Τέλος στον Πόνο και την Αναπηρία με Μερική Αρθροπλαστική Γόνατος

μερικη αρθροπλαστικη γονατος

Θεαματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και ανακούφιση σε όσους πάσχουν από προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα υπόσχεται η πλέον σύγχρονη μέθοδος της μερικής αποκατάστασης του γόνατος με μερική αρθροπλαστική γόνατος. Ο λόγος για τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford (Oxford Unicompartmental Knee Arthroplasty). Είναι μια τεχνική η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος και εμφανίζει τα πλέον εντυπωσιακά αποτελέσματα διεθνώς.

Διαφορές από την ολική αρθροπλαστική γόνατος

Σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με οστεοαρθρίτιδα συμβαίνει να έχει φθαρεί μόνο ένα από τα τρία διαμερίσματα στο γόνατο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να επιλέξει μόνο μερική αντικατάσταση της άρθρωσής του.

Η διαφορά στη μερική αρθροπλαστική του γόνατος από την ολική έγκειται στο γεγονός ότι στη μερική αντικαθίσταται μόνο το πληγέν τμήμα του γόνατος. Αντίθετα, η ολική αρθροπλαστική συνεπάγεται την αντικατάσταση και των τριών τμημάτων του γόνατος. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος εγκάρσιος σύνδεσμος διατηρούνται στη μερική, αλλά αφαιρούνται κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford συμβαδίζει με την πλέον σύγχρονη τάση στη χειρουργική αντικατάστασης αρθρώσεων, η οποία ευνοεί την αντικατάσταση μόνο του φθαρμένο τμήματος ενός γόνατος με τεχνητά υλικά, προκειμένου να διασώζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της φυσικής άρθρωσης.

Μερική αρθροπλαστική γόνατος: Πλεονεκτήματα

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford προσφέρει καλύτερη λειτουργία του γόνατος και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική.

  • Πιο φυσιολογική κίνηση και λειτουργία του γόνατος.
  • Μόνο ένα τμήμα του γόνατος αντικαθίσταται, καθιστώντας τη μέθοδο αυτή προσβάσιμη κι από νεότερους ασθενείς.
  • Ελάχιστα επεμβατική – πραγματοποιείται μόνο μια μικρή τομή.
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Περιορισμένη παραμονή στο νοσοκομείο (μία ή δύο νύχτες).
  • Ταχύτερη ανάρρωση και αποδέσμευση από τις πατερίτσες.

Σύμφωνα με διεθνείς κλινικές μελέτες, σε 15 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση, το 95% των εμφυτευμάτων εξακολουθεί να λειτουργεί εξαιρετικά. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, από το 2013 η εταιρεία που κατασκευάζει το σχετικό εμφύτευμα, η Biomet Corporation, παρέχει εγγύηση εφ’ όρου ζωής!

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για μερική αποκατάσταση του γόνατος. Μόνο ο ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να πει αν κάποιος είναι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης. Αν ναι, κρίνει ποιο εμφύτευμα είναι κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες του. Ο κάθε ασθενής πρέπει να συζητά την κατάσταση και τις επιλογές θεραπείας του με τον χειρουργό του.

Η σωστή επιλογή ασθενών από τον θεράποντα ιατρό σε συνδυασμό με την εφαρμογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής και των σωστών υλικών μπορούν να διασφαλίσουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στις πλέον πρωτοποριακές ορθοπεδικές τεχνικές και ιδιαίτερα στη μερική αρθροπλαστική γόνατος. Έτσι θα διασφαλιστούν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.