Οι παραμορφώσεις της πλατυποδίας μπορεί να είναι πολύ περίπλοκες στην κατανόηση, αλλά ακολούθως θα προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε το πρόβλημα. Η πλατυποδία μπορεί αρχικά να χωριστεί σε επώδυνη και μη επώδυνη.
Εάν έχετε πλατυποδία χωρίς ενοχλήσεις και πόνο, τότε δεν χρειάζεται να αναζητήσετε θεραπεία. Φορέστε όποιο τύπο παπουτσιού σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και κάντε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άθλημα της αρεσκείας σας.
Εαν η πλατυποδία σας είναι επώδυνη, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί. Οι επώδυνες πλατυποδίες είναι είτε εύκαμπτες είτε άκαμπτες.
Αν αναρωτιέστε τι είδους πλατυποδία έχετε, σταθείτε στο έδαφος και κοιτάξτε το πόδι σας. Τώρα, σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών σας και κοιτάξτε ξανά τα πόδια σας. Αν μείνουν στην ίδια ακριβώς θέση, τότε είναι άκαμπτα. Αν η καμάρα αρχίσει να ανεβαίνει (έστω και λίγο) τότε είναι εύκαμπτη.
Για να κατανοήσετε καλύτερα τη θεραπεία της πλατυποδίας, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε γιατί γίνεται επώδυνη.
Η παθολογία πίσω από την ανάπτυξη της πλατυποδίας έχει να κάνει με τραυματισμό ή φλεγμονή του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα. Αυτός ο τένοντας προέρχεται από τη γάμπα, ταξιδεύει γύρω από το εσωτερικό του αστραγάλου (μεσαίος σφυρός) και προσκολλάται στο μέσο του ποδιού (σαφικό οστό) όπου βοηθά στη δυναμική έλξη του τόξου στη θέση του. Όταν αυτός ο τένοντας γίνεται δυσλειτουργικός, η καμάρα αρχίζει να πέφτει και το πόδι αρχίζει να πέφτει σε πρηνή θέση. Η αρχική θεραπεία για να αντιμετωπιστεί αυτό εστιάζει στην υποστήριξη της καμάρας με ορθωτική (εσωτερική σόλα για το παπούτσι, προσαρμοσμένη) και στη φυσικοθεραπεία για να ηρεμήσει τη φλεγμονή γύρω από τον οπίσθιο κνημιαίο τένοντα. Για τα περισσότερα άτομα με πρώιμη έναρξη επώδυνης παραμόρφωσης πλατυποδίας, αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό.
Για εκείνους τους ασθενείς για τους οποίους τα παραπάνω δεν τους βοηθούν, απαιτείται περαιτέρω έρευνα και θεραπεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο υποστηρικτικά υποδήματα για περπάτημα και προσαρμοσμένα για να επιτρέψουν στον τένοντα να ανακάμψει.
Όταν και αυτό είναι αναποτελεσματικό, χρησιμοποιείται απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστεί η ρήξη αυτού του τένοντα.
Όταν οι μη χειρουργικές θεραπείες για επώδυνες πλατυποδίες δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μονόδρομος. Το εύρος των επιλογών υπαγορεύεται από το αν η πλατυποδία είναι εύκαμπτη ή άκαμπτη. Οι χειρουργικές επιλογές κυμαίνονται από αποκατάσταση τενόντων, διορθωτικές οστεοτομίες έως και αντικαταστάσεις ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η διαδικασία της πάθησης.
Η επανορθωτική χειρουργική συνήθως απαιτεί περίπου 6 εβδομάδες χωρίς βάρος σε γύψο, ακολουθούμενες από 6 εβδομάδες σε μπότα, και χρειάζονται πάνω από 12-18 μήνες με φυσικοθεραπεία για να επανέλθει στο 100%.
Αν και η ανάρρωση μπορεί να φαίνεται μακρά και επίπονη, είναι απόλυτα χρήσιμη και ανταποδοτική καθώς οι ασθενείς ανακτούν την ποιότητα ζωής τους.