Αρθροσκόπηση Ώμου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Ο ώμος είναι μια άρθρωση που περιλαμβάνει δυο αρθρικές επιφάνειες, την κεφαλή του βραχιονίου και την ωμογλήνη της ωμοπλάτης. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα τραυματική διαδικασία με την οποία αντιμετωπίζονται πλήθος προβλημάτων της άρθρωσης του ώμου με τον πλέον ασφαλή, ανώδυνο κι αποτελεσματικό τρόπο.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι ιδανική επιλογή τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της άρθρωσης και των ανατομικών δομών του ώμου, όπως:

  • αρθρίτιδα
  • φλεγμονές
  • ρήξεις τενόντων
  • κακώσεις συνδέσμων

Ειδικότερα, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου,  η ρήξη του στροφικού πετάλου ή το εξάρθρημα του ώμου.

Ποια τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου φέρει όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, όπως η ελαχιστοποίηση των κινδύνου επιπλοκών, του μετεγχειρητικού πόνου και του χρόνου ανάρρωσης, καθώς και η ταχύτερη επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες, την εργασία και την άθληση.

Επιπλέον, παρέχει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό τη δυνατότητα να κάνει ακριβή διάγνωση του προβλήματος και να δώσει λύση επί τόπου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ολοένα και μεγαλύτερου φάσματος προβλημάτων του ώμου.

Πριν την εγχείρηση

Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει για το αν χρειαστεί να σταματήσετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων αρκετές ημέρες έως μία εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, μπορεί να σας ζητηθεί να πάρετε μερικά από τα φάρμακά σας το πρωί της χειρουργικής επέμβασης, παρόλο που δεν θα σας επιτραπεί να φάτε εκείνο το πρωί.

Πώς γίνεται η επέμβαση αρθροσκόπησης ώμου;

Κατά την επέμβαση, ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός:

  • περνά ένα μικρό άκαμπτο ενδοσκόπιο, το αρθροσκόπιο, μέσα από μικρές τομές, μήκους περίπου μισού εκατοστού, για να εξετάσει με λεπτομέρεια την άρθρωση του ώμου, και στη συνέχεια
  • διορθώνει τυχόν προβλήματα που θα εντοπίσει, με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, τα οποία εισάγει από μια δεύτερη μικρή τομή.

Η επέμβαση απαιτεί γενική νάρκωση και διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ανάρρωση – αποκατάσταση

Μετά από αρθροσκόπηση ώμου, οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα, με μοναδική αγωγή τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά από τη δεύτερη μέρα και μπορεί να διαρκέσει για τις επόμενες 4 ως 8 εβδομάδες.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό των ιστών της άρθρωσης του ώμου ως συνέπεια του χειρουργείου. Έτσι, ο κίνδυνος επιπλοκών από την ίδια την επέμβαση είναι ο μικρότερος δυνατός, ειδικά αν συγκριθεί με άλλες, πιο συμβατικές χειρουργικές προσεγγίσεις.

Ποια είναι η τιμή – κόστος του χειρουργείου;

Η επιτυχία της αρθροσκόπησης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εμπειρία και την εξειδίκευση του Ορθοπαιδικού – Χειρουργού, καθώς είναι μια επέμβαση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς εντός περιορισμένου χώρου. Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από το πρόβλημα του κάθε ασθενή.

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Η αρθροσκόπηση ώμου θεωρείται τεχνικά απαιτητική και η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς. Γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση του χειρουργού στην εν λόγω τεχνική και σημαντική εμπειρία.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως ο ώμος, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).