Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου: Τι Είναι & Πλεονεκτήματα | Β. Σακελλαρίου

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου: Μέγιστη ακρίβεια – Ελάχιστες επιπλοκές

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροπλαστική ισχίου

Η ιδέα ενός ρομπότ που εκτελεί χειρουργική επέμβαση μπορεί να φαίνεται σαν να έχει ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως η αλήθεια είναι πως τα ρομπότ αποτελούν ένα όλο και πιο κοινό θέαμα στις χειρουργικές αίθουσες. Πλέον, τα ρομπότ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως και στις επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων, όπως η ολική αρθροπλαστική του ισχίου, προσφέροντας απαράμιλλη ασφάλεια και ακρίβεια – δηλαδή καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ο πόνος στο ισχίο είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως: υπερβολική καταπόνηση, τραυματισμός και αρθρίτιδα. Όταν ο πόνος στο ισχίο δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αγωγή, τότε η ολική αντικατάσταση ισχίου είναι η μόνη λύση.

«Αν προορίζεστε για ολική αρθροπλαστική του ισχίου, ίσως αναρωτιέστε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για ρομποτική χειρουργική. Ωστόσο, ο καθένας μας είναι καλός υποψήφιος», επισημαίνει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Βασίλειος Σακελλαρίου.

«Πρόκειται για μια τεχνολογία που δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο τύπο ασθενούς», τονίζει.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αφορά στη χειρουργική αφαίρεση των ταλαιπωρημένων οστών και χόνδρων του ισχίου και στην αντικατάστασή τους με ειδικά κατασκευασμένα εμφυτεύματα, που λειτουργούν ακριβώς όπως η φυσική άρθρωση.

Με την πάροδο των ετών, η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει εξελιχθεί ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και τεχνολογία.

Πλέον, η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, καθώς επίσης και ρομποτική τεχνολογία, προκειμένου να διασφαλίζεται ο ελάχιστος δυνατός τραυματισμός στους ιστούς του ασθενή και να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επιπλοκών μετά το χειρουργείο.

Ανάλογα με το περιστατικό, ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πρόσθια ή μια οπίσθια προσπέλαση στο ισχίο.

Τόσο η πρόσθια όσο και η οπίσθια προσπέλαση είναι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που μειώνουν τη μυϊκή βλάβη και τον πόνο και προάγουν την ταχύτερη ανάρρωση.

Η διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων είναι ότι η πρόσθια προσέγγιση χρησιμοποιεί μια τομή στο μπροστινό μέρος του ισχίου, και η οπίσθια όψη χρησιμοποιεί μια τομή στο πίσω μέρος του ισχίου.

Τι είναι η ρομποτική αρθροπλαστική του ισχίου;

Η χρήση χειρουργικού ρομπότ στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου συνοδεύεται από ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά είναι η προσαρμογή της επέμβασης στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Το ρομποτικό σύστημα αποτελείται από δυο μέρη:

  • έναν ρομποτικό βραχίονα
  • μια κονσόλα, όπου κάθεται ο χειρουργός και μέσω της οποίας βλέπει το χειρουργικό πεδίο σε τρισδιάστατη απεικόνιση και μεγέθυνση, και παράλληλα καθοδηγεί το βραχίονα

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός χρησιμοποιεί τη ρομποτική κονσόλα για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο της άρθρωσης του ισχίου του ασθενή με βάση αξονική τομογραφία της λεκάνης του.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί το λογισμικό του συστήματος για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχέδιο για ολόκληρη τη χειρουργική επέμβαση.

Προγραμματίζοντας τη διαδικασία και χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό βραχίονα, ο χειρουργός ελαχιστοποιεί τις αποκλίσεις στην τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης και επομένως επιτυγχάνει το ακριβέστερο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός καθοδηγεί το ρομποτικό βραχίονα με βάση το προεγχειρητικό σχέδιο. Το σύστημα βοηθά τον χειρουργό να τοποθετήσει με ακρίβεια κάθε εξάρτημα άρθρωσης ισχίου.

Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για ρομποτική ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η αντικατάσταση ισχίου με ρομποτική υποβοήθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες του ισχίου, όπως αρθρίτιδα ή καταστάσεις ισχίου που προκαλούνται από τραυματισμό.

Ένας υποψήφιος για ολική αρθροπλαστική ισχίου με ρομποτική υποβοήθηση μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος όταν επιβαρύνεται το ισχίο που νοσεί
  • Πόνος στο ισχίο ή δυσκαμψία κατά τη διάρκεια της βάδισης ή άλλων δραστηριοτήτων
  • Πόνος που μπορεί να μεταφέρεται στη βουβωνική χώρα, χαμηλά στην πλάτη ή κατά μήκος του μηρού και προς το γόνατο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου;

«Η ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την ανάρρωση σε σύγκριση με τις κλασικές επεμβάσεις», τονίζει ο Δρ. Σακελλαρίου. Επίσης, επιτρέπει μια πιο προσαρμοσμένη, εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ρομποτικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η παροιμιώδης ευελιξία, σταθερότητα και ακρίβεια στις κινήσεις του ρομποτικού βραχίονα.

Επίσης, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό αντίγραφο της άρθρωσης του ισχίου έκαστου ασθενή, το ρομποτικό σύστημα βοηθά τον χειρουργό να επιτύχει τη βέλτιστη τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον τραυματισμό ιστών, όπως οστά, μύες, τένοντες, αγγεία και νεύρα.

Επίσης, η ρομποτική αρθροπλαστική του ισχίου συνοδεύεται κι από όλα τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, όπως:

  • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
  • Ταχύτερη επούλωση
  • Μειωμένη απώλεια αίματος
  • Μικρότερη τομή
  • Αποκατάσταση του ακριβούς μήκους των ποδιών και της έντασης των μυών

Διασφαλίζοντας ότι η τεχνητή άρθρωση του ισχίου σας είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένη, ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα με τη λειτουργία των αρθρώσεων, όπως η πρώιμη αποτυχία της άρθρωσης του ισχίου.

Η μεγαλύτερη αυτή ακρίβεια στην ανακατασκευή του ισχίου μπορεί επίσης να εξομαλύνει την επιβάρυνση γειτονικών αρθρώσεων στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, προστατεύοντάς τες από υπερβολική καταπόνηση και τραυματισμό.