Αρθροσκόπηση Ώμου: Βέλτιστο αποτέλεσμα με ταχεία ανάρρωση

Αρθροσκόπηση Ώμου: Βέλτιστο αποτέλεσμα με ταχεία ανάρρωση

Ελάχιστα επεμβατική και συνάμα ιδιαίτερα αποτελεσματική η αρθροσκόπηση είναι η ιδανική μέθοδος τόσο για την ακριβή διάγνωση, όσο και για την επιτυχή αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων της άρθρωσης του ώμου, βοηθώντας τους ασθενείς να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους χωρίς να υποστούν ταλαιπωρία.

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου;

Ο ώμος είναι μια άρθρωση που περιλαμβάνει δυο αρθρικές επιφάνειες, την κεφαλή του βραχιονίου και την ωμογλήνη της ωμοπλάτης. Η αρθροσκόπηση του ώμου, είναι μια ελάχιστα τραυματική χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός:

  • περνά ένα μικρό άκαμπτο ενδοσκόπιο, το αρθροσκόπιο, μέσα από μικρές τομές, μήκους περίπου μισού εκατοστού, για να εξετάσει με λεπτομέρεια την άρθρωση του ώμου, και στη συνέχεια
  • διορθώνει τυχόν προβλήματα που θα εντοπίσει, με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, τα οποία εισάγει από μια δεύτερη μικρή τομή.

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση και διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου φέρει όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, όπως η ελαχιστοποίηση των κινδύνου επιπλοκών, του μετεγχειρητικού πόνου και του χρόνου ανάρρωσης, καθώς και η ταχύτερη επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες, την εργασία και την άθληση.

Επιπλέον, παρέχει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό τη δυνατότητα να κάνει ακριβή διάγνωση του προβλήματος και να δώσει λύση επί τόπου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ολοένα και μεγαλύτερου φάσματος προβλημάτων του ώμου.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αρθροσκόπηση του ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι ιδανική επιλογή τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της άρθρωσης και των ανατομικών δομών του ώμου, όπως:

  • αρθρίτιδα
  • φλεγμονές
  • ρήξεις τενόντων
  • κακώσεις συνδέσμων

Ειδικότερα, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου,  η ρήξη του στροφικού πετάλου ή το εξάρθρημα του ώμου.

Ποια είναι η πορεία των ασθενών μετά την επέμβαση;

Μετά από αρθροσκόπηση ώμου, οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα, με μοναδική αγωγή τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά από τη δεύτερη μέρα και μπορεί να διαρκέσει για τις επόμενες 4 ως 8 εβδομάδες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό των ιστών της άρθρωσης του ώμου ως συνέπεια του χειρουργείου. Έτσι, ο κίνδυνος επιπλοκών από την ίδια την επέμβαση είναι ο μικρότερος δυνατός, ειδικά αν συγκριθεί με άλλες, πιο συμβατικές χειρουργικές προσεγγίσεις.

Η επιτυχία της αρθροσκόπησης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εμπειρία και την εξειδίκευση του Ορθοπαιδικού – Χειρουργού, καθώς είναι μια επέμβαση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς εντός περιορισμένου χώρου.