Αρθρίτιδα (Οστεοαρθρίτιδα) Ισχίου

Τι είναι η αρθρίτιδα ισχίου;

Η «αρθρίτιδα» δεν αφορά μια μόνη ασθένεια, αλλά είναι ένας άτυπος τρόπος να αναφερόμαστε στον πόνο στις αρθρώσεις ή στις ασθένειες των αρθρώσεων. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας και σχετικές καταστάσεις. Άτομα όλων των ηλικιών, φύλων και φυλών μπορούν και έχουν αρθρίτιδα και σήμερα θεωρείται η κυριότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Αρθροπλαστική Ισχίου - Αρθρίτιδα: Αίτια και Συμπτώματα

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Αποτελεί μια χρόνια εκφυλιστική νόσο, κατά την οποία ο χόνδρος της άρθρωσης του ισχίου φθείρεται, ως συνέπεια του γήρατος.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από το σφαιρικό άκρο του οστού του μηρού (μηριαία κεφαλή) που έρχεται και ταιριάζει στην υποδοχή του ισχίου (η κοτύλη της πυέλου). Το εσωτερικό αυτού του σφαιρικού συνδέσμου είναι επενδυμένο με λείο χόνδρο για να βοηθά την άρθρωση να κινείται εύκολα. Εάν αυτός ο λείος χόνδρος φθαρεί, οι υπόλοιπες τραχιές επιφάνειες της κεφαλής και της υποδοχής της κοτύλης τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο. Με την πάροδο του χρόνου, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό εκφυλισμό της  άρθρωσης του ισχίου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου της οστεοαρθρίτιδας ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι πολύ πιο κοινή στις γυναίκες και η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο των ετών. Ειδικότερα έχει συνδεθεί έχει με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

 • φύλο
 • ηλικία
 • παχυσαρκία
 • έντονη αθλητική δραστηριότητα
 • χρόνια επιβάρυνση κατά την επαγγελματική δραστηριότητα
 • κληρονομικοί παράγοντες, όπως δυσπλασία του ισχίου
 • χρόνιες νόσοι, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • προγενέστερος τραυματισμός (π.χ. κάταγμα)

Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και εν τη απουσία αυτών των παραγόντων κινδύνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας ισχίου;

Ανεξάρτητα από τον τύπο της αρθρίτιδας του ισχίου, τα συμπτώματα της νόσου του ισχίου περιλαμβάνουν:

 • πόνο στην άρθρωση του ισχίου και ειδικότερα στη βουβωνική χώρα, στον εξωτερικό μηρό και στους γλουτούς
 • έντονη δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης
 • χωλότητα κατά τη βάδιση

Η αρθρίτιδα εμφανίζεται ενίοτε με εξάρσεις που  ακολουθούνται από κάποια ύφεση, όμως αρκετοί ασθενείς βιώνουν ένα σχετικά σταθερό επίπεδο πόνου χωρίς εξάρσεις.

Οποιοσδήποτε τύπος αρθρίτιδας μπορεί να προσβάλει περισσότερες από μία αρθρώσεις στο σώμα, έτσι ένα άτομο με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια μπορεί, επίσης, να την αναπτύξει και στο ισχίο.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η οστεοαρθρίτιδα;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αρθρίτιδα του ισχίου, το πιο σημαντικό πρώτο βήμα είναι να αποταθείτε σε έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό – Χειρουργό για να λάβετε, κατ’ αρχάς μια  ακριβή και έγκαιρη διάγνωση. Αυτή ενδέχεται να περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 • λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού
 • φυσική εξέταση, για να διαπιστώσει ο γιατρός πόσο καλά μπορείτε να μετακινηθείτε
 • ακτινογραφία του ισχίου (σε ειδικές περιπτώσεις αξονική ή μαγνητική τομογραφία)

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οστεοαρθρίτιδα;

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να είναι συντηρητική, δηλαδή με φυσικά μέσα ή φαρμακευτική αγωγή, ή χειρουργική. Τα φυσικά μέσα περιλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία, την απώλεια βάρους και την χρησιμοποίηση ειδικών βοηθημάτων κατά τη βάδιση.

Η φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει κυρίως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορούν να έχουν ανακουφιστικό αποτέλεσμα στην ήπια, πρώιμη φάση της νόσου.

Όταν παρουσιάζονται εξάρσεις της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να γίνει ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης ή υαλουρονικών, που όμως δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας ισχίου;

Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι σε προχωρημένο στάδιο ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής και οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με νέα, τεχνητή.

Η επέμβαση για την αντικατάσταση της άρθρωσης ονομάζεται ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Χάρη στην εντυπωσιακή πρόοδο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής έχουν αναπτυχθεί, σήμερα, διάφορες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής, για να υποστηρίξουν τις ανατομικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή, με ασφάλεια και θεαματικά αποτελέσματα.

Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι οι εξής:​

Τι είναι η Ολική αρθροπλαστική AMIS;

Οι AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) και ASI (Anterior Supine Intramuscular) αποτελούν δυο εξαιρετικά επιτυχημένες κι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Περιλαμβάνουν πρόσθια προσπέλαση, με μικρή τομή στο δέρμα, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό να περνά ανάμεσα από τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση κι όχι μέσα από αυτούς, χωρίς να τραυματίζει μύες, τένοντες, αγγεία και νεύρα.

Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική SuperPath;

Η πιο σύγχρονη μέθοδος αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η SuperPATH, η οποία έχει ως πλεονέκτημα ότι το ισχίο δεν εξαρθρώνεται σε κανένα στάδιο της επέμβασης και ο αρθρικός θύλακος του ισχίου παραμένει ούτε τέμνεται ούτε αφαιρείται. Έτσι, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σταθερότητα της άρθρωσης.

Τι είναι η Ρομποτική Αρθροπλαστική ΜΑΚΟ;

Η χρήση χειρουργικού ρομπότ στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου συνοδεύεται από ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η προσαρμογή της επέμβασης στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Αυτό επιτυγχάνεται σε βέλτιστο βαθμό με το σύστημα ΜΑΚΟ, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου της άρθρωσης του ασθενή και επιτρέπει στο χειρουργό να διαμορφώσει ένα άριστο κι εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο για κάθε ασθενή για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με απόλυτη ακρίβεια και βέλτιστη λειτουργικότητα μετεγχειρητικά.

Αρθρίτιδα (Οστεοαρθρίτιδα) Ισχίου: Σχετικά Video

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Ο Δρ. Σακελλαρίου χρησιμοποιεί εξελιγμένες χειρουργικές μέθοδους για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ( οστεοαρθρίτιδας ) ισχίου, οι οποίες προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως το ισχίο, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).