Σύνδρομο Κροτούντος Ισχίου

Τι είναι το σύνδρομο κροτούντος ισχίου;

Το σύνδρομο κροτούντος ισχίου γνωστό ως coxa saltans είναι μια κατάσταση που προκαλεί έναν ήχο σπασίματος στην άρθρωση του ισχίου αυτό μετακινείται. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνό σε αθλητές και χορευτές. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως κατάχρηση, τραύμα ή ανατομικές του ισχίου και αφορά στην κίνηση ενός τένοντα ή ενός μυός πάνω από μια οστική δομή στην άρθρωση του ισχίου.

Υπάρχουν δυο τύποι πρόσκρουσης. Η εξωτερική πρόσκρουση του ισχίου προκαλείται από την τριβή της λαγονοκνημιαίας ταινίας (η οποία είναι μια ευρεία λωρίδα ιστού που εκτείνεται από το ισχίο μέχρι το γόνατο) στον μείζονα τροχαντήρα του μηριαίου οστού. Αυτό αφορά πολλούς αθλητές, όπως δρομείς, αθλητές της άρσης βαρών και ατόμων που κάνουν έντονες κάμψεις/ εκτάσεις ισχίου.

Η εσωτερική πρόσκρουση του ισχίου μπορεί να εμφανιστεί όταν ο μυς του ισχίου (λαγονοψοϊτης) αναπηδάει πάνω σε οστό στο εσωτερικό του ισχίου (συνήθως την κεφαλή του μηριαίου).

Κροτούν Ισχίο

Ποια τα συμπτώματα εκδήλωσης;

  • Ήχος «σπασίματος» κατά την βάδιση ή την κίνηση της άρθρωσης του ισχίου
  • Πόνος ή δυσφορία στην άρθρωση του ισχίου
  • Δυσκαμψία
  • Οίδημα ή φλεγμονή στην άρθρωση
  • Δυσκολία στην κίνηση

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου του κροτούντος ισχίου;

Η διάγνωση του συνδρόμου του Κροτούντος ισχίου πολλές φορές δεν είναι η αναμενόμενη, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα του ισχίου ή η θυλακίτιδα. Για τη διάγνωση του συνδρόμου σπασίματος ισχίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια κλινική αξιολόγηση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό και ενδεχομένως σας ζητηθούν απεικονιστικές εξετάσεις.

Σύνδρομο Kροτούντος Ισχίου: Θεραπεία

Η θεραπεία αξιολογείται από τον Ορθοπαιδικό με βάση την σοβαρότητα της πάθησης.

  1. Ξεκούραση: Η ανάπαυση της άρθρωσης του ισχίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου.
  2. Πάγος: Η εφαρμογή πάγου στην άρθρωση του ισχίου μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα
  3. Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης και της ευκαμψίας των μυών στην άρθρωση του ισχίου.
  4. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  5. Χειρουργική επέμβαση: Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά από κάποιο διάστημα ήπιας θεραπείας (φυσικοθεραπεία, συντηρητικές ασκήσεις, τροποποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εγχύσεις κορτιζόνης/ κολλαγόνου / prp), μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή ενδοσκοπική αποκατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως εκ γενετής ανατομικές ανωμαλίες στην άρθρωση του ισχίου – η χειρουργική αποκατάσταση προτείνεται ως η μοναδική ενδεδειγμένη θεραπεία.

Σύνδρομο Κροτούντος Ισχίου: Σχετικά Video

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Ο Δρ. Σακελλαρίου χρησιμοποιεί εξελιγμένες χειρουργικές μέθοδους για την αντιμετώπιση του συνδρόμου κροτούντος ισχίου, οι οποίες προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως το ισχίο, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).