Οστεοπόρωση

Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 55 ετών έχουν οστεοπόρωση του ισχίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028, ένας στους δύο Ευρωπαίους άνω των 55 ετών κινδυνεύει να εμφανίσει οστεοπόρωση του ισχίου ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σκελετού. Ο κύριος λόγος για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης είναι απλός – όλοι χάνουν οστική μάζα καθώς μεγαλώνουν. Και καθώς η οστική μάζα μειώνεται, η πιθανότητα κατάγματος αυξάνεται.

Φυσικά, δεν θα επηρεαστούν όλοι στον ίδιο βαθμό. Οι γυναίκες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από οστεοπόρωση από τους άνδρες λόγω των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Μερικοί άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, τις σκελετικές διαστάσεις, το προηγούμενο ιστορικό κατάγματος, την καταγωγή του ασθενούς -χώρες με μικρότερη έκθεση στον ήλιο έχουν περισσότερα ποσοστά εμφάνισης οστεοπόρωσης λόγω ελλιπούς πρόσληψης βιταμίνης D- , ορισμένα φάρμακα, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Τι προτείνεται ως πρόληψη;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να χτίσετε ισχυρότερα οστά:

Εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D: Εκτός από τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας του σκελετικού συστήματος, το ασβέστιο απαιτείται από το σώμα σας για σημαντικές λειτουργίες όπως η μετάδοση νευρικών σημάτων, η πήξη του αίματος και η μυϊκή σύσπαση. Εάν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας, θα αρχίσει την σταδιακή οστεοπόρωση. Βιταμίνη D, η οποία μπορεί να ληφθεί από το φως του ήλιου ή τροφές όπως λιπαρά ψάρια, τυρί και κρόκοι αυγών. βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο που υπάρχει στο φαγητό σας.

Άσκηση: Ακριβώς όπως οι μύες, τα οστά γίνονται πιο δυνατά με την προπόνηση. Οι ασκήσεις με βάρη είναι οι καλύτερες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς αναγκάζουν τα οστά και τις αρθρώσεις σας να κινούνται ενάντια στη βαρύτητα. Η προπόνηση δύναμης με ελεύθερα βάρη ή μηχανήματα, η αεροβική, το τρέξιμο, η αναρρίχηση σκαλοπατιών και το περπάτημα είναι καλά παραδείγματα άσκησης με βάρη.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ασκήσεις που αναφέρουμε προτείνονται με το σκεπτικό ότι δεν υφίστανται άλλες μυϊκές ή σκελετικές κακώσεις.

Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι περισσότερα από 5 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας.

Διακοπή του καπνίσματος: Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα διπλασιάζει την πιθανότητα καταγμάτων και απώλειας οστού καθώς η νικοτίνη που υπάρχει στα τσιγάρα παρεμβαίνει στην δράση της ορμόνης οιστρογόνου.

Αποφυγή ανθρακούχων αναψυκτικών και ενίσχυση της ημερήσιας κατανάλωσης γάλακτος: Αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της οστεοπόρωσης. Αντικαθιστώντας τα αναψυκτικά με γάλα, όχι μόνο θα περιορίσετε τις βλαβερές συνέπειες των αναψυκτικών, αλλά θα καταναλώνετε επίσης περισσότερο ασβέστιο για την ενίσχυση των οστών σας.

Δραστηριότητες όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να διατηρούν μια καλή ποιότητα ζωής με πιο υγιές σκελετικό σύστημα.

Αν βιώνετε το πρόβλημα της οστεοπόρωσης καλέστε μας στο 213 0299117 για ένα ραντεβού με τον κο Σακελλαρίου, ούτως ώστε να διερευνήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση ή και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε άμεσα ένα πρόβλημα πριν εξελιχθεί σε κάτι που θα δυσχεραίνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σας.