Αρθρίτιδα Ισχίου

Αρθρίτιδα Ισχίου: Χειρουργική Αντιμετώπιση με τις Τεχνικές AMIS / ASI

Τι είναι η αρθρίτιδα του ισχίου;

Η αρθρίτιδα του ισχίου είναι μια εκφυλιστική νόσος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αρθρικός χόνδρος στην περιοχή του ισχίου (γοφού), σταδιακά αλλοιώνεται και εν τέλει καταστρέφεται ολοκληρωτικά.

Συμπτώματα της νόσου

Ο έντονος πόνος και ο περιορισμός των κινήσεων στην περιοχή του ισχίου, αρχικά μετά από κούραση κατόπιν όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, αποτελούν χαρακτηριστικά κλινικά γνωρίσματα της νόσου.

Ποιες ηλικίες αφορά περισσότερο;

Η αρθρίτιδα του ισχίου είναι μία πάθηση που αφορά και τα δύο φύλλα, με μεγαλύτερη συχνότητα στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Παρόλα αυτά,  συναντάται και σε νεότερα άτομα και ιδιαίτερα σε εκείνα που εμφανίζουν κάποια εκ γενετής δυσπλασία (ανωμαλία στο σχηματισμό της υποδοχής του του ισχίου), σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, καθώς επίσης και σε εκείνα που καταπονούν έντονα την συγκεκριμένη περιοχή, όπως γίνεται στην περίπτωση των αθλητών.

Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή;

Στα αρχικά της στάδια, η αρθρίτιδα του ισχίου υποβοηθείται από τα διαθέσιμα συμβατικά φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, υαλουρονικό κ.λπ.), τα οποία συμβάλλουν στον περιορισμό του πόνου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να αναστρέψουν την νόσο.

Πότε χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση;

Σε περιπτώσεις βαριάς προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας, όταν η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου  η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας.

Ολική Αρθροπλαστική με Τεχνικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου περιλαμβάνει τη χειρουργική αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών με μια τεχνητή άρθρωση. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί περίπου 1-2 ώρες.

Η επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου, έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πετυχημένη χειρουργική επέμβαση του αιώνα, διότι καταφέρνει να μειώσει  τον πόνο των ασθενών και να επαναφέρει τη λειτουργικότητα του ισχίου. Οι  πλέον σύγχρονες τεχνικές χειρουργικής του ισχίου είναι ελάχιστης επεμβατικότητας και αναίμακτες. Ορισμένες από αυτές είναι: H τεχνική AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery), η τεχνική ASI (Anterior Supine Intramuscular), η ρομποτική τεχνική Makoplasty, η τεχνική mini posterior approach και η τεχνική SuperPath.

Αρθροπλαστική ισχίου: Μετά το χειρουργείο.

Η αθροπλαστική του ισχίου έχει ως βασικό της πλεονέκτημα ότι είναι αναίμακτη και ανώδυνη μετεγχειρητικά. Οι ασθενείς είναι σε θέση να κινητοποιούνται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς την ταλαιπωρία των μακρόχρονων προφυλάξεων, για αποφυγή εξαρθρημάτων (με ανυψωτικά λεκάνης και μαξιλάρια απαγωγής του ισχίου) και επιστρέφουν ταχύτερα στις καθημερινές τους ασχολίες ανακτώντας την ποιότητα της ζωής τους.

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξειδικεύθηκε στις ΗΠΑ σε όλες τις νέες τεχνικές σχετικά με τη χειρουργική του ισχίου. Ο Δρ. Σακελλαρίου και η ομάδα του θα εξετάσει ολιστικά την περίπτωσή σας και θα προτείνει την καλύτερη λύση για εσάς.

Δείτε Περισσότερα