Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Πίνακας Περιεχομένων Εμφάνιση

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που έφερε επανάσταση στην Ορθοπαιδική. Επιτρέπει σε χιλιάδες ασθενείς – κυρίως μεγάλης ηλικίας, αλλά και νεότερους– με κατάγματα, βαριές εκφυλιστικές αρθρίτιδες του ισχίου και ρευματοειδείς αρθρίτιδες, να έχουν μια φυσιολογική ζωή κι έναν ομαλό κι ανώδυνο τρόπο βάδισης, χωρίς χωλότητα ή χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Οι σύγχρονες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι ελάχιστα επεμβατικές. Αυτό δε σημαίνει απλά ότι πραγματοποιείται μικρή τομή. Σημαίνει ότι διατηρούνται και προστατεύονται κατά το μέγιστο δυνατό σημαντικοί μύες και τένοντες που περιβάλλουν το ισχίο.

Ως εκ τούτου, αφενός συνοδεύονται από πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών κι αφετέρου επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες ή ακόμα και ώρες μετά το χειρουργείο!

Επιπλέον, οι σύγχρονες τεχνικές ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Χρησιμοποιούνται, δηλαδή, προθέσεις ή εμφυτεύματα που είναι κατασκευασμένα από φιλικά στον οργανισμό υλικά. Επίσης, προσομοιάζουν σε εντυπωσιακό βαθμό την φυσική μηχανική του ισχίου και έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 20 ετών!

Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς ασθενείς, οι τεχνητές αρθρώσεις που αντικαθιστούν τις φθαρμένες, κατά την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, παραμένουν λειτουργικές εφ’ όρου ζωής!

Επομένως, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται, μια από τις πιο ασφαλείς και κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις στο χώρο της χειρουργικής.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Η πραγματοποίηση ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου προϋποθέτει να υπάρχει σημαντική βλάβη ή φθορά στην άρθρωση του ισχίου. Οι αιτίες που μπορούν προκαλέσουν βλάβη στην άρθρωση του ισχίου είναι πολλές, μεταξύ των οποίων:

Αρθρίτιδα Ισχίου

Η «αρθρίτιδα» δεν αφορά μια μόνη ασθένεια, αλλά είναι ένας άτυπος τρόπος να αναφερόμαστε στον πόνο στις αρθρώσεις ή στις ασθένειες των αρθρώσεων. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας και σχετικές καταστάσεις. Άτομα όλων των ηλικιών, φύλων και φυλών μπορούν και έχουν αρθρίτιδα και σήμερα θεωρείται η κυριότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Αποτελεί μια χρόνια εκφυλιστική νόσο, κατά την οποία ο χόνδρος της άρθρωσης του ισχίου φθείρεται, ως συνέπεια του γήρατος. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την αρθρίτιδα ισχίου.

Συγγενής δυσπλασία του ισχίου ή αναπτυξιακή δυσπλασία

Είναι μια κληρονομική και συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) πάθηση που εμφανίζεται μία φορά κάθε 1.000 γεννήσεις. Αφορά σε ένα «κατασκευαστικό» σφάλμα στην κοτύλη, την κούπα που φιλοξενεί την κεφαλή του ισχίου, με συνέπεια η τελευταία να μην θυλακώνει καλά, να εξέχει προς τα έξω και με την πάροδο του χρόνου να προκαλεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται λανθασμένα στις αρθρώσεις. Αυτό δημιουργεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, με συνέπεια πρήξιμο και πόνο μέσα και γύρω από αυτές. Εάν η φλεγμονή παραμείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να βλάψει τον χόνδρο, καθώς και τα ίδια τα οστά. Με την πάροδο του χρόνου, υφίσταται απώλεια χόνδρου, ενώ οι αρθρώσεις καθίστανται χαλαρές, ασταθείς, επώδυνες και χάνουν την κινητικότητά τους.

Μπορεί επίσης να συμβεί και η παραμόρφωση της άρθρωσης. Η ζημιά στις αρθρώσεις μπορεί να αντιστραφεί και επειδή σε αντίθεση με άλλες μορφές αρθρίτιδας, μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στη ζωή, είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και επιθετική θεραπεία για τον έλεγχο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συχνά με ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

Προηγούμενος τραυματισμός του ισχίου

Το ισχίο είναι επιρρεπές σε διάφορους τύπους τραυματισμών. Μερικές φορές αυτοί συμβαίνουν σε υγιείς αρθρώσεις, για παράδειγμα έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή μια πτώση. Σε άλλες περιπτώσεις, αρθρώσεις που επηρεάζονται από συγγενείς παραμορφώσεις ή από οστεοπόρωση, αφήνουν το ισχίο ευάλωτο σε τραυματισμούς.

Παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει σημαντικά τις αρθρώσεις μας. Για το λόγο αυτό, η παχυσαρκία είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τους ασθενείς που εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Όταν όλα τα συντηρητικά μέτρα αποτύχουν, η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική χειρουργική επιλογή.

Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής (οστεονέκρωση)

Προκαλείται όταν η ροή του αίματος στο οστό του ισχίου επιβραδύνεται και ο οστικός ιστός νεκρώνεται. Παρόλο που μπορεί να επηρεάσει κι άλλα οστά, η άσηπτη νέκρωση συμβαίνει συχνότερα στο ισχίο. Μπορεί να προκληθεί από κάταγμα ή εξάρθρωση ισχίου ή από τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών υψηλής δόσης, μεταξύ άλλων αιτιών.

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού σε συνδυασμό με κλινική εξέταση από έμπειρο ορθοπαιδικό συνήθως αρκούν για να διαγνωσθεί η αρθρίτιδα. Ο απεικονιστικός έλεγχος, μέσω ακτινογραφίας και –σπανιότερα-  μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας, επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

αρθροπλαστικη ισχιου

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Η μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) και η μέθοδος ASI (Anterior Supine Intramuscular) αποτελούν δυο ιδιαίτερα επιτυχημένες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του ισχίου.

Αμφότερες είναι ιδιαίτερα ατραυματικές, όχι μόνο λόγω της μικρής τομής στο δέρμα, αλλά κυρίως διότι δεν απαιτείται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης.

Στην πραγματικότητα, η πρόσθια προσπέλαση είναι η μόνη τεχνική που περνά ανάμεσα και όχι διαμέσου των μυϊκών ιστών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων. Η τεχνική αυτή είναι κοινή για τις ατραυματικές τεχνικές AMIS και ASI.

Η ολική αρθροπλαστική SuperPath αποτελεί ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει η χειρουργική τεχνική του ισχίου. Έχει το πλεονέκτημα ότι το ισχίο δεν εξαρθρώνεται σε κανένα στάδιο της χειρουργικής διαδικασίας. Παράλληλα, ο αρθρικός θύλακος του ισχίου παραμένει ανέπαφος (δεν τέμνεται και δεν αφαιρείται). Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα της άρθρωσης μετεγχειρητικά και το αίσθημα ότι το ισχίο μετά την ολική αρθροπλαστική είναι πιο «φυσιολογικό» σε σχέση με τις υπόλοιπες χειρουργικές τεχνικές.

Μία ακόμη σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της χειρουργικής ισχίου είναι η μέθοδος της ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου με την τεχνική Makoplasty. Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιείται σε περιπτώσεις μερικής ή ολικής αρθροπλαστικής ισχίου που πραγματοποιείται με το ρομποτικό σύστημα MAKO.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS – ASI – Superpath: Πλεονεκτήματα

Οι μέθοδοι ολικής αρθροπλαστικής AMISASI και SuperPATH, έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις πιο παραδοσιακές χειρουργικές προσεγγίσεις:

 • Ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το χειρουργείο,
 • Περιορισμός της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου,
 • Ελάττωση του συνολικού χρόνου νοσηλείας,
 • Μείωση του κινδύνου εξαρθρήματος. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη περιορισμών στις κινήσεις και ειδικών προφυλάξεων (μαξιλάρι απαγωγής, ανυψωτικό λεκάνης τουαλέτας) στις κινήσεις ή στο κάθισμα.
 • Ομαλός τρόπος βάδισης χωρίς χωλότητα λόγω της διατήρησης ανέπαφων και λειτουργικών μυών,
 • Ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Μπορώ να χειρουργήσω ταυτόχρονα και τα 2 μου ισχία;

Όσοι υποφέρουν από πόνους και δυσκαμψία στα δυο τους ισχία, έχουν δυνατότητα να απαλλαγούν από τον πόνο με μια επέμβαση.

Η περιορισμένη επεμβατικότητα και απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών και η άμεση δυνατότητα κινητοποίησης του ασθενούς που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες μεθόδους ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, καθιστούν πλέον δυνατή την ταυτόχρονη αρθροπλαστική και των δυο ισχίων με ένα μόνο χειρουργείο.

Έτσι, ο ασθενής που πάσχει από αρθρίτιδα και στα δυο του ισχία, μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημά του δίχως την ταλαιπωρία που συνεπάγονται τα διαδοχικά χειρουργεία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα σε αυτές τις περιπτώσεις, και χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής του.

Πότε εφαρμόζεται η ταυτόχρονη αρθροπλαστική και των 2 ισχίων;

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται έπειτα από ειδικούς ελέγχους στους ασθενείς και μόνον εφόσον οι ορθοπαιδικοί κρίνουν ότι πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για ταυτόχρονη, ολική αρθροπλαστική και των δυο ισχίων είναι ασθενείς κάτω των 70 ετών, σε καλή φυσική κατάσταση και χωρίς καρδιαγγειακές ή πνευμονικές παθήσεις.

Ταυτόχρονη αρθροπλαστική ισχίου – Πλεονεκτήματα

Το βασικό πλεονέκτημα της ταυτόχρονης αρθροπλαστικής ισχίου και στα δύο μέλη, είναι ότι απαιτείται μόνο ένα επεμβατικό γεγονός και  – κατ’ επέκταση – μία αναισθησία, για να αποκατασταθούν οι βλάβες στις αρθρώσεις.

Συνεπώς, μειώνεται πολύ ο χρόνος της συνολικής αποκατάστασης του ασθενούς, ο οποίος ουσιαστικά περιορίζει την ταλαιπωρία δυο χειρουργείων σε ένα.

Με άλλα λόγια, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για όσο διάστημα θα έμενε αν χειρουργούσε μόνο το ένα ισχίο. Μάλιστα, από την επόμενη του χειρουργείου είναι σε θέση να κινηθεί με σχετική άνεση!

Παράλληλα, απολαμβάνει δίχως συμβιβασμούς και εκπτώσεις όλα τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων προσεγγίσεων της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, όπως:

 • Η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργού και μετά είναι ελάχιστη.
 • Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα και ο χρόνος νοσηλείας περιορίζεται σημαντικά.
 • Ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι σχεδόν μηδενικός.
 • Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη.

Έχω κάνει αρθροπλαστική ισχίου κι έχει αποτύχει. Πώς μπορώ να επανορθώσω τη ζημιά;

Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες μια αρθροπλαστική ισχίου αποτυγχάνει λόγω της φυσιολογικής χαλάρωσης των υλικών της αρχικής επέμβασης μετά την πάροδο πολλών ετών, κάποιας λοίμωξης μετά το χειρουργείο ή ενός κατάγματος στην περιοχή του ισχίου, καθώς επίσης και λόγω λανθασμένου προσανατολισμού των εμφυτευμάτων, όπως τοποθετήθηκαν εξ αρχής.

Όταν συμβαίνει αυτό, το ισχίο μπορεί να είναι μόνιμα πρησμένο, να πονάει αρκετά και ο ασθενής να παραπονείται για δυσκαμψία, αστάθεια και αδυναμία εκτέλεσης των καθημερινών του δραστηριοτήτων.

Σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται η αναθεώρηση στην αρθροπλαστική ισχίου. Προτείνεται, δηλαδή, μια διορθωτική επέμβαση στην οποία γίνεται αφαίρεση των υλικών που είχαν τοποθετηθεί αρχικά και αντικατάστασή τους με καινούργια.

Πόσο αποτελεσματική είναι η αναθεώρηση στην αρθροπλαστική ισχίου;

Οι επεμβάσεις αναθεώρησης στην αρθροπλαστική ισχίου έχουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά πιθανών επιπλοκών σε σχέση με τις πρωτογενείς αρθροπλαστικές.

Το πιο βασικό συστατικό για την επιτυχία μιας επέμβασης αναθεώρησης αρθροπλαστικής στο ισχίο είναι η σωστή διάγνωση του προβλήματος και η διερεύνηση του αιτίου πίσω από τη χαλάρωση των υλικών του αρχικού χειρουργείου.

Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής είναι ένα χειρουργείο απαιτητικό και αποτελεί πρόκληση για το χειρουργό ορθοπαιδικό, αλλά και τον ασθενή. Η εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η επιλογή των σωστών υλικών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία μιας τόσο απαιτητικής επέμβασης.

αρθροπλαστικη ισχιου

Συχνές Ερωτήσεις για την ολική αρθροπλαστική ισχίου

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά από χειρουργείο για ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Ο κάθε ασθενής αναρρώνει μετά τη χειρουργική επέμβαση με διαφορετικό ρυθμό. Στις σύγχρονες, μη επεμβατικές μεθόδους για ολική αρθροπλαστική ισχίου, δεν τραυματίζονται οι μύες και οι τένοντες. Ως εκ τούτου, η κινητοποίηση του ασθενούς μπορεί να είναι άμεση.

Σε ελάχιστες ώρες από το χειρουργείο, ο/η ασθενής μπορεί να βαδίσει με ή και χωρίς τη βοήθεια βακτηρίας. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως θρομβώσεις.

Έτσι, το εξιτήριο λαμβάνεται την επόμενη ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- ακόμα και την ίδια ημέρα της επέμβασης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του/της ασθενούς.

Η πλήρης αποκατάσταση είναι επίσης ταχύτερη και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες αρκετά πιο σύντομα από τις εβδομάδες ή και τους μήνες που απαιτούν οι πιο συμβατικές μέθοδοι ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται μετά την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Μπορείτε να επιστρέψετε στις περισσότερες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η κηπουρική. Ιδιαίτερα ωφέλιμες δραστηριότητες, οι οποίες βοηθούν στην κίνηση και την ενδυνάμωση των μυών είναι η κολύμβηση και η ποδηλασία.

Ποιες δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγω;

Θα πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες με έντονη επιβάρυνση, όπως το τρέξιμο, το σκι και σπορ με ρακέτες, όπως το τένις ή το σκουός. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να θέσει το νέο ισχίο σας σε κίνδυνο εξάρθρωσης.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς κι αποτελεσματικές επεμβάσεις στη χειρουργική με ποσοστά επιτυχίας που προσεγγίζουν το 95%. Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, ωστόσο, εγκυμονεί ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως: κάταγμα οστού ή συνδέσμου, βλάβες σε αγγεία και νεύρα, ανισοσκελία, θρομβώσεις, εν τω βάθει ή επιφανειακή φλεγμονή και άλλες.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επικοινωνήσω με το γιατρό μου μετά την επέμβαση;

Αν νιώσετε ή βιώσετε κάποιο από τα παρακάτω, τότε επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας:

 • Αύξηση της ερυθρότητας, ιδιαίτερα αν εξαπλώνεται από την τομή
 • Πυρετός
 • Συνεχής αποστράγγιση από την πληγή σας
 • Οίδημα ή πόνος στη γάμπα, που σχετίζεται ιδιαίτερα με την κίνηση του αστραγάλου
 • Μια ξαφνική αδυναμία του ισχίου σας με ανικανότητα να φέρει βάρος
 • Οίδημα των αστραγάλων που δεν μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Αιμορραγία ούλων ή αίματος στα ούρα / κόπρανα

Τι υλικά χρησιμοποιούνται για τις προθέσεις;

Οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική ισχίου αποτελούνται από χρώμιο-κοβάλτιο, κράμα τιτανίου και πλαστικό πολυαιθυλενίου. Επίσης, μπορεί να κεραμικές.

Ποιες είναι ο ασφαλείς θέσεις ύπνου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ιδανική θέση ύπνου μετά από αρθροπλαστική είναι ανάσκελα. Τα πόδια πρέπει να μην γυρίζουν προς τα μέσα, προς τη χειρουργημένη πλευρά, και τα δάχτυλα των ποδιών να βλέπουν πάντα προς τα πάνω.

Η πλάγια θέση ύπνου είναι, επίσης, ασφαλής εφόσον κοιμάστε στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που έχετε χειρουργηθεί. Τις έξι πρώτες εβδομάδες συνίσταται να έχετε δυο μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια σας και να αποφεύγεται να σταυρώνεται τα πόδια.

Ο ύπνος μπρούμυτα δε συνιστάται ποτέ μετά από χειρουργική επέμβαση.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε νέες θέσεις ύπνου, μετά την πάροδο 6 εβδομάδων.

Ποιο είναι το κόστος – τιμή της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • Τη διάγνωση του ασθενή και τη χειρουργική τεχνική επιλογής (SuperPATH, AMIS, ASI)
 • Την κλινική και τη θέση νοσηλείας (μονόκλινο, δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο).
 • Τη διάρκεια της νοσηλείας
 • Το κόστος των υλικών
 • Το αν συνοδευτεί κι από άλλη επέμβαση (π.χ. αναθεώρηση προηγούμενης αρθροπλαστικής)
 • Συνοδά ιατρικά προβλήματα (π.χ. καρδιολογικά ή πνευμονολογικά)
 • Το ταμείο και η συμμετοχή του ασθενή ή αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια

Συζητήστε αναλυτικά με το γιατρό σας όλες τις επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να καταλήξετε σε αυτήν που ανταποκρίνεται καλύτερα στην αποκατάσταση του προβλήματός σας αλλά και στις οικονομικές σας δυνατότητες!

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις για άμεση αποκατάσταση;

Σε αυτό το ασκησιολόγιο ανήκουν οι ασκήσεις που έχουν στόχο το εύρος κίνησης του ισχίου μετά την επέμβαση. Οι κάψεις και οι απαγωγές, όπως επίσης οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των τετρακέφαλων είναι μερικές από τις πιο συχνές. Πάντα σε συνεννόηση με τον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή θα προχωρήσετε σε αυτές τις οδηγίες.

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Οι τεχνικές AMIS και ASI είναι ιδιαίτερα απαιτητικές χειρουργικά. Προϋποθέτουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια εκπαίδευσης των χειρουργών ορθοπαιδικών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως διεγχειρητικά κατάγματα, μη σωστή τοποθέτηση των υλικών κ.λπ.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως το ισχίο, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).