Αρθρίτιδα Γόνατος

Αρθρίτιδα Γόνατος

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι ένα από τα συχνότερα ορθοπαιδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Ο συχνότερος τύπος αρθρίτιδας του γόνατος είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, ενώ λιγότερο συχνότερες είναι οι αρθρίτιδες που οφείλονται σε αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα) και μετά από τραυματισμούς (μετατραυματική αρθρίτιδα). Οι ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος, χαρακτηριστικά, διαμαρτύρονται για πόνο κατά τη βάδιση και περιορισμό της κίνησης του γόνατος. Οι ασθενείς αδυνατούν να ανέβουν και κυρίως να κατέβουν σκαλοπάτια και να σηκωθούν από την καθιστή θέση. Ο πόνος πολλές φορές γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια της νύκτας. Το γόνατο με αρθρίτιδα είναι συνήθως παραμορφωμένο, στραβώνει είτε -συχνότερα- προς τα έξω, είτε προς τα μέσα και κάποιες φορές μπλοκάρει (κλειδώνει) με τις κινήσεις. Η αρχική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας περιλαμβάνει συντηρητικά μέσα, όπως:

  • Απώλεια βάρους
  • Χορήγηση απλών παυσίπονων από το στόμα
  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Χορήγηση ουσιών που προστατεύουν τον αρθρικό χόνδρο, είτε από το στόμα, είτε ενέσιμα μέσα στο γόνατο.
  • ΦυσικοθεραπείαΌταν η φθορά των αρθρικών επιφανειών είναι σημαντική και η αρθρίτιδα έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική. Αυτή περιλαμβάνει επεμβάσεις διόρθωσης του άξονα του γόνατος (οστεοτομίες), επεμβάσεις αντικατάστασης μόνο του φθαρμένου τμήματος του γόνατος (μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική) και επεμβάσεις αντικατάστασης όλων των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος (ολική αρθροπλαστική).

Στις μέρες μας είναι αυξημένο το επιστημονικό ενδιαφέρον για την αναζήτηση των αιτίων και παραγόντων που ευθύνονται για τη δημιουργία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και κατ’ επέκταση για την πιθανή ανακάλυψη νέων προληπτικών θεραπειών, που θα εμποδίζουν τη δημιουργία της και θα αναστέλλουν την εξέλιξή της. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική του γόνατος στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέα Υόρκης, συμμετέχει ενεργά σε πολυκεντρικά ερευνητικά πρωτόκολλα για την αναζήτηση του γονιδιακού υπόβαθρου της οστεοαρθρίτιδας. Ένα τέτοιο είναι η μελέτη ARGO που διεξάγεται σε νοσοκομεία της Ελλάδος και της Αγγλίας και αποσκοπεί στη ανακάλυψη των γονιδίων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα σε άτομα ελληνικής καταγωγής.

Δείτε Περισσότερα