Ρήξη Μηνίσκου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Ρήξη Μηνίσκου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη μηνίσκου είναι συγκεκριμένα και αφορούν κυρίως σε πόνο και οίδημα.

Ειδικότερα, οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για οξύ πόνο κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνο μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση.

Μερικές φορές, μπορεί να «κλειδώνει» το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση της άρθρωσης, κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Διάγνωση

Επειδή οι μηνίσκοι δεν αποτελούν οστό αλλά μαλακό ιστό, δεν απεικονίζονται στις απλές ακτινογραφίες. Γι’ αυτό, ο ασθενής υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία.

Αντιμετώπιση στη Ρήξη Μηνίσκου

Η αντιμετώπιση της τραυματικής ρήξης μηνίσκου γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο μόνο κομμάτι του μηνίσκου (μηνισκεκτομή), και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος, είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.

Η τελευταία κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των ασθενών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς με τη διατήρηση του μηνίσκου μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας με την πάροδο του χρόνου.

Αρθροσκόπηση

Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από δυο τομές του δέρματος, μήκους ενός περίπου εκατοστού έκαστη. Από τη μια τομή, ο χειρουργός τοποθετεί μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο), με την οποία μπορεί να εξετάσει τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση. Από τη δεύτερη τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης.

Συρραφή Μηνίσκου

Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου (στη ζώνη όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης – red zone) γίνεται προσπάθεια συρραφής και «διάσωσης» του μηνίσκου αρθροσκοπικά. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και ξεκινά να περπατάει άμεσα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Σακελλαρίου;

Ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του γόνατος για μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί πλειστάκις ως το κορυφαίο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις για αποκατάσταση ρήξης μηνίσκου χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές.

 

Δείτε Περισσότερα