Ο πόνος στην πτέρνα είναι ένα από τις συνηθέστερες ενοχλήσεις ασθενών με παθήσεις του ποδιού και του αστραγάλου.
Τι ακριβώς προκαλεί τον πόνο στην πτέρνα; Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στην πίσω επιφάνεια της πτέρνας και μπορεί να περιορίσει κάθε δραστηριότητα βάδισης ή τρεξίματος αλλά και στατικής ορθοστασίας.
Γιατί πονάει η πτέρνα μου;
Ο πόνος στην πτέρνα δεν προκαλείται συνήθως από έναν μόνο τραυματισμό, όπως μια συστροφή ή πτώση, αλλά από επαναλαμβανόμενη κόπωση και φορτίο της πτέρνας. Οι συνήθεις αιτίες πόνου περιλαμβάνουν:
Αχίλλειος τενοντίτιδα. Η αχίλλειος τενοντίτιδα εμφανίζεται όταν ο τένοντας που προσκολλάται στους μύες της γάμπας στη φτέρνα γίνεται φλεγμονή ή επώδυνος λόγω υπερβολικής χρήσης. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί ώθηση – όπως το μπάσκετ ή το τρέξιμο – μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα.
Πελματιαία απονευρωσίτιδα. Το έντονο τρέξιμο ή άλμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της περιτονίας (ιστόδεσμος) που συνδέει το οστό της πτέρνας με τη βάση των δακτύλων των ποδιών. Ο πόνος, με επίκεντρο κάτω από την πτέρνα σας, μπορεί να είναι ήπιος στην αρχή, αλλά φουντώνει όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα το πρωί. Μυϊκές κράμπες στη γάμπα μπορεί επίσης να εμφανιστούν εάν σφίξει και ο αχίλλειος τένοντας. Εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε άκανθα πτέρνας.
Κάταγμα καταπόνησης. Αυτό συχνά συνδέεται με επαναλαμβανόμενη κόπωση στα οστά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά σε νεαρούς αθλητές που αλλάζουν ξαφνικά το πρόγραμμα προπόνησής τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα σπριντ, αυξημένα χιλιόμετρα κατά το τρέξιμο ή αυξημένη ένταση προπόνησης. Τα κατάγματα μπορούν επίσης να προκληθούν από οστεοπόρωση.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος στην πτέρνα;
Η θεραπεία για τον πόνο στην πτέρνα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Εξειδικευμένος ορθοπαιδικός μπορεί πρώτα να προτείνει «θεραπεία κατ’οίκον» η οποία περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή πάγου στη φτέρνα και παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή ώστε να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας. Εάν ο πόνος στην πτέρνα σας δεν βελτιωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας ώστε να σας παράσχει την κατάλληλη θεραπεία.
Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φυσικοθεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των τενόντων και των μυών στο πόδι σας, βοηθώντας στην πρόληψη περαιτέρω τραυματισμού. Εάν ο πόνος σας είναι έντονος μπορεί να σας παράσχει αντιφλεγμονώδη φάρμακα ενέσιμα ή ως χάπι.
Μπορεί επίσης να σας συστήσουν να υποστηρίζετε το πόδι σας όσο το δυνατόν περισσότερο — είτε χρησιμοποιώντας ορθωτικά είτε κολλώντας το πόδι με ταινία.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος. Ο κος Σακελλαρίου προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών ορθοπεδικής θεραπείας, από τη μη χειρουργική φροντίδα έως τις πιο σύγχρονες τεχνικές σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Η γνώση των κοινών αιτιών του πόνου στην πτέρνα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας πριν χειροτερέψουν. Εάν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο ή τραυματισμό, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού είτε στο ιατρείο μας στην Νέα Σμύρνη (Ελ, Βενιζέλου 20) είτε στο Μαρούσι στην κλινική OSTEON (Λεωφόρος Κηφισίας 153 και Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 4).