Όλες οι κατηγορίες άρθρων:
Συρραφή μηνίσκου: Η βέλτιστη αποκατάσταση μετά τη ρήξη

Συρραφή μηνίσκου: Η βέλτιστη αποκατάσταση μετά τη ρήξη

Νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της ρήξης των μηνίσκων έχει ανοίξει η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής, τόσο σε επίπεδο ιατρικής τεχνολογίας, όσο και σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης, καθιστώντας τη διάσωση του μηνίσκου μέσω της συρραφής του ολοένα και πιο συχνή και προστατεύοντας τους ασθενείς έναντι μελλοντικών επιπλοκών, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Οι μηνίσκοι θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με… αναρτήσεις, καθώς απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση του γόνατος. Επιπλέον, λειτουργούν ως σταθεροποιητές της άρθρωσης μοιράζοντας παράλληλα ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος.

Σε κάθε γόνατο, υπάρχουν ο έσω κι ο έξω μηνίσκος, οι οποίοι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και είναι αρκετά ελαστικοί.

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί σε νεαρά άτομα λόγω κάκωσης, αλλά και σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.

Η τραυματική ρήξη του μηνίσκου σε νεαρά άτομα είναι και η πιο συνηθισμένη και συμβαίνει όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.

Οι ασθενείς με ρήξη μηνίσκου συνήθως παραπονούνται για πόνο κατά τη βάδιση ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνο μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατό να μπλοκάρει το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση λυγίσματος ή τεντώματος της άρθρωσης, γεγονός που επιβάλλει άμεση αντιμετώπιση.

Αφαίρεση ή συρραφή;

Οι τραυματικές ρήξεις των μηνίσκων αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από δυο μόνο τομές του δέρματος, μήκους ενός περίπου εκατοστού η καθεμιά.

Ο χειρουργός τοποθετεί στην πρώτη οπή μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο), με την οποία μπορεί να «δει» τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση, ενώ στη δεύτερη οπή τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της ρήξης.

​Σκοπός της αρθροσκόπησης είναι να αφαιρεθεί μόνο το κατεστραμμένο κομμάτι του μηνίσκου και να ομαλοποιηθεί η υπόλοιπη επιφάνεια που απομένει σταθερή στην άρθρωση του γόνατος.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, κυρίως νέων, με πρόσφατες ρήξεις που εντοπίζονται στην περιφέρεια του μηνίσκου (στη ζώνη δηλαδή εκείνη δηλαδή όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης και αιμάτωσης) και στις οποίες το όργανο μπορεί να διασωθεί. Τότε, συνίσταται η συρραφή και διάσωση του μηνίσκου με την ίδια αρθροσκοπική μέθοδο.

Πλεονεκτήματα

H παρουσία και η λειτουργία των μηνίσκων είναι πολύ μεγάλης σημασίας για το γόνατο, καθώς καθυστερούν την έλευση της αρθρίτιδας, ενώ ακόμα και η αρθροσκοπική μερική αφαίρεση του μηνίσκου (μηνισκεκτομή) μπορεί να έχει εκφυλιστικές επιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, γόνατα τα οποία στο παρελθόν υποβλήθηκαν –κυρίως- σε ολική αφαίρεση των μηνίσκων ανέπτυξαν οστεοαρθρίτιδα.

Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, ο ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία και ξεκινά να βαδίζει, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος.

Η συρραφή του μηνίσκου επιτρέπει την επιστροφή του ασθενούς σε ένα ενεργητικό τρόπο ζωής, με περιορισμένο κίνδυνο στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Ως επέμβαση, θεωρείται αρκετά ασφαλής, όμως, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού. Η συρραφή του μηνίσκου απαιτεί εξαιρετική γνώση της ανατομίας της περιοχής και μεγάλη εξοικείωση με την αρθροσκοπική χειρουργική και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει ο χειρουργός να έχει υψηλή εξειδίκευση και σημαντική εμπειρία.