Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Συχνές Ερωτήσεις

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Συχνές Ερωτήσεις

Πότε απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση στη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η χειρουργική αποκατάσταση για ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και πόσο αυτή επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας.

Αν δεν αισθάνεστε το γόνατό σας ασταθές και ο τρόπος ζωής σας δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός, μπορεί να επιλέξετε να αποφύγετε τη χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η καθυστέρηση της χειρουργικής αποκατάστασης αυξάνει την πιθανότητα να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στο τραυματισμένο γόνατό.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν αν θα αποφασιστεί χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Πριν αποφασιστεί η χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξετάζονται διάφοροι παράγοντες σχετικά με τον ασθενή, όπως:

  • Ηλικία: Αν ο ασθενής έχει προχωρημένη ηλικία κι ως εκ τούτου όχι ιδιαίτερα ενεργό τρόπο ζωής, τότε η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να μην κριθεί αναγκαία.
  • Άθληση: Για τους αθλητές ή άτομα που αθλούνται τακτικά, η αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η μόνη επιλογή.
  • Εργασία: Οι ασθενείς των οποίων η εργασία περιλαμβάνει έντονη καταπόνηση των γονάτων, είναι υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση.
  • Βαθμός αστάθειας: Αν το γόνατό σας είναι πολύ ασταθές, κινδυνεύετε να κάνετε περαιτέρω βλάβη εάν δεν έχετε χειρουργική επέμβαση
  • Παράλληλος τραυματισμός: Σε περίπτωση που η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται κι από άλλη, παράλληλα κάκωση, όπως π.χ. ρήξη μηνίσκου, τότε επιλέγεται η ταυτόχρονη χειρουργική αποκατάσταση και των δυο τραυματισμών.

Τι είδους μοσχεύματα χρησιμοποιούνται κατά την συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Συνήθως χρησιμοποιούνται είτε ο επιγονατιδικός τένοντας ή οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων (ισχνού και ημιτενοντώδη). Πλέον, αποφεύγεται η χρήση τεχνητών μοσχευμάτων, γιατί έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποτυχίας και πρόκλησης φλεγμονώδους αντίδρασης.

Τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνω πριν τη χειρουργική επέμβαση;

Η ενδυνάμωση των μυών μέσα από ενδεδειγμένη φυσιοθεραπεία και άσκηση, πάντα με βάση τις οδηγίες του ορθοπαιδικού σας, είναι χρήσιμη. Έτσι διευκολύνεται η αποκατάσταση μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για τον ίδιο λόγο, είναι, επίσης, σημαντικό να χάσετε βάρος, αν έχετε παραπανίσια κιλά.

Στόχος είναι, το χειρουργημένο γόνατο να σηκώνει λιγότερο βάρος και να έχει μεγαλύτερη στήριξη από το τους γειτονικούς μύες.

Θα έχω πόνο μετά την αρθροσκόπηση;

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως ελαφρύς, αλλά διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Ελέγχεται με τη χορήγηση παυσιπόνων, όμως, σε κάθε περίπτωση υποχωρεί σημαντικά μετά τις πρώτες ημέρες.

Τι πορεία θα έχω μετά την αρθροσκόπηση;

Μετά την αρθροσκόπηση, συνήθως απαιτείται νοσηλεία του ασθενή για μια έως δύο ημέρες.  Ο ασθενής σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει με τη βοήθεια ορθοπαιδικών στηριγμάτων.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος).

Μετά το χειρουργείο είναι φυσιολογικό το γόνατο να πρηστεί, οπότε μαζί με τα παυσίπονα χορηγούνται στον ασθενή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Παράλληλα, μπορεί να γίνει χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων και να χρησιμοποιηθούν ειδικές κάλτσες προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αίματος και να αποφευχθεί ο κίνδυνος θρομβώσεων.

Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται περίπου 10 ως 15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Πόσο σύντομα θα μπορέσω ξανά να αθληθώ;

Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από επέμβαση αρθροσκόπησης για αποκατάσταση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται σε διάστημα 6-9 μηνών. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν από το χειρουργείο;

Αν και οι επιπλοκές μετά από εγχείριση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου δεν είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στα χέρια ενός έμπειρου κι εξειδικευμένου χειρουργού, καμιά φορά προκύπτουν, κυρίως σε σχέση με παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον ασθενή.

Ενδεικτικά, υπάρχουν αρθρώσεις που μετά την επέμβαση δυσκολεύονται να επανέλθουν και το οίδημα επιμένει. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται αφαίρεση του υγρού της άρθρωσης με παρακέντηση.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα στη γάμπα σύντομα μετά την επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι πιέζονται νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία και θα χρειαστεί πιθανότατα νέα επέμβαση για αποκατάσταση του προβλήματος.

Αν υπάρχει ελαφρά δυσκαμψία του γόνατος μετά τη χειρουργική επέμβαση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε συμφύσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της επούλωσης. Αυτό διορθώνεται με νέα επέμβαση.

Ο κίνδυνος λοίμωξης μετά το χειρουργείο είναι σπάνιος.

Η δημιουργία θρόμβων στις φλέβες αποφεύγεται με τη χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων και τη χρήση ειδικών επιδέσμων ή καλτσών που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.

 

Δείτε Περισσότερα