Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού (ΠΧΣ) - Σακελλαρίου Βασίλειος | Ορθοπαιδικός

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Τι είναι ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΠΧΣ);

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) ανήκει στους τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς της άρθρωσης του γόνατος, ο οποίος συνδέει το κάτω άκρου του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης. Η απώλειά του μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα αστάθειας κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Τι είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχει τραυματική αιτιολογία και θεωρείται η κάκωση με τις πλέον σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία και μακροπρόθεσμη υγεία του γόνατος. Συχνά συνοδεύεται και από άλλες κακώσεις του γόνατος, ιδιαίτερα ρήξεις του έσω μηνίσκου ή και του έσω πλαγίου συνδέσμου, καθώς και οστεοχόνδρινες βλάβες.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους και συχνότερους αθλητικούς τραυματισμούς, κυρίως σε αθλήματα που χαρακτηρίζονται από μεγάλες επιταχύνσεις κι επιβραδύνσεις, στροφές και άλματα, όπως το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το μπάσκετ, το τένις και η ενόργανη γυμναστική. Ωστόσο, μπορεί να είναι αποτέλεσμα πτώσης ή και σύγκρουσης.

Συμπτώματα

Κατά τη στιγμή της ρήξης του συνδέσμου υπάρχει πιθανότητα να ακουστεί ένας χαρακτηριστικός θόρυβος μέσα από την άρθρωση, παρόμοιος με σκίσιμο. Ο ασθενής παρουσιάζει οξύ πόνο, οίδημα (πρήξιμο), απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης, ευαισθησία στην ψηλάφηση, δυσκολία στη βάδιση. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί μερική ή ολική ρήξη. Στη πρώτη περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, ενώ στην δεύτερη η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ενδεδειγμένη.

Αντιμετώπιση Ρήξης Πρόσθιου Χιαστού

Η αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, η οποία διασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή αποκατάσταση του συνδέσμου. Η συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου περιλαμβάνει τη χρήση ενός μοσχεύματος από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος, το οποίο τοποθετείται στην ανατομική θέση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που έχει υποστεί ρήξη.

Οι δύο συχνότερα χρησιμοποιούμενοι τύποι μοσχευμάτων είναι ο επιγονατιδικός τένοντας, καθώς και οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων (ισχνού και ημιτενοντώδη). Η χρήση τεχνητών μοσχευμάτων για τα οποία υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός τις προηγούμενες δεκαετίες έχει πλέον εγκαταλειφθεί, γιατί έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποτυχίας και, το κυριότερο, ότι μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη αντίδραση του γόνατος, κάτι το οποίο είναι καταστρεπτικό για την άρθρωση. Η συνδεσμοπλαστική του ΠΧΣ χαρακτηρίζεται γενικά από άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

Άλλες Τεχνικές Αντιμετώπισης

Πέρα από την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση, η σύγχρονη χειρουργική ορθοπαιδική χρησιμοποιεί τεχνικές, όπως είναι η θεραπεία με χορήγηση βλαστοκυττάρων και  πλάσματος και η τεχνική Ligamys.

Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα

H χορήγηση των βλαστοκυττάρων εφαρμόζεται σε μια μόνο επίσκεψη, η οποία διαρκεί 20 με 40 λεπτά και είναι απόλυτα ανώδυνη, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία. Αρχικά, τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον μυελό των οστών (ενίοτε από το υποδόριο λίπος), στη συνέχεια γίνεται μια ειδική επεξεργασία και συμπύκνωση του μυελού και τα βλαστοκύτταρα εισάγονται με ενέσιμη μορφή στην τραυματισμένη περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου συνίσταται ανάπαυση για 1 – 2 ημέρες.

Θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma)

Η θεραπεία με τη χρήση PRP πραγματοποιείται με μια επίσκεψη και διαρκεί μόλις 20 λεπτά. Είναι μία εξαιρετικά απλή διαδικασία, παρόμοια με εκείνη της αιμοληψίας. Αρχικά, γίνεται λήψη αίματος από το χέρι του ασθενή, το οποίο στη συνέχεια υφίσταται ειδική επεξεργασία, προκειμένου να απομονωθεί το πλάσμα με αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων. Στη συνέχεια, το πλάσμα εγχέεται ενέσιμα στην τραυματισμένη περιοχή, με τοπική αναισθησία. Μετά τη θεραπεία συστήνεται ανάπαυση για 1 – 2 ημέρες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μια θεραπεία αποδεικνύεται αρκετή. Ωστόσο, υπάρχουν κακώσεις που μπορεί να απαιτήσουν δεύτερη ή και τρίτη χορήγηση.

Τεχνική Ligamys

Η τεχνική Ligamys είναι μια εξαιρετική επιλογή θεραπείας για τις ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα χειρουργικό πρόθεμα που σταθεροποιεί το γόνατο κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου και επιτρέπει στον κομμένο σύνδεσμο να επουλωθεί διατηρώντας την αίσθηση της κίνησης. Βασικό του πλεονέκτημα είναι ο μικρός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και η επάνοδος σε δραστηριότητες σε  χρονικό διάστημα μικρότερο από εκείνον της κλασικής συνδεσμοπλαστικής.

Αποκατάσταση

Ο ασθενής μετά την αρθροσκόπηση παραμένει στο νοσοκομείο για 1 έως 2 μέρες, ενώ μπορεί να σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει με τη βοήθεια ορθοπαιδικών στηριγμάτων. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος). Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μετά σε διάστημα 6 έως 9 μηνών, που αποτελεί τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου παρακολούθησε τα απαραίτητα εκπαιδευτικά courses και εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως το γόνατο, στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).

Ο Δρ. Σακελλαρίου, σε συνεργασία με την έμπειρη ομάδα του, θα εξετάσουν ολιστικά την περίπτωση σας και θα προτείνουν την καλύτερη λύση για εσάς.

Δείτε Περισσότερα