Διατηρήστε ένα «φυσιολογικό» γόνατο με Μονοδιαμερισματική (Μερική) Αρθροπλαστική

Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική

Τον πλέον σύντομο, ασφαλή και ανώδυνο δρόμο προς μια φυσιολογική ζωή έρχεται να προσφέρει σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος.

Η τελευταία αποτελεί την πλέον σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και επιλέγεται συχνά από τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς, εφόσον πληρούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις.

Μέχρι πρότινος στις περιπτώσεις αυτές γινόταν αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης, μέσω της λεγόμενης ολικής αρθροπλαστική του γόνατος. Αυτό είχε σαν συνέπεια να θυσιάζονται τα υπόλοιπα τμήματα του γόνατος, οι μηνίσκοι και ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, παρότι υγιείς! Η κλασική αρθροπλαστική του γόνατος περιλαμβάνει την αφαίρεση των αρθρικών επιφανειών του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας και την αντικατάστασή τους από μεταλλικές προθέσεις και υψηλής αντοχής ένθετα πολυαιθυλενίου. Για την πραγματοποίηση αυτού του χειρουργείου οι  χιαστοί  και οι  μηνίσκοι χρειάζεται να αφαιρεθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι παρόλο που η επέμβαση αυτή προσφέρει την πλήρη εξάλειψη του άλγους και μια άριστη λειτουργία, η έλλειψη των χιαστών δημιουργεί μια αίσθηση ξένου σώματος.

Στα αρχικά της στάδια η νόσος είναι εντοπισμένη συνήθως στην μια πλευρά του γόνατος, κυρίως την έσω, ενώ η υπόλοιπη άρθρωση είναι φυσιολογική. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί μια μοντέρνα ατραυματική χειρουργική τεχνική που ονομάζεται μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για την αντικατάσταση μόνο της πάσχουσας πλευράς, έσω ή έξω, διατηρώντας ανέπαφο το υπόλοιπο γόνατο και τους χιαστούς.

Ωστόσο, η πλέον σύγχρονη ορθοπαιδική χειρουργική προσέγγιση είναι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος. Αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο διαμέρισμα του γόνατος με ένα τεχνητό εμφύτευμα από μέταλλο και πλαστικό, δίχως να πειραχτεί η υπόλοιπη, υγιής, άρθρωση.

Πλεονεκτήματα

Σε σύγκριση με την ολική αρθροπλαστική, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής:

  • Ταχύτερη περίοδο αποθεραπείας-αποκατάστασης
  • Λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο
  • Μικρότερη απώλεια αίματος κατά την επέμβαση
  • Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης
  • Περιορισμένος χρόνος νοσηλείας
  • Μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης

Γενικότερα, οι ασθενείς που έχουν κάνει μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική αναφέρουν ότι αισθάνονται το γόνατό τους πιο «φυσιολογικό» σε σχέση με όσους έχουν κάνει ολική αρθροπλαστική. Αυτή η διαφορά στην αίσθηση οφείλεται στη διατήρηση των υγειών χόνδρων της άρθρωσης.

Η επέμβαση για μονοδιαμερισματική (μερική) αρθροπλαστική γόνατος

Η μονοδιαμερισματική (μερική) αρθροπλαστική γόνατος γίνεται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί από μια έως δυο ώρες.

Ο χειρουργός κάνει μια τομή στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος και αφαιρεί τον κατεστραμμένο χόνδρο. Κατόπιν αυτού, εμφυτεύονται οι μεταλλικές προθέσεις που καλύπτουν τις επιφάνειες των οστών. Τοποθετείται ανάμεσά τους ένα ειδικής σύνθεσης πλαστικό που επιτρέπει την απρόσκοπτη και ομαλή ολίσθηση των μεταλλικών αυτών επιφανειών μεταξύ τους.

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Ως συνέπεια, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μικρότερο χρονικό διάστημα και η αποθεραπεία του διαρκεί λιγότερο.

Μετά το χειρουργείο

Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μία με δύο ημέρες. Για τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί κάποιο βοήθημα για να βαδίζει (περιπατητήρας τύπου «π», πατερίτσες, μπαστούνι). Η πλήρης επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες γίνεται εντός 3-4 εβδομάδων από το χειρουργείο.

Σημαντική συμβολή στην ταχύτητα και την ποιότητα της αποκατάστασης μετεγχειρητικά έχει και η φυσιοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τις κατάλληλες ασκήσεις για τη διατήρηση του εύρους κίνησης του γόνατος και την επαναφορά της μυϊκής δύναμης.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος έχει άριστα αποτελέσματα στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή ορθοπαιδικού χειρουργού με σημαντική εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στη συγκεκριμένη τεχνική, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.