Αρθρίτιδα Γόνατος

Αρθρίτιδα Γόνατος
Τι είναι η αρθρίτιδα γόνατος;

Η αρθρίτιδα του γόνατος είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος, στην οποία προκαλείται καταστροφή του χόνδρου, των αρθρικών χόνδρων, των μηνίσκων και των άλλων δομών του γόνατος. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα ορθοπαιδικά προβλήματα, το οποίο αντιμετωπίζουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Τύποι αρθρίτιδας

Οι συχνότεροι τύποι αρθρίτιδας του γόνατος είναι τρεις και είναι οι εξής:

  • Εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, η οποία αποτελεί τον συχνότερο τύπο αρθρίτιδας στο γόνατο και είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσο, στην οποία ο αρθρικός χόνδρος παρουσιάζει σταδιακή φθορά. Συναντάται κυρίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοσο νόσημα και αποτελεί έναν φλεγμονώδη τύπο αρθρίτιδας που προσβάλλει συνήθως και τα δυο γόνατα και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Μετατραυματική Αρθρίτιδα, η οποία προκαλείται κυρίως μετά από τραυματισμούς του γόνατος, όπως κάταγμα, ρήξη συνδέσμων ή μηνίσκου και η οποία μοιάζει με την οστεοαρθρίτιδα.

 

Συμπτώματα της νόσου

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος, διαμαρτύρονται για πόνο κατά τη βάδιση και περιορισμό της κίνησης του γόνατος. Αδυνατούν να ανέβουν και κυρίως να κατέβουν σκαλοπάτια και να σηκωθούν από την καθιστή θέση. Ο πόνος πολλές φορές γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια της νύκτας. Το γόνατο με αρθρίτιδα είναι συνήθως παραμορφωμένο, στραβώνει είτε προς τα έξω, είτε προς τα μέσα και κάποιες φορές «κλειδώνει» με τις κινήσεις.

Αρχική Αντιμετώπιση

Στα αρχικά της στάδια, η αρθρίτιδα του γόνατος, αντιμετωπίζεται με συντηρητικό τρόπο, όπως είναι η απώλεια βάρους, η χορήγηση απλών παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (από το στόμα), η χορήγηση ουσιών που προστατεύουν τον αρθρικό χόνδρο (είτε από το στόμα, είτε ενέσιμα μέσα στο γόνατο), όπως και η φυσικοθεραπεία.

Πότε χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση;

Όταν η φθορά των αρθρικών επιφανειών είναι σημαντική και η αρθρίτιδα έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική. Αυτή περιλαμβάνει επεμβάσεις διόρθωσης του άξονα του γόνατος (οστεοτομίες), επεμβάσεις αντικατάστασης μόνο του φθαρμένου τμήματος του γόνατος (μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική) και επεμβάσεις αντικατάστασης όλων των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος (ολική αρθροπλαστική).

Χειρουργικές Τεχνικές

Οι σύγχρονες εξελίξεις στη χειρουργική του γόνατος είναι ραγδαίες και αποσκοπούν στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και του χειρουργικού τραύματος, στην ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες, στην ελαχιστοποίηση της φθοράς των υλικών (προθέσεων), χωρίς να υπάρχει ανάγκη αντικατάστασής τους, καθώς επίσης και στη γενικότερη βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος.

Δύο από τις κυριότερες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας, είναι οι MIS και PSI. Οι τεχνικές αυτές σε συνδυασμό με τα νέα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας, φυσικοθεραπείας και ταχείας ανάρρωσης (Fast Track Recovery), έχουν θεαματικά αποτελέσματα.

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων του γόνατος και του ισχίου  στο βραβευμένο για τρία συνεχόμενα έτη (2011 -2014) νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέα Υόρκης.

Ο Δρ. Σακελλαρίου και η ομάδα του θα εξετάσει ολιστικά την περίπτωσή σας και θα προτείνει την καλύτερη λύση για εσάς και το πρόβλημα σας.

Δείτε Περισσότερα