στο σπίτι
  • εκπαίδευση ασθενών για την όλη διαδικασία
  • πρώιμη κινητοποίηση και εντατική φυσικοθεραπεία
  • και την ενεργή συμμετοχή των φροντιστών στο σπίτι

«Οι επιλέξιμοι ασθενείς πρέπει να είναι σχετικά υγιείς, με σωστό βάρος και επίσης να διαθέτουν ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης στο σπίτι και κάποιον που θα είναι σπίτι μαζί τους καθώς αναρρώνουν», τονίζει ο κ. Σακελλαρίου.

Πότε πρέπει να γίνεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Οι ασθενείς που εξετάζουν τη λύση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου συχνά κάνουν λόγο για πόνο στη βουβωνική χώρα και στο μπροστινό μέρος του μηρού, καθώς και για προβλήματα κινητικότητας, τα οποία προκαλούνται από την επιδείνωση των αρθρώσεων του ισχίου.

Η επιδείνωση αυτή εμφανίζεται συνήθως λόγω της οστεοαρθρίτιδας που προκαλείται από τη φυσιολογική φθορά (εκφύλιση) που σχετίζεται με την ηλικία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες αιτίες, όπως διαφορετική τύποι αρθρίτιδας (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), κατάγματα, τραυματισμοί ή άλλες βλάβες στην άρθρωση του ισχίου, και άλλες καταστάσεις, όπως η δυσπλασία του ισχίου.

Όταν τα φάρμακα, οι μη χειρουργικές θεραπείες και η αποκατάσταση με φυσικοθεραπεία δεν συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας, τότε η μόνη λύση που απομένει είναι η αντικατάσταση της προβληματικής άρθρωσης με μια τεχνητή.

Η κατάλληλη ηλικία

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια κατακόρυφη αύξηση των επεμβάσεων ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, ενώ αντίθετα η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο για αντικατάσταση ισχίου βαίνει μειούμενη, καθώς οι ιατροί συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για περαιτέρω συντόμευση της νοσηλείας χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.

Επίσης, μειώνεται συνεχώς η μέση ηλικία κατά την οποία οι ασθενείς αποφασίζουν να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου. Πλέον, οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αντικατάσταση ισχίου έχουν ηλικία κοντά στα τέλη της δεκαετίας των 50 και στις αρχές της δεκαετίας των 60. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στον αριθμό ασθενών που βρίσκονται ηλικιακά στα τέλη της δεκαετίας των σαράντα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου, «η αύξηση των νεότερων ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου πιθανότατα οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι σήμερα παραμένουν πιο δραστήριοι, καθώς και στο γεγονός ότι τα εμφυτεύματα έχουν γίνει πιο ανθεκτικά».

«Η ανθεκτικότητα της νέας γενιάς εμφυτευμάτων ισχίου σημαίνει ότι η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει καταστεί επιλογή για ενεργά νεότερα άτομα, για τα οποία η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για την εξάλειψη του χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις του ισχίου», καταλήγει.