Ρήξη Μηνίσκου - Σακελλαρίου Βασίλειος | Ορθοπαιδικός χειρουργός

Ρήξη Μηνίσκου

Τι είναι ο μηνίσκος;

Οι μηνίσκοι θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με «αναρτήσεις», καθώς απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση του γόνατος. Η λειτουργία των μηνίσκων είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της υγείας της άρθρωσης του γόνατος, αφού λειτουργούν ως σταθεροποιητές μοιράζοντας ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος. Σε κάθε γόνατο, υπάρχουν ο έσω κι ο έξω μηνίσκος, οι οποίοι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου (σχήμα C) και είναι αρκετά ελαστικοί.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η τραυματική ρήξη του μηνίσκου σε νεαρά άτομα είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή αθλητικής κάκωσης και συμβαίνει όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας. Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί σε νεαρά άτομα λόγω κάκωσης, αλλά και σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς με ρήξη μηνίσκου συνήθως παραπονούνται για οξύ πόνο κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνο μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να «κλειδώνει» το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση της άρθρωσης, κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Επειδή οι μηνίσκοι δεν αποτελούν οστό αλλά μαλακό ιστό, δεν απεικονίζονται στις απλές ακτινογραφίες, γι’ αυτό ο ασθενής υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία.

Αντιμετώπιση Ρήξης Μηνίσκου

Η αντιμετώπιση της τραυματικής ρήξης μηνίσκου γίνεται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από 2 τομές του δέρματος, μήκους ενός περίπου εκατοστού η καθεμιά. Από τη μια τομή ο χειρουργός τοποθετεί μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο), με την οποία μπορεί να εξετάσει τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση, και από τη δεύτερη τομή τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης. ​Σκοπός της αρθροσκόπησης είναι να γίνει επιδιόρθωση και συρραφή της ρήξης του μηνίσκου. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να αφαιρεθεί μόνο το κατεστραμμένο κομμάτι του μηνίσκου και να ομαλοποιηθεί η υπόλοιπη επιφάνεια που απομένει σταθερή στην άρθρωση του γόνατος.

Συρραφή Μηνίσκου

Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου (στη ζώνη όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης – red zone) γίνεται προσπάθεια συρραφής και «διάσωσης» του μηνίσκου αρθροσκοπικά. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και ξεκινά να περπατάει άμεσα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος.

O χειρουργός ορθοπαιδικός Βασίλειος I. Σακελλαρίου εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως είναι το γόνατο, στο βραβευμένο για τρία συνεχόμενα έτη (2011 -2014) νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέα Υόρκης και μπορεί να εξετάσει την περίπτωση σας, προτείνοντας αποτελεσματικές λύσεις.

Δείτε Περισσότερα