Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου

Τι είναι η ρομποτική αρθροπλαστική του ισχίου;

Η χρήση χειρουργικού ρομπότ στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου συνοδεύεται από ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά είναι η προσαρμογή της επέμβασης στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Η ιδέα ενός ρομπότ που εκτελεί χειρουργική επέμβαση μπορεί να φαίνεται σαν να έχει ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως η αλήθεια είναι πως τα ρομπότ αποτελούν ένα όλο και πιο κοινό θέαμα στις χειρουργικές αίθουσες. Πλέον, τα ρομπότ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως και στις επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων, όπως η ολική αρθροπλαστική του ισχίου, προσφέροντας απαράμιλλη ασφάλεια και ακρίβεια – δηλαδή καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ο πόνος στο ισχίο είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως: υπερβολική καταπόνηση, τραυματισμός και αρθρίτιδα. Όταν ο πόνος στο ισχίο δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αγωγή, τότε η ολική αντικατάσταση ισχίου είναι η μόνη λύση.

Από τι αποτελείται το ρομποτικό σύστημα;

 • έναν ρομποτικό βραχίονα
 • μια κονσόλα, όπου κάθεται ο χειρουργός και μέσω της οποίας βλέπει το χειρουργικό πεδίο σε τρισδιάστατη απεικόνιση και μεγέθυνση, και παράλληλα καθοδηγεί το βραχίονα

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός χρησιμοποιεί τη ρομποτική κονσόλα για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο της άρθρωσης του ισχίου του ασθενή με βάση αξονική τομογραφία της λεκάνης του.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί το λογισμικό του συστήματος για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχέδιο για ολόκληρη τη χειρουργική επέμβαση.

Προγραμματίζοντας τη διαδικασία και χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό βραχίονα, ο χειρουργός ελαχιστοποιεί τις αποκλίσεις στην τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης και επομένως επιτυγχάνει το ακριβέστερο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός καθοδηγεί το ρομποτικό βραχίονα με βάση το προεγχειρητικό σχέδιο. Το σύστημα βοηθά τον χειρουργό να τοποθετήσει με ακρίβεια κάθε εξάρτημα άρθρωσης ισχίου.

Ιδανικοί υποψήφιοι για ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου

Η αντικατάσταση ισχίου με ρομποτική υποβοήθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες του ισχίου, όπως αρθρίτιδα ή καταστάσεις ισχίου που προκαλούνται από τραυματισμό.

Συμπτώματα υποψηφίων για ρομποτική υποβοήθηση

 • Πόνος όταν επιβαρύνεται το ισχίο που νοσεί
 • Πόνος στο ισχίο ή δυσκαμψία κατά τη διάρκεια της βάδισης ή άλλων δραστηριοτήτων
 • Πόνος που μπορεί να μεταφέρεται στη βουβωνική χώρα, χαμηλά στην πλάτη ή κατά μήκος του μηρού και προς το γόνατο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ρομποτικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η παροιμιώδης ευελιξία, σταθερότητα και ακρίβεια στις κινήσεις του ρομποτικού βραχίονα. Επίσης, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό αντίγραφο της άρθρωσης του ισχίου έκαστου ασθενή, το ρομποτικό σύστημα βοηθά τον χειρουργό να επιτύχει τη βέλτιστη τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον τραυματισμό ιστών, όπως οστά, μύες, τένοντες, αγγεία και νεύρα.

Συγκεντρωτικά, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

 • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
 • Ταχύτερη επούλωση
 • Μειωμένη απώλεια αίματος
 • Μικρότερη τομή
 • Αποκατάσταση του ακριβούς μήκους των ποδιών και της έντασης των μυών

Διασφαλίζοντας ότι η τεχνητή άρθρωση του ισχίου σας είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένη, ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα με τη λειτουργία των αρθρώσεων, όπως η πρώιμη αποτυχία της άρθρωσης του ισχίου. Η μεγαλύτερη αυτή ακρίβεια στην ανακατασκευή του ισχίου μπορεί επίσης να εξομαλύνει την επιβάρυνση γειτονικών αρθρώσεων στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, προστατεύοντάς τες από υπερβολική καταπόνηση και τραυματισμό.

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου: Κόστος – Τιμή

Το κόστος της ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • Τη διάγνωση του ασθενή
 • Την κλινική και τη θέση νοσηλείας (μονόκλινο, δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο).
 • Τη διάρκεια της νοσηλείας
 • Το αν συνοδευτεί κι από άλλη επέμβαση (π.χ. αναθεώρηση προηγούμενης αρθροπλαστικής)
 • Συνοδά ιατρικά προβλήματα (π.χ. καρδιολογικά ή πνευμονολογικά)
 • Το ταμείο και η συμμετοχή του ασθενή ή αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου: Σχετικά Άρθρα

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Σακελλαρίου;

Ο Δρ. Σακελλαρίου χρησιμοποιεί εξελιγμένες χειρουργικές μεθόδους όπως η ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου, οι οποίες προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως το ισχίο, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).