Ολική αρθροπλαστική ισχίου / γόνατος δίχως νοσηλεία: Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Ευρωκλινική!

Χόνδρινες βλάβες του γόνατος: Πώς αντιμετωπίζονται

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Σακελλαρίου Ι. Βασίλειος MD, MSc, PhD, επικεφαλής του τμήματος Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος στην Ορθοπαιδική Κλινική OSTEON.

Μεταβείτε στην ενότητα

Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα για την αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος: χάρη στην πρόοδο της ιατρικής τεχνολογία και την ανάπτυξη νέων, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών μπορείτε να απαλλαγείτε από τον πόνο και την αναπηρία και να αποκτήσετε ξανά μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να απαιτηθεί ούτε μια ημέρα νοσηλείας!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η Ευρωκλινική Αθηνών και η χειρουργική ομάδα του Δρ. Βασίλειου Σακελλαρίου παρέχουν σε ασθενείς που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις κάτι που στα κορυφαία κέντρα Ορθοπαιδικής στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον πάγια πρακτική: τη δυνατότητα να κάνει κανείς ολική αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος ως εξωτερικός ασθενής (Outpatient Total Joint Replacement)!

Ποιοι είναι ιδανικοί υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική γόνατος δίχως νοσηλεία;

Υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική δίχως νοσηλεία είναι ασθενείς που έχουν γενικότερα καλή υγεία και με χαμηλό αναισθησιολογικό ρίσκο, όπως καρδιακά κι αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να μην απαιτείται η στενή, νοσοκομειακή τους παρακολούθηση αμέσως μετά την επέμβαση.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που εξετάζουμε πριν αποφασιστεί μια επέμβαση δίχως νοσηλεία», τονίζει ο κ. Σακελλαρίου. «Αν οι μύες είναι δυνατοί, τότε ακόμα κι αν η άρθρωση έχει φθαρεί, μπορεί κανείς να κάνει ολική αρθροπλαστική ως εξωτερικός ασθενής».

Επίσης, προσθέτει, «είναι σημαντικό ο/η ασθενής να έχει θετική στάση και προθυμία να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού μετά το χειρουργείο», ενώ παράλληλα είναι καλό να διαθέτει «έναν κύκλο ανθρώπων που να μπορούν να τον/την υποστηρίξουν μετεγχειρητικά».

Ποια τα πλεονεκτήματα ολικής αρθροπλαστικής γόνατος δίχως νοσηλεία;

Εάν ο γιατρός σας πιστοποιήσει ότι είστε κατάλληλος υποψήφιος, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που καθιστούν την ολική αρθροπλαστική δίχως νοσηλεία ιδανική επιλογή:

  1. Χαμηλότερος κίνδυνος λοιμώξεων. Η άμεση επιστροφή στο σπίτι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
  2. Καλύτερη αποκατάσταση. Οι ασθενείς ανακάμπτουν στην άνεση και το οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους, με την φυσικοθεραπεία να μπορεί να ξεκινήσει την ίδια ή την επόμενη μέρα του χειρουργείου!

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα, έρχονται να προστεθούν σε αυτά που χαρακτηρίζουν τις πλέον σύγχρονες κι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής, όπως:

  1. Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  2. Λιγότερη απώλεια αίματος και μικρότερη ανάγκη για μεταγγίσεις
  3. Ταχύτερη ανάρρωση

«Οι προθέσεις που αντικαθιστούν τις φθαρμένες αρθρώσεις, έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που αν κάποιος κάνει ολική αρθροπλαστική ακόμα και στην ηλικία των 40 ή 50 ετών, είναι πολύ πιθανό αυτή να είναι η τελευταία επέμβαση που θα χρειαστεί να κάνει ποτέ», τονίζει ο κ. Σακελλαρίου. «Κι αυτή ακόμα, μπορεί πλέον να την κάνει και μετά να επιστρέψει σπίτι του, χωρίς να παραμείνει ούτε ένα βράδυ στο νοσοκομείο!»