Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς αλλά και τους πλέον σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο, που γι’ αυτό το λόγο απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.
Η ανάρρωση μετά από χειρουργική αποκατάσταση πρόσθιου συνδέσμου είναι εν γένει μακρά και προϋποθέτει από την πλευρά του ασθενή ευλαβική τήρηση των οδηγιών του χειρουργού και του προγράμματος φυσικοθεραπείας μετεγχειρητικά.
Ωστόσο, νέες, σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, όπως και η , συμβάλλουν στην καλύτερη αποκατάσταση της άρθρωσης και την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή.
Τι είναι η Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου;
Η άρθρωση του γόνατος διαθέτει τέσσερις βασικούς συνδέσμους κι ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί έναν εξ αυτών. Οι σύνδεσμοι συμβάλλουν αποφασιστικά στη σταθεροποίηση του γόνατος και γι’ αυτό η απώλεια ενός εξ αυτών, όπως π.χ. του πρόσθιου χιαστού, λόγω π.χ. μιας ρήξης έχει ως συνέπεια την αστάθεια του γόνατος.
Επιπλέον, η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του γόνατος μακροπρόθεσμα, περισσότερο από κάθε άλλη κάκωση.
Συνήθως, η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνοδεύεται κι από άλλες κακώσεις στο γόνατο, όπως ρήξεις του έσω μηνίσκου ή και του έσω πλαγίου συνδέσμου.
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί είναι μερική ή ολική. Στις περιπτώσεις μερικής ρήξης, υπάρχει περιθώριο για συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει φυσικοθεραπευτική αγωγή. Η ανάρρωση διαρκεί περίπου τρεις μήνες, με την άρθρωση να ανακτά σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητά της, αλλά δίχως να φτάνει τα προ του τραυματισμού της επίπεδα.
Όταν η ρήξη είναι ολική, τότε η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί μονόδρομο.
Πώς αντιμετωπίζεται η Ρήξης Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου;
Η μέθοδος εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η αρθροσκόπηση με ταυτόχρονη πλαστική του συνδέσμου. Ο συνδυασμός των δυο αυτών τεχνικών, διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση του συνδέσμου και βέλτιστη λειτουργία της άρθρωσης μετεγχειρητικά.
Με τη μέθοδο αυτή, ο χειρουργός ανοίγει την άρθρωση με αρθροσκόπηση, που είναι η λιγότερο επεμβατική τεχνική, και στη συνέχει χρησιμοποιεί ένα μόσχευμα που λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος, για να συγκολληθεί ο σύνδεσμος που έχει υποστεί ρήξη.
Πρόκειται για μια πολύ ασφαλή χειρουργική επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.
Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές;
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί τεχνικές αντιμετώπισης στη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που διασφαλίζουν τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό της άρθρωσης και παράλληλα αξιοποιούν τους μηχανισμούς επούλωσης του ίδιου οργανισμού.
Η τεχνική All Inside
Η τεχνική All Inside έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακά μετεγχειρητικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τις υψηλές απαιτήσεις των επαγγελματιών του αθλητισμού.
Αποτελεί ότι πιο σύγχρονο στη συνδεσμοπλαστική, όμως είναι απαιτητική και προϋποθέτει μεγάλη εμπειρία κι εξειδίκευση από την πλευρά του χειρουργού.
Τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνικής All Inside είναι τα εξής:
- Χρησιμοποιείται ένας μόνο τένοντας για τη δημιουργία μοσχεύματος. Ως αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται η κάμψη του γόνατος σε μεγάλες γωνίες.
- Η λήψη του μοσχεύματος γίνεται από την πίσω επιφάνεια του γόνατος. Έτσι, αποφεύγονται οι τομές σε εμφανή σημεία αλλά και ο πόνος κατά το γονάτισμα.
- Περιλαμβάνει τις λιγότερες και μικρότερες τρύπες στο οστό (οστικά τούνελ) από κάθε άλλη μέθοδο αρθροσκόπησης.
Η τεχνική Ligamys
Η τεχνική Ligamys αφορά στη χρήση ενός χειρουργικού προθέματος που σταθεροποιεί το γόνατο μετά το χειρουργείο και επιτρέπει να διατηρείται η αίσθηση της κίνησης όσο επουλώνεται ο τραυματισμένος σύνδεσμος. Η τεχνική Ligamys συνοδεύεται από μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και συντομότερη επάνοδο του ασθενή σε καθημερινές δραστηριότητες σε σύγκριση με τις κλασικές συνδεσμοπλαστικές.
Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;
Μετά την χειρουργική επέμβαση της αρθροσκόπησης, ο ασθενής χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για περίπου 1 ως 2 ημέρες μέρες. Μπορεί να σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει κάνοντας χρήση ορθοπαιδικών στηριγμάτων.
Η εξέλιξη της αποκατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:
- Ηλικία
- Φυσική κατάσταση
- Βάρος
- Προσήλωση στο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και τις οδηγίες των ιατρών
Υπάρχουν ασκήσεις αποκατάστασης;
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος κι ενίσχυση του τετρακέφαλου μυός, καθώς και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος).
Θα χρειαστεί να απουσιάζω πολύ καιρό από την δουλειά μου;
Οι νέες χειρουργικές τεχνικές έχουν συντομεύσει την περίοδο αποκατάστασης μετά από χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Πλέον, η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει έπειτα από:
- 6 με 7 εβδομάδες για όσους έχουν δουλειά γραφείου
- 10 – 12 εβδομάδες για όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία
- 6 – 9 μήνες για τους επαγγελματίες αθλητές, καθώς αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.
Πόσο κοστίζει η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης χιαστού συνδέσμου;
Το κόστος της επέμβασης διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσο σοβαρός και πόσο περίπλοκος είναι ο τραυματισμός, το ποια θα είναι η χειρουργική τεχνική που θα προτιμηθεί, το νοσηλευτικό ίδρυμα που θα επιλεγεί και άλλους παράγοντες. Όλα τα παραπάνω, ο ασθενής κάθε ασθενής μπορεί να συζητήσει αναλυτικά με τον Ορθοπαιδικό του και να λάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να πάρει την καλύτερη απόφαση για την υγεία του.