Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Η στιγμή της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου δεν ξεχνιέται. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι ακούγεται κάτι σαν σκίσιμο εντός της άρθρωσης.

Ειδικότερα, η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα:

  • οξύς πόνο,
  • οίδημα (πρήξιμο),
  • απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης,
  • ευαισθησία στην ψηλάφηση,
  • δυσκολία στη βάδιση.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί μερική ή ολική ρήξη. Όταν η ρήξη είναι μερική, υπάρχει περιθώριο για συντηρητική αντιμετώπιση. Ωστόσο, αν η ρήξη είναι ολική, τότε η χειρουργική αποκατάσταση ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης.

 

Αντιμετώπιση Ρήξης Πρόσθιου Χιαστού

Αρθροσκόπηση με συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης και ταυτόχρονη συνδεσμοπλαστική του συνδέσμου, συνδυασμός ο οποίος διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της τραυματισμένης άρθρωσης.

Κατά τη συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χρησιμοποιείται ένα μόσχευμα που λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος.

Μετά τη λήψη του, το μόσχευμα τοποθετείται στην ανατομική θέση του συνδέσμου που έχει υποστεί τη ρήξη.

Η συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια πολύ ασφαλής χειρουργική επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

Αποκατάσταση

Ο ασθενής μετά την αρθροσκόπηση παραμένει στο νοσοκομείο για 1-2 μέρες, ενώ μπορεί να σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει με τη βοήθεια ορθοπαιδικών στηριγμάτων. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος).

Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται σε διάστημα 6 έως 9 μηνών. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.

Η τεχνική All Inside

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη συνδεσμοπλαστική για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η τεχνική All Inside, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακά μετεγχειρητικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τις υψηλές απαιτήσεις των επαγγελματιών του αθλητισμού.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική, η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες αρθροσκοπικές προσεγγίσεις:

  • Χρησιμοποιείται ένας μόνο τένοντας για τη δημιουργία μοσχεύματος, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η κάμψη του γόνατος σε μεγάλες γωνίες.
  • Το μόσχευμα λαμβάνεται από την οπίσθια επιφάνεια του γόνατος, με συνέπεια αφενός να αποφεύγεται ο πόνος κατά το γονάτισμα κι αφετέρου να επιτυγχάνεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω της απουσίας τομών σε εμφανή σημεία του γόνατος.
  • Με την τεχνική All Inside πραγματοποιούνται οι λιγότερες και μικρότερες τρύπες στο οστό (οστικά τούνελ) από κάθε άλλη σύγχρονη μέθοδο.

Άλλες  τεχνικές αντιμετώπισης της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί και άλλες τεχνικές αντιμετώπισης στη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που αξιοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού, όπως είναι η θεραπεία με χορήγηση βλαστοκυττάρων και  πλάσματος (PRP) και η τεχνική Ligamys.

Θεραπεία Με Βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι αιμοποιητικά κύτταρα, από τα οποία δημιουργούνται όλοι οι ιστοί του σώματος. Μετατρέπονται σε διάφορους τύπους κυττάρων και διορθώνουν τις βλάβες των τενόντων και συνδέσμων. Σε αυτήν ακριβώς την ιδιότητά τους βασίζονται οι θεραπείες με χορήγηση βλαστοκυττάρων.

Για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, η χορήγηση των βλαστοκυττάρων εφαρμόζεται σε μια μόνο επίσκεψη, η οποία διαρκεί 20 με 40 λεπτά και είναι απόλυτα ανώδυνη, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία.

Αρχικά, τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον μυελό των οστών (ενίοτε από το υποδόριο λίπος). Στη συνέχεια γίνεται μια ειδική επεξεργασία και συμπύκνωση του μυελού και τα βλαστοκύτταρα εισάγονται με ενέσιμη μορφή στην τραυματισμένη περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου συνίσταται ανάπαυση για 1–2 ημέρες.

Θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma)

Το πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια (PRP) είναι ένα μείγμα συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων και ορού που αξιοποιεί την ιδιότητα των τελευταίων να συμβάλουν στην επούλωση ενός τραύματος μέσα από την απελευθέρωση των λεγόμενων αυξητικών παραγόντων.

Για τη δημιουργία του PRP λαμβάνεται αίμα από τον ασθενή που έχει υποστεί τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, το οποίο στη συνέχεια υφίσταται επεξεργασία σε εργαστήριο προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή συμπύκνωση αιμοπεταλίων. Έτσι, παράγεται πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια το οποίο εγχέεται ενέσιμα στην τραυματισμένη περιοχή, με τοπική αναισθησία.

Μετά τη θεραπεία συστήνεται ανάπαυση για 1–2 ημέρες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μια θεραπεία αποδεικνύεται αρκετή. Ωστόσο, υπάρχουν κακώσεις που μπορεί να απαιτήσουν δεύτερη ή και τρίτη χορήγηση.

Τεχνική Ligamys

Η τεχνική Ligamys είναι μια εξαιρετική επιλογή θεραπείας για τις ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα χειρουργικό πρόθεμα που σταθεροποιεί το γόνατο κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου και επιτρέπει στον κομμένο σύνδεσμο να επουλωθεί διατηρώντας την αίσθηση της κίνησης. Βασικό πλεονέκτημα είναι ο μικρός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και η επάνοδος σε λιγότερο χρόνο από την κλασική συνδεσμοπλαστική.

 

Δείτε Περισσότερα