Ρήξη Μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου συγκαταλέγεται στις πιο συνηθισμένες κακώσεις του γόνατος και η χειρουργική αποκατάστασή τους αποτελεί ίσως τη συχνότερη επέμβαση στη σύγχρονη Ορθοπαιδική.

Τα χειρουργεία δεν περιλαμβάνουν πλέον ανοικτές τομές, αλλά εκτελούνται αρθροσκοπικά. Γίνονται, δηλαδή, με τη χρήση ειδικών εργαλείων διαμέσου δυο μικρών οπών, μήκους ενός περίπου εκατοστού η καθεμιά.

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι για την άρθρωση του γόνατος, ότι η ανάρτηση για το αυτοκίνητο! Η βασική του λειτουργία είναι να απορροφά τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση και να μοιράζει ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος.

Γι’ αυτό, η λειτουργία του μηνίσκου παίζει καταλυτικό ρόλο στο να διατηρείται η άρθρωση υγιής.

Σε κάθε γόνατο, υπάρχουν ο έσω κι ο έξω μηνίσκος. Αμφότεροι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου (σχήμα C) και είναι αρκετά ελαστικοί.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη του μηνίσκου, ειδικά σε νεαρά άτομα, αποτελεί τον πιο συνηθισμένη μορφή αθλητικής κάκωσης.

Η ρήξη μηνίσκου προκαλείται όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.

Ο τραυματισμός σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι η πιο συχνή αιτία ρήξης του μηνίσκου. Ωστόσο, αυτή μπορεί να προκληθεί, επίσης, και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.

Ένας από τους πιο συνήθεις τραυματισμούς στο γόνατο είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αν έχετε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανακτήσετε την πλήρη λειτουργία του γόνατος σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Δείτε Περισσότερα