Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροπλαστική ισχίου | Β. Σακελλαρίου

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροπλαστική ισχίου

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου προσφέρει τη δυνατότητα για μια φυσιολογική ζωή σε χιλιάδες ασθενείς με κατάγματα, βαριές εκφυλιστικές αρθρίτιδες του ισχίου και ρευματοειδής αρθρίτιδες, βάζοντας τέλος στην αναπηρία και τον πόνο.

Ως χειρουργική μέθοδος, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου έφερε επανάσταση στην Ορθοπαιδική και πλέον έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των μυών και των τενόντων που περιβάλλουν το ισχίο.

Πότε ενδείκνυται η ολική αρθροπλαστική του ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου ενδείκνυται όταν προκαλείται σημαντική βλάβη ή φθορά στο ισχίο, όπως στις εξής περιπτώσεις:

 • Αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα θεωρείται η κυριότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, με πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους και σχετικές καταστάσεις. Η πιο συχνή μορφή της είναι η οστεοαρθρίτιδα, κατά την οποία ο χόνδρος το ισχίου φθείρεται λόγω ηλικίας.
 • Συγγενής δυσπλασία του ισχίου ή αναπτυξιακή δυσπλασία. Συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) πάθηση, η οποία αφορά σε ένα «κατασκευαστικό» σφάλμα στην κοτύλη, την κούπα που φιλοξενεί την κεφαλή του ισχίου.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί φλεγμονή στην άρθρωση του ισχίου με συνέπεια πρήξιμο και πόνο μέσα και γύρω από αυτές.
 • Προηγούμενος τραυματισμός του ισχίου. Μπορεί να συμβεί από κάποιο ατύχημα ή πτώση.
 • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει σημαντικά την άρθρωση του ισχίου και μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
 • Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής (οστεονέκρωση). Συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στο οστό του ισχίου επιβραδύνεται και ο οστικός ιστός νεκρώνεται.

Ποια χειρουργική μέθοδο να επιλέξω;

Οι AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) και ASI (Anterior Supine Intramuscular) αποτελούν δυο εξαιρετικά επιτυχημένες κι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

Περιλαμβάνουν πρόσθια προσπέλαση, με μικρή τομή στο δέρμα, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό να περνά ανάμεσα από τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση κι όχι μέσα από αυτούς, με συνέπεια να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων.

Η πιο σύγχρονη μέθοδος αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η SuperPATH, η οποία έχει ως πλεονέκτημα ότι το ισχίο δεν εξαρθρώνεται σε κανένα στάδιο της επέμβασης και ο αρθρικός θύλακος του ισχίου παραμένει ούτε τέμνεται ούτε αφαιρείται. Έτσι, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σταθερότητα της άρθρωσης, δίνοντας την αίσθηση ότι το ισχίο μετά την ολική αρθροπλαστική είναι πιο «φυσιολογικό» σε σχέση με άλλες χειρουργικές μεθόδους.

Πόσο ασφαλής είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου;

Οι σύγχρονες τεχνικές είναι ελάχιστα επεμβατικές και περιλαμβάνουν τη χρήση εξελιγμένων προθέσεων ή εμφυτευμάτων από φιλικά στον οργανισμό υλικά, που προσομοιάζουν σχεδόν απόλυτα τη φυσική μηχανική του ισχίου και έχουν διάρκεια ζωής άνω των 20 ετών!

Ως εκ τούτου, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται μια από τις πιο ασφαλείς και κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις, με πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και άμεση κινητοποίηση του ασθενή, μέσα σε λίγες ημέρες ή ακόμα και ώρες μετά το χειρουργείο!

Πόσο κοστίζει η αρθροπλαστικής του ισχίου;

Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • Τη διάγνωση του ασθενή και τη χειρουργική τεχνική επιλογής (SuperPATH, AMIS, ASI)
 • Την κλινική και τη θέση νοσηλείας (μονόκλινο, δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο).
 • Τη διάρκεια της νοσηλείας
 • Το κόστος των υλικών
 • Το αν συνοδευτεί κι από άλλη επέμβαση (π.χ. αναθεώρηση προηγούμενης αρθροπλαστικής)
 • Συνοδά ιατρικά προβλήματα (π.χ. καρδιολογικά ή πνευμονολογικά)
 • Το ταμείο και η συμμετοχή του ασθενή ή αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια

Συζητείστε αναλυτικά με το γιατρό σας όλες τις επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να καταλήξετε σε αυτήν που ανταποκρίνεται καλύτερα στην αποκατάσταση του προβλήματός σας αλλά και στις οικονομικές σας δυνατότητες!