Οι χόνδρινες βλάβες του γόνατος δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 12 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό τους με πόνο στο γόνατο. Στους μισούς εξ αυτών, ο πόνος οφείλεται σε βλάβη επί του λεγόμενου αρθρικού χόνδρου.
Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένα σταθερό, ελαστικό υλικό που καλύπτει τα άκρα των οστών στην άρθρωση του γόνατος. Αποστολή του είναι να μειώνει την τριβή στην άρθρωση και να λειτουργεί ως «αμορτισέρ».
Όταν ο χόνδρος υποστεί βλάβη ή εκφυλιστεί, δυσχεραίνεται η φυσιολογική κίνηση του γόνατος και μπορεί να προκληθεί έντονος πόνος. Αν η βλάβη στο χόνδρο δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επιδεινωθεί και τελικά να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποκατάστασης και θεραπείας των βλαβών στον αρθρικό χόνδρο, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της ζημιάς που έχει υποστεί.
Γι’ αυτό και πριν αποφασιστεί ποια θεραπευτική προσέγγιση είναι καλύτερη για τον κάθε ασθενή, είναι σημαντικό να γίνεται σωστή διάγνωση με τη χρήση απεικονιστικών εξετάσεων, όπως η μαγνητική τομογραφία. Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζεται η σοβαρότητα, το μέγεθος και η ακριβής έκταση της χόνδρινης βλάβης.
PRP και Βλαστοκύτταρα
Για την αντιμετώπιση των πιο ήπιων βλαβών συνήθως επιλέγεται συντηρητική θεραπεία. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ενέσεις υαλουρονικού οξέος, χορήγηση βλαστοκυτάρρων και θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma ή «Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια και Αυξητικούς Παράγοντες»).
Ως θεραπεία, η χορήγηση των βλαστοκυττάρων εφαρμόζεται μια φορά σε μια επίσκεψη. Διαρκεί μόλις 20-40 λεπτά και είναι ανώδυνη, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία. Αρχικά, τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον μυελό των οστών, στο πίσω μέρος της λεκάνης του ασθενούς. Έπειτα, γίνεται άμεσα μια ειδική επεξεργασία και συμπύκνωση του μυελού και ακολούθως τα βλαστοκύτταρα εισάγονται με ένεση στην τραυματισμένη περιοχή.
Η θεραπεία με τη χρήση PRP ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη, σε ιατρείο ή νοσοκομείο, και διαρκεί μόλις 20 λεπτά. Είναι εξαιρετικά απλή και θυμίζει μια συνηθισμένη αιμοληψία. Αρχικά, γίνεται λήψη λίγου αίματος από το χέρι του ασθενούς. Με ειδική επεξεργασία απομονώνεται το πλάσμα με αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων. Στη συνέχεια, το πλάσμα εγχέεται με ένεση και υπό τοπική αναισθησία στην τραυματισμένη περιοχή.
Χειρουργική αντιμετώπιση στις χόνδρινες βλάβες του γόνατος
Οι πιο βαριές βλάβες στον αρθρικό χόνδρο αντιμετωπίζονται χειρουργικά, συνήθως με την τεχνική της αρθροσκόπησης. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο χειρουργός εισάγει μέσα από μικρές τομές μια λεπτή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, στην άρθρωση του γόνατος του ασθενούς. Η κάμερα εμφανίζει εικόνα σε μια οθόνη, την οποία ο χειρουργός χρησιμοποιεί για να κατευθύνει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.
Ωστόσο, υπάρχουν και βλάβες του αρθρικού χόνδρου που απαιτούν μεγαλύτερες, ανοιχτές τομές, ώστε ο χειρουργός να έχει πιο άμεση πρόσβαση στην περιοχή ή σε περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλαπλά προβλήματα στην άρθρωση.
Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε βλάβης, μπορεί κατά περίπτωση να εφαρμοστεί κάποια από τις παραπάνω μεθόδους ή ένας συνδυασμός αυτών. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η επιλογή ενός Ορθοπαιδικού Χειρουργού, ο οποίος θα έχει την εμπειρία και την ευρύτητα γνώσης για να συστήσει και να εφαρμόσει με επιτυχία την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για τον ασθενή του.