Οστεονέκρωση Άρθρωσης Γόνατος

Οστεονέκρωση Άρθρωσης Γόνατος: Τι Είναι;

Η οστεονέκρωση του γόνατος, επίσης γνωστή ως αγγειακή νέκρωση, είναι μια επώδυνη διαταραχή που προκαλείται από διαταραχή της παροχής αίματος σε ένα κομμάτι οστού στο μηριαίο οστό (μηριαίο οστό) ή στην κνήμη (κνήμη). Επειδή τα υγιή οστικά κύτταρα απαιτούν συνεχή παροχή αίματος, η οστεονέκρωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της άρθρωσης του γόνατος και σοβαρή οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεονέκρωση του γόνατος συνήθως επηρεάζει το εσωτερικό του γόνατος (μέσω του έσω μηριαίου κονδύλου). Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο εξωτερικό του γόνατος (πλάγιος μηριαίος κόνδυλος) ή στην επίπεδη κορυφή της κνήμης (κνημιαίο πλατώ).

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της Οστεονέκρωσης Άρθρωσης Γόνατος;

Η οστεονέκρωση αναπτύσσεται όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του οστού. Χωρίς επαρκή αιμοδοσία, το προσβεβλημένο τμήμα του οστού νεκρώνεται και σταδιακά αποσυντίθεται. Ως αποτέλεσμα, ο αρθρικός χόνδρος που καλύπτει το οστό επίσης καταρρέει, οδηγώντας σε αναπηρία.

Η οστεονέκρωση του γόνατος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν την πάθηση.

οστεονέκρωση άρθρωσης

Παράγοντες κινδύνου

Τραυματισμός. Ο συνδυασμός ενός τραυματισμού στο γόνατο, όπως ένα κάταγμα ή εξάρθρωση λόγω πίεσης, μπορεί να επηρεάσει και τα αιμοφόρα αγγεία περιορίζοντας την αιμάτωση στην συγκεκριμένη περιοχή

Άλλες παθολογικές καταστάσεις: Η οστεονέκρωση του γόνατος σχετίζεται μεταξύ άλλων με την παχυσαρκία, τη δρεπανοκυτταρική αναιμία και τον λύκο. Λόγω των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV, η οστεονέκρωση εμφανίζεται συχνά και σε οροθετικούς ανθρώπους.

Μεταμοσχεύσεις. Η οστεονέκρωση συνδέεται με τη μεταμόσχευση οργάνων, ιδιαίτερα τη μεταμόσχευση νεφρού.

Υπερβολική χρήση αλκοόλ. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόνης, οδηγώντας σε μείωση της παροχής αίματος στα οστά.

Οστεονέκρωση Άρθρωσης Γόνατος: Συμπτώματα

Η οστεονέκρωση εξελίσσεται μέσω φάσεων:

  1. Συνήθως, το πρώτο σημάδι είναι ο πόνος στο εσωτερικό του γόνατος. Αυτός ο πόνος μπορεί να προκύψει γρήγορα και να επιταχυνθεί από μια συγκεκριμένη ενέργεια ή ελαφρύ τραυματισμό.
  2. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να στέκεστε και να τοποθετείτε βάρος στο προσβεβλημένο γόνατο και είναι επίσης επίπονο έως αδύνατο να μετακινείτε την άρθρωση του γόνατος.
  3. Πρήξιμο στο γόνατο πρόσθια και εσωτερικά
  4. Ευαισθησία στην αφή γύρω από το γόνατο
  5. Άρθρωση με περιορισμένο εύρος κίνησης

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία για την οστεονέκρωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  1. Το στάδιο της νόσου
  2. Το μέγεθος του οστού που επηρεάζεται
  3. Η υποκείμενη αιτία της νόσου

Μη Χειρουργική Θεραπεία

Στα αρχικά στάδια της οστεονέκρωσης, η θεραπεία είναι μη χειρουργική. Εάν η πληγείσα περιοχή του γόνατος είναι μικρή, η μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται.

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν επηρεαστεί μεγάλο μέρος της επιφάνειας των οστών ή εάν ο πόνος σας δεν βελτιωθεί με μη χειρουργική θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει την χειρουργική επέμβαση.

Νανο-Αρθροσκοπικός καθαρισμός και μικροκάταγμα. Στον καθαρισμό, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα και μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία για να αφαιρέσει χαλαρά κομμάτια οστού ή κατεστραμμένο χόνδρο από το εσωτερικό του αρθρικού χώρου. Τα επι τούτου προκληθέντα μικροκατάγματα στον υποκείμενο οστό για να βοηθήσει στην προώθηση της ροής του αίματος και να προκαλέσει μια επουλωτική αντίδραση, είναι επίσης μια χειρουργική αντιμετώπιση.

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του γόνατος για μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί πλειστάκις ως το κορυφαίο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.