Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Πίνακας Περιεχομένων Εμφάνιση

Τι είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο συνιστά σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη λειτουργία και τη σε βάθος χρόνου υγεία του γόνατος από κάθε άλλη κάκωση. Είναι συχνό το φαινόμενο να εμφανίζονται και άλλες κακώσεις στο γόνατο, όπως ρήξεις του έσω μηνίσκου ή και του έσω πλαγίου συνδέσμου.

Αν έχετε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ίσως χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να ανακτήσετε την πλήρη λειτουργία του γονάτου σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

ρήξη πρόσθιου χιαστού

Τι είναι ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος;

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος  ανήκει στους τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς της άρθρωσης του γόνατος, ο οποίος συνδέει το κάτω άκρου του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης. Η απώλειά του συνοδεύεται με αστάθεια του γόνατος, ιδιαίτερα σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου: Ποια είναι τα αίτια;

Η ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στον αθλητισμό, όπου αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους τραυματισμούς. Τα αίτια της πάθησης ποικίλουν: Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν μεγάλη επιβάρυνση του γόνατος, μέσα από έντονες κι απότομες επιταχύνσεις κι επιβραδύνσεις, άλματα και στροφές, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις, αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Γενικότερα, ωστόσο, ο συγκεκριμένος τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από κάποια πτώση ή και μια σύγκρουση.

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η στιγμή της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου δεν ξεχνιέται. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι ακούγεται κάτι σαν σκίσιμο εντός της άρθρωσης. Ειδικότερα, η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα:

  • οξύς πόνο,
  • οίδημα (πρήξιμο),
  • απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης,
  • ευαισθησία στην ψηλάφηση,
  • δυσκολία στη βάδιση.

ρήξη πρόσθιου χιαστού

Αντιμετώπιση Ρήξης Πρόσθιου Χιαστού

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί μερική ή ολική ρήξη. Όταν η ρήξη είναι μερική, υπάρχει περιθώριο για συντηρητική αντιμετώπιση. Ωστόσο, αν η ρήξη είναι ολική, τότε η χειρουργική αποκατάσταση ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα:

Αρθροσκόπηση με συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης και ταυτόχρονη συνδεσμοπλαστική του συνδέσμου, συνδυασμός ο οποίος διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της τραυματισμένης άρθρωσης. Κατά τη συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χρησιμοποιείται ένα μόσχευμα που λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος.

Μετά τη λήψη του, το μόσχευμα τοποθετείται στην ανατομική θέση του συνδέσμου που έχει υποστεί τη ρήξη. Η συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια πολύ ασφαλής χειρουργική επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

Αποκατάσταση μετά την αρθροσκόπηση

Ο ασθενής μετά την αρθροσκόπηση παραμένει στο νοσοκομείο για 1-2 μέρες, ενώ μπορεί να σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει με τη βοήθεια ορθοπαιδικών στηριγμάτων. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος).

Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται σε διάστημα 6 έως 9 μηνών. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.

Τεχνική All Inside

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη συνδεσμοπλαστική για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η τεχνική All Inside, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακά μετεγχειρητικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τις υψηλές απαιτήσεις των επαγγελματιών του αθλητισμού.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική, η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες αρθροσκοπικές προσεγγίσεις:

  • Χρησιμοποιείται ένας μόνο τένοντας για τη δημιουργία μοσχεύματος, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η κάμψη του γόνατος σε μεγάλες γωνίες.
  • Το μόσχευμα λαμβάνεται από την οπίσθια επιφάνεια του γόνατος, με συνέπεια αφενός να αποφεύγεται ο πόνος κατά το γονάτισμα κι αφετέρου να επιτυγχάνεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω της απουσίας τομών σε εμφανή σημεία του γόνατος.
  • Με την τεχνική All Inside πραγματοποιούνται οι λιγότερες και μικρότερες τρύπες στο οστό (οστικά τούνελ) από κάθε άλλη σύγχρονη μέθοδο.

Άλλες τεχνικές αντιμετώπισης της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί και άλλες τεχνικές αντιμετώπισης στη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που αξιοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού, όπως είναι η θεραπεία.

Τεχνική Ligamys

Η τεχνική Ligamys είναι μια εξαιρετική επιλογή θεραπείας για τις ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα χειρουργικό πρόθεμα που σταθεροποιεί το γόνατο κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου και επιτρέπει στον κομμένο σύνδεσμο να επουλωθεί διατηρώντας την αίσθηση της κίνησης. Βασικό πλεονέκτημα είναι ο μικρός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και η επάνοδος σε λιγότερο χρόνο από την κλασική συνδεσμοπλαστική.

ρήξη πρόσθιου χιαστού

Συχνές Ερωτήσεις για την ρήξη πρόσθιου χιαστού

Πότε απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση στη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η χειρουργική αποκατάσταση για ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και πόσο αυτή επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας.

Αν δεν αισθάνεστε το γόνατό σας ασταθές και ο τρόπος ζωής σας δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός, μπορεί να επιλέξετε να αποφύγετε τη χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η καθυστέρηση της χειρουργικής αποκατάστασης αυξάνει την πιθανότητα να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στο τραυματισμένο γόνατό.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν αν θα αποφασιστεί χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Πριν αποφασιστεί η χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξετάζονται διάφοροι παράγοντες σχετικά με τον ασθενή, όπως:

  • Ηλικία: Αν ο ασθενής έχει προχωρημένη ηλικία κι ως εκ τούτου όχι ιδιαίτερα ενεργό τρόπο ζωής, τότε η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να μην κριθεί αναγκαία.
  • Άθληση: Για τους αθλητές ή άτομα που αθλούνται τακτικά, η αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η μόνη επιλογή.
  • Εργασία: Οι ασθενείς των οποίων η εργασία περιλαμβάνει έντονη καταπόνηση των γονάτων, είναι υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση.
  • Βαθμός αστάθειας: Αν το γόνατό σας είναι πολύ ασταθές, κινδυνεύετε να κάνετε περαιτέρω βλάβη εάν δεν έχετε χειρουργική επέμβαση
  • Παράλληλος τραυματισμός: Σε περίπτωση που η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται κι από άλλη, παράλληλα κάκωση, όπως π.χ. ρήξη μηνίσκου, τότε επιλέγεται η ταυτόχρονη χειρουργική αποκατάσταση και των δυο τραυματισμών.

Τι είδους μοσχεύματα χρησιμοποιούνται κατά την συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Συνήθως χρησιμοποιούνται είτε ο επιγονατιδικός τένοντας ή οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων (ισχνού και ημιτενοντώδη). Πλέον, αποφεύγεται η χρήση τεχνητών μοσχευμάτων, γιατί έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποτυχίας και πρόκλησης φλεγμονώδους αντίδρασης.

Τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνω πριν τη χειρουργική επέμβαση;

Η ενδυνάμωση των μυών μέσα από ενδεδειγμένη φυσιοθεραπεία και άσκηση, πάντα με βάση τις οδηγίες του ορθοπαιδικού σας, είναι χρήσιμη. Έτσι διευκολύνεται η αποκατάσταση μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για τον ίδιο λόγο, είναι, επίσης, σημαντικό να χάσετε βάρος, αν έχετε παραπανίσια κιλά.

Στόχος είναι, το χειρουργημένο γόνατο να σηκώνει λιγότερο βάρος και να έχει μεγαλύτερη στήριξη από το τους γειτονικούς μύες.

Θα έχω πόνο μετά την αρθροσκόπηση;

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως ελαφρύς, αλλά διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Ελέγχεται με τη χορήγηση παυσιπόνων, όμως, σε κάθε περίπτωση υποχωρεί σημαντικά μετά τις πρώτες ημέρες.

Τι πορεία θα έχω μετά την αρθροσκόπηση;

Μετά την αρθροσκόπηση, συνήθως απαιτείται νοσηλεία του ασθενή για μια έως δύο ημέρες.  Ο ασθενής σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει με τη βοήθεια ορθοπαιδικών στηριγμάτων.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος).

Μετά το χειρουργείο είναι φυσιολογικό το γόνατο να πρηστεί, οπότε μαζί με τα παυσίπονα χορηγούνται στον ασθενή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Παράλληλα, μπορεί να γίνει χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων και να χρησιμοποιηθούν ειδικές κάλτσες προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αίματος και να αποφευχθεί ο κίνδυνος θρομβώσεων.

Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται περίπου 10 ως 15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Πόσο σύντομα θα μπορέσω ξανά να αθληθώ;

Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από επέμβαση αρθροσκόπησης για αποκατάσταση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται σε διάστημα 6-9 μηνών. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν από το χειρουργείο;

Αν και οι επιπλοκές μετά από εγχείριση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου δεν είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στα χέρια ενός έμπειρου κι εξειδικευμένου χειρουργού, καμιά φορά προκύπτουν, κυρίως σε σχέση με παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον ασθενή.

Ενδεικτικά, υπάρχουν αρθρώσεις που μετά την επέμβαση δυσκολεύονται να επανέλθουν και το οίδημα επιμένει. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται αφαίρεση του υγρού της άρθρωσης με παρακέντηση.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα στη γάμπα σύντομα μετά την επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι πιέζονται νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία και θα χρειαστεί πιθανότατα νέα επέμβαση για αποκατάσταση του προβλήματος.

Αν υπάρχει ελαφρά δυσκαμψία του γόνατος μετά τη χειρουργική επέμβαση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε συμφύσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της επούλωσης. Αυτό διορθώνεται με νέα επέμβαση.

Ο κίνδυνος λοίμωξης μετά το χειρουργείο είναι σπάνιος.

Η δημιουργία θρόμβων στις φλέβες αποφεύγεται με τη χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων και τη χρήση ειδικών επιδέσμων ή καλτσών που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.

Ποιο το κόστος – τιμή της επέμβασης;

Το κόστος της επέμβασης προσαρμόζεται ανάλογα με την περιπλοκότητα της κατάστασης. Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ιατρό και κλείστε ραντεβού.

Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσω για άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Από την πρώτη κιόλας ημέρα ο ασθενής ξεκινάει την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, παγοθεραπεία και αναλγητικά φάρμακα. Οι ασκήσεις επικεντρώνονται στο εύρος της κίνησης και στην ενδυνάμωση. Ο συνολικός χρόνος ανάρρωσης, καθορίζεται εξατομικευμένα από τον χειρουργό.

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Η αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου θεωρείται τεχνικά απαιτητική και η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς. Γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση του χειρουργού στην εν λόγω τεχνική και σημαντική εμπειρία.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως το γόνατο, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).