Αρθροσκόπηση Ισχίου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;

Ως μέθοδος, η αρθροσκόπηση του ισχίου αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και προσφέρει στους Ορθοπαιδικούς – Χειρουργούς τη δυνατότητα να διαγνώσουν ένα πρόβλημα εντός της άρθρωσης του ισχίου και να προχωρήσουν στη θεραπεία του επί τόπου, αποφεύγοντας τον έντονο τραυματισμό των ιστών που προκαλούνται σε ανοικτού τύπου χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου ενδείκνυται για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων του ισχίου, όπως:

  • Ρήξη επιχειλίου χόνδρου
  • Μηρο-κοτυλιαία πρόσκρουση
  • Ελεύθερα σώματα
  • Χόνδρινες βλάβες
  • Οστεονέκρωση
  • Ρήξη ή πρόσκρουση του στρογγύλου συνδέσμου
  • Αρθροσκοπικό καθαρισμό σε εκφύλιση της άρθρωσης και
  • Άλλες παθολογικές καταστάσεις

Ποια η κατάλληλη προετοιμασία πριν την επέμβαση;

Ενόψει του χειρουργείου ίσως να χρειαστεί να σταματήσετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τη χειρουργική επέμβαση. Γι ‘αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ισχίου;

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο χειρούργος εισάγει μέσα από μικρές τομές μια λεπτή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, στην άρθρωση του ισχίου του ασθενή. Η κάμερα εμφανίζει εικόνα σε μια οθόνη, την οποία ο χειρουργός χρησιμοποιεί για να κατευθύνει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία, προκειμένου να αξιολογήσει το πρόβλημα και να προχωρήσει επί τόπου στη χειρουργική διόρθωσή του. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 – 2 ώρες.

Ποια η διαδικασία ανάρρωσης – αποκατάστασης;

Η ελάχιστα αυτή επεμβατική φύση της αρθροσκόπησης ισχίου, έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο, λιγότερη δυσκαμψία στις αρθρώσεις και συχνά μειώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής για να ανακάμψει και να επιστρέψει στις καθημερινές κι αγαπημένες του δραστηριότητες.

Το πρήξιμο υποχωρεί εντός περίπου μιας εβδομάδας και τα ράμματα αφαιρούνται σε επτά έως δέκα ημέρες από την επέμβαση. Συνήθως, οι ασθενείς χρησιμοποιούν πατερίτσες για μία ή δύο εβδομάδες, ενώ χρειάζεται να κάνουν φυσικοθεραπεία για περίπου 6 εβδομάδες. Η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες ξεκινά το νωρίτερο 3 μήνες μετά την επέμβαση.

Μετά το χειρουργείο

Στα χέρια ενός έμπειρου κι εξειδικευμένου χειρουργού, η αρθροσκόπηση ισχίου είναι ιδιαίτερα ασφαλής και με υψηλά ποσοστά επιτυχία. Ωστόσο, η τελική επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο ο ασθενής θα τηρήσει μετά το χειρουργείο το πρόγραμμα αποκατάστασης.

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου θεωρείται τεχνικά απαιτητική και η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς. Γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση του χειρουργού στην εν λόγω τεχνική και σημαντική εμπειρία.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).